11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Javno vzklikanje “Smrt Janši!”: Kako se bo opredelil tožilec Drago Šketa?

“Smrt Janši!” Vzklik je slišati na posnetku shoda v Ljubljani v petek, 17. julija. Moški, ki ga vidite na posnetku s stegnjeno desnico, je vzklikal z odra, stal je poleg organizatorja Jaše Jenulla, ki ga poziv k umoru očitno ni zmotil in ga ni prijavil. Z ljubljanske policije nam je Aleksandra Golec popoldne spročila, da so za dogajanje izvedeli šele danes: “O navedenem dogodku smo bili obveščeni danes, navedbe preverjamo in bomo v primeru izpolnjenih elementov kaznivega dejanja oziroma prekrška ustrezno ukrepali.”

 

Policijo smo spraševali, ali jih na petkovem shodu ni bilo, da neposrednih groženj s smrtjo niso zaznali. Golčeva je pojasnila: “Pojasnjujemo tudi, da je policija sicer na protestih vedno prisotna, vendar pri veliki množici ljudi ni možno zaznati prav vsakega kaznivega dejanja ali prekrška na samem kraju. Iz tega razloga vedno po podobnih dogodkih zbiramo dodatna obvestila in v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepamo v skladu z zakonodajo.”

Ker je leta po zaprisegi v državnem zboru dejal, da si bo prizadeval, da bo državno tožilstvo “še naprej usmerjalo vse svoje moči v uresničitev svojega temeljnega cilja – zagotavljanja uspešnega, ustreznega in zanesljivega kazenskega pregona za vsa kazniva dejanja” (vir: https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/590b137d1810f/zaprisegel-novi-generalni-tozilec), smo vprašanja naslovili tudi na generalnega državenga tožilca Draga Šketo. 

Drago Šketa na dan prisege. DZ/Barbara Žerjavec

Sprašujemo ga:

– Zakaj kot generalni državni tožilec, ki mora po zakonu (vir: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3586) priseči z besedami:  “Prisegam, da bom varoval-a pravni red Republike Slovenije in svoje delo opravljal-a vestno, po ustavi in zakonih,” ne spoštujete prisege in ne ukrepate, ko so predsedniku vlade grozi s smrtjo?
– Ali ste v konkretnem primeru ukrepali? Če ste, kdaj in kako?
– Če niste, zakaj ne in kdaj boste?

Njegova pojasnila pričakujemo v petek.

Na oddelku za kazenske zadeve tožilstva je sicer zaposlen tudi Jenullov oče Hinko Jenull. Oddelek vodi razvpiti Andrej Ferlinc, tožilec v zadevi Patria.

Posnetek je dostopen na spletnem portalu Siol.net.

Zadnje novice

Sorodne vsebine