-1 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Javno protestno pismo Nove univerze ob predvolilni napovedi »ukrepov« zoper njo s strani Gibanja Svoboda

Piše: dr. Matej Avbelj, rektor

Ta je na novinarjevo vprašanje, v katerem je bila Nova univerza izrecno označena kot politični projekt,  potrdil, da je bila ustanovitev »vseh teh institucij«, torej tudi Nove univerze, »politična odločitev«, o smotrnosti katere sicer ne želi razpravljati. Dodal pa je: »Želel pa bi, da se pogleda smotrnost vseh teh institucij. Ne glede na to kdaj so bile ustanovljene in kdo jih je ustanovil, je treba ugotoviti, ali so namenjene le same sebi oz. interesom svojih ustanoviteljev, in če so, je treba ukrepati.«

Izrečene besede politika, ki naj bi bil tudi eden od vodilnih kandidatov za novega predsednika vlade, so v popolnem in eklatantnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo. Gre za protiustavno predvolilno napovedovanje političnih ukrepov zoper zasebno univerzo, ki je bila ustanovljena zakonito, ki tako tudi deluje, ki ima javno veljavno akreditacijo in ki v skladu z avtonomijo univerz mora biti »sama sebi v namen« in ne sme, ne želi in tudi ne služi nobeni politiki, ne vladni ne opozicijski. To je namreč bistvo akademske avtonomije, svobode znanosti in izobraževanja.

Kot akademska skupnost treh rednih in petih pridruženih članic – fakultet, kolidžev in visokih šol, 3500 študentov, 3400 diplomantov, 120 profesorjev in njihovih sodelavcev je Nova univerza avtonomna in nepristranska v razmerju do institucij in subjektov oblasti in politike. Pri svojem znanstvenem in izobraževalnem poslanstvu je zavezana zgolj iskanju znanstvene resnice pri izvajanju svojega izobraževalnega poslanstva v korist svojih študentov. Ničesar ni dolžna nobeni vladi ali stranki.Nova univerza je tudi intelektualno prodorna in ustvarjalna skupnost raziskovalcev, avtorjev znanstvenih in aplikativno raziskovalnih projektov. Ima sijajno knjižnico, univerzitetno založbo,
Akademski forum in Alumni zvezo ter številne ugledne mednarodne študijske, založniške in znanstvene povezave.

Njeni profesorji se redno uvrščajo med najvplivnejše slovenske pravne strokovnjake ter
najbolj citirane akademike v Sloveniji. Nova univerza je neodvisna akademska skupnost, zavezana načelom intelektualnega poštenja, kot zasebno visokošolsko institucijo pa jo varujeta tudi ustavni načeli svobodne gospodarske pobude in univerzitetne avtonomije.

Prav zato se ob opisanem ustavno povsem nedopustnem predvolilnem napovedovanju političnih ukrepov s strani ene od političnih strank obračamo na vso slovensko javnost, še posebej pa na naše akademske kolege z drugih slovenskih univerz, da tako ravnanje, ki mu v ustavni demokraciji ne sme in ne more biti prostora, enoglasno obsodi. Če želimo živeti v liberalni, to je svobodni Sloveniji, ki bo demokracija evropskega tipa, je predpogoj zagotovitev pluralizma na vseh področjih, še posebej pa v okviru znanosti in izobraževanja. Napovedovanje političnih posegov v univerzitetni prostor, v institucije, ki jih del političnega prostora (sic!) vrednoti kot »politične«, samo zato ker ne delujejo v skladu z njihovimi političnimi pričakovanji, je zlovešča napoved oblikovanja avtoritarnega režima.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine