11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Javno protestno pismo davkoplačevalcev: “Ne strinjamo se, da se nas obremeni s stroški in kaznimi zaradi protestov”

 

Piše: Sara Kovač, Nova24TV

V odgovor obljubljeni amnestiji prekrškov in glob, ki so bile v preteklosti izrečene petkovim protestnikom, ter napovedanemu umiku odškodninskih tožb, vloženih proti organizatorjem preteklih protivladnih protestov, je Rezka Grčman ob podpori skupine davkoplačevalcev napisala javno protestno pismo. “Davkoplačevalci se absolutno ne strinjamo s poseganjem ministrov v policijsko in sodniško delo, še manj pa, da se z nastalimi stroški in kaznimi, ki so nastali na protestih, obremenijo državni proračun oz. davkoplačevalce,” so med drugim poudarili.Poročali smo že, da se je nova vlada odločila izpeljati obljubljeno amnestijo prekrškov in glob, ki so bile v preteklosti izrečene petkovim protestnikom. Dominika Švarc Pipan je ob tem povedala, da želijo na ministrstvu za pravosodje vladi predlagati revizijo vseh vladnih odlokov, ki so bili sprejeti za obvladovanje epidemije. Namen revizije bo presoditi, kateri prekrški so bili ugotovljeni na podlagi ustrezne pravne podlage in kateri ne. Formalnemu procesu naj bi sledila amnestija za tiste, ki naj bi bili po njihovi presoji krivično sankcionirani. Poleg tega pa vzporedno poteka tudi proces umika odškodninskih tožb, vloženih proti organizatorjem takratnih protivladnih protestov. Na podlagi nastalih stroškov, povezanih z varovanjem protestov, so bile vložene odškodninske tožbe, ki pa očitno ne bodo doživele sodnega epiloga. Notranje ministrstvo pod vodstvom Tatjane Bobnar je namreč umaknilo soglasje k tožbam, ki jih je zoper organizatorje vložila policija. Vlada bo tako stroške preložila kar na davkoplačevalce, tudi tiste, ki se s protesti niso strinjali.

Odgovor na omenjeno dogajanje je “javno protestno pismo davkoplačevalcev”. “Davkoplačevalci se absolutno ne strinjamo s poseganjem ministrov v policijsko in sodniško delo, še manj pa, da se z nastalimi stroški in kaznimi, nastalimi na protestih, obremenijo državni proračun oz. davkoplačevalce,” so poudarili in dodali, da so davkoplačevalci šokirani, ker se nekatere organizatorje ter udeležence protestov tako z lahkoto oprošča kazni in prekrškov – in to po tem, ko je evidentno, da so bili prekrški storjeni vsakič kljub večkratnim opozorilom policije.

“Davkoplačevalci smo presenečeni nad tem, da je sodišče Zlatana Čordića in Jašo Jenulla oprostilo prekrškov in stroškov in da se ob vsej tej draginji tako vehementno obnaša do oškodovancev in do države – kot da je bilo to povsem upravičeno in normalno in kot da so davkoplačevalci neka malha brez dna, iz katere lahko vsakdo pobira, kolikor mu paše,” je tudi zapisano v pismu.

V nadaljevanju je tudi poudarjeno, da večina ljudi ne bi volila Roberta Goloba, če bi vedeli, da bo izvajal revanšizem, katerega edini namen je uničiti Slovenijo in njen pravni red ter demokracijo. Izvoljena vlada očitno ne upošteva veljavnih zakonov in ustave, pri omenjenem reševanju aktivistov pred globami gre za zlorabo uradnega položaja in uradnih pravic (257. člen KZ-1).

 

Skupina davkoplačevalcev med drugim tudi protestira, ker državno tožilstvo in sodišče nista ustrezno ukrepala ob prijavi dr. Milana Kreka, ki je podal osebno prijavo zaradi nadlegovanja in ustrahovanja. Skupina davkoplačevalcev protestira in obsoja tudi neprimerno in izključevalno politiko Goloba ter predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je nedavno izvedla pravi puč nad opozicijo. Pozvali so k uporu proti morebitnim poskusom revanšizma ter opozorili tako na to, da je Gibanje Svoboda posvojila program Levice, kot tudi na to, da se pojavljajo nove grožnje o uvažanju delovne sile iz držav, ki niso članice EU.

 

Skupina protestnikov je tako pozvala vse odgovorne in pristojne službe k nujni in takojšnji preprečitvi nepotizma in revanšizma, k takojšnjemu političnemu ravnovesju v smeri demokracije, spoštovanju slovenskega in evropskega pravnega reda ter slovenskih vrednot, predvsem pa k takojšnji ustavitvi totalitarizma, ki se vzpostavlja z vlado Roberta Goloba.

 

Skupina protestnikov je tudi opozorila, da se še celo sedanji pravni red lahko v celoti poruši, če ljudje ne bi imeli niti pravne opore pri policiji, tožilcih in na sodiščih. Javno pismo je sestavila Rezka Grčman ob podpori skupine davkoplačevalcev.

 

Spomnimo, ali gre pri amnestiji prekrškov in glob ter pri umiku odškodninskih tožb za neke vrste zahvalo protestnikom, ker so pomagali pri ustoličenju Golobove vlade, smo povprašali prejšnjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je povedal naslednje: “Ne gre zahvalo, gre za poplačilo, na tak način se jim bo vlada finančno oddolžila oz. finančno poplačala njihovo delo. Tisti, ki so spremljali proteste, so videli številne transparente, tiskovine, ki so se širile med udeleženci, in vse to je potrebno poplačati.”

Goriški odvetnik Damijan Terpin pa vladno namero ocenjuje kot svojevrstno, polno korupcijskih tveganj. “V trenutnem pravnem okvirju gre za izredno sumljivo potezo, ki bi jo morala z vso resnostjo obravnavati komisija za preprečevanje korupcije. Ta vlada jim je to obljubljala, sedaj pa želi izpolniti obljubo, ki je v nasprotju z zakonom.” Po odvetnikovem mnenju je vlada Roberta Goloba tako že z enim svojih prvih ukrepov povsem povozila svoje predvolilne obljube o pravni državi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine