1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Javno pismo nizozemskemu ambasadorju: Nagrado Tulipan mnogi razumejo kot žalitev za Slovenijo!

Piše: Sara Kovač / Nova24tv

Uredništvo Portala Plus je na nizozemskega veleposlanika Johana O. Verbooma naslovila odprto pismo in v njem pojasnilo,  zakaj se ne strinjajo z njihovo odločitvijo o podelitvi nagrade Tulipan 2022 v Sloveniji in tudi z njihovo izbiro nominirancev –  nagrado naj bi namreč namenili inštitutoma 8. Marec in Danes je nov dan, ter Protestni ljudski skupščini. Zapisali so, da je ta nagrada na splošno razumljena kot “politična” v svojem bistvu in je kot kot taka sporna in zelo razdiralna. Nominiranci so v Sloveniji namreč najbolj znani po svojem aktivizmu proti prejšnji desnosredinski vladi in po uličnih demonstracijah med epidemijo covida.

“8. decembra, na dan človekovih pravic, boste podelili nagrado Dutch Embassy Tulip Award 2022 »izjemnim in pogumnim zagovornikom človekovih pravic« v Sloveniji. Novico, da to nagrado v Sloveniji podeljuje veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, so mnogi najprej sprejeli zgroženost in nejevero. Če smo iskreni, smo najprej mislili, da gre za potegavščino,” je uredništvo Portala Plus zapisalo v pismu naslovljenem na nizozemskega veleposlanika Johana O. Verbooma. V zadnjih letih je bila nagrada Tulipan podeljena aktivistom za človekove pravice v Ugandi, Armeniji in Pakistanu. V tem primeru pa imamo državo članico EU, ki podeljuje nagrade za človekove pravice organizacijam v drugi državi članici, pri čemer se zdi, da je glavna zasluga nominirancev za nagrado ta, da so protestirali proti vladi druge države članice.

V pismu so zapisali, da je nekdanja vlada nedvomno naredila nekaj napak pri sprejemanju in izvajanju svojih proticovidnih (in drugih) ukrepov, vendar velja spomniti, da so bile demonstracije v času pandemije, tako kot drugod po EU, nedovoljene in kot take nezakonite. Poleg tega so protestniki, vključno z aktivisti iz organizacij, nominiranih za nagrado Tulipan, sodelovali v žaljivih dejavnostih, ki bi lahko spodbujale nasilje, kot je simbolično kamenjanje takratnega predsednika vlade in sežig lutke takratnega notranjega ministra. “Zaradi pristranskosti in politične ugodnosti bo vaša odločitev verjetno naletela na odobravanje tistih, ki so blizu sedanji oblasti (natančneje, proti sedanji opoziciji),” so zapisali in pojasnili, da nagrado Tulipan tako mnogi razumejo kot žalitev za Slovenijo – saj s to nagrado dajejo priznanje organizacijam, ki še danes nadaljujejo s svojim aktivizmom v korist trenutne politične garniture, kar je bilo jasno vidno med zadnjimi referendumskimi kampanjami.

Foto: zajetje zaslona/Portalplus

V pismu pa so tudi spomnili, kako so se nizozemske oblasti odzvale na nedovoljene demonstracije proti omejevalnim ukrepom na Nizozemskem – od tega da je nizozemska policija streljala na protestu proti novim omejitvam zaradi covida in pri tem ranila vsaj dve osebi, do tega, da je ženska ostala z zlomljeno lobanjo, potem ko so jo med nizozemskimi izgredi zadeli z vodnim topom. “Zdi se, da “napredni” uporabljajo dvojna merila, ko gre za njihovo skrb glede uporabe človekovih pravic in vladavine prava (vključno s svobodo medijev) v EU. Nekatere države članice so pod nenehnim nadzorom, zlasti ko so na oblasti “nenapredne” vlade, zdi se, da se druge izogibajo nadzoru po vsej EU, tudi ko pride do zaskrbljujočih dogodkov,” je uredništvo poudarilo v odprtem pismu ter med drugim tudi poudarilo sojenje za umor nizozemskega novinarja Petra R. de Vriesa. Pripomnili so tudi, da se ponovno zdi, da je Nizozemska ne zaseda položaja, s katerega bi lahko zavzela višjo moralno osnovo in bila pokroviteljska do drugih držav članice EU. Spomnili so, da je v tem delu sveta še svež spomin na vlogo Nizozemske pri grozovitem poboju v Srebrenici.

Evropska poslanka Romana Tomc in nizozemski veleposlanik Johaness Verboom (Vir: STA)

Proti koncu novembra je že evropska poslanka Romana Tomc na nizozemskega veleposlanika naslovila pismo, v katerem je izrazila svoje nestrinjanje s sporno izbiro letošnjih prejemnikov nagrade Tulipan 2022, ki jo nizozemsko veleposlaništvo in nizozemsko zunanje ministrstvo podarjata izjemnim in pogumnim zagovornikom človekovih pravic. Omenjeno nagrado bo nizozemsko veleposlaništvo na dogodku, ki bo potekal decembra v Ljubljani, namreč namenilo inštitutoma 8. Marec in Danes je nov dan, ter Protestni ljudski skupščini. “Prepričana sem da veste, da sta Inštitut 8. Marec (I8M) in Danes je nov dan, izrazito politično definirani ustanovi, kljub temu, da se razglašata za nepolitični organizaciji, ki se zavzemata za demokracijo in človekove pravice. Njihova dejanja v preteklih letih in ta, ki smo jim priča zdaj, kažejo na globoko in nedvoumno povezanost z levo politično opcijo in vladajočo koalicijo,” je med drugim zapisala Tomčeva – pismo je celoti dostopno tukaj. Tomčeva je izrazila tudi veliko razočaranje, da se I8M, kljub temu, da naj bi se zavzemal za človekove pravice, ni zavzel za žrtve v razvpiti aferi o spolnem zlorabi žensk v aferi Fotopub, prav tako se niso oglasili v primeru napadov na novinarje. “Njihova načela so bila preizkušena tudi v številnih drugih primerih kršitev človekovih pravic,” je pojasnila Tomčeva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine