24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Janševa vlada se je lotila odprave korupcije v nabavah, a se je zdravstvena mafija z Golobom vrnila

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Dva ključna problema sta v slovenskem zdravstvenem sistemu. Eno je nekonkurenčnost plačila, drugo pa korupcija v nabavah,” je  v Odmevih dejal Janez Janša. Janševa vlada se je slednjega problema lotila pri izvoru – pri problematiki dogovorjenih cen med ponudniki in javnimi naročniki, kjer je nešteto obvodov in finančnih črnih lukenj, kamor denar davkoplačevalcev nenadzorovano odteka. V ta namen so ustanovili poseben urad za referenčne cene, katerega pa je  Golobova vlada ukinila, saj centralna evidenca cen očitno moti nekatere posvečene zasebne družbe, ki že desetletja z državo sklepajo donosne posle. 

Janševa vlada se je v koalicijski pogodbi zavezala, da bo zajezila korupcijo v zdravstvu z vzpostavitvijo sistema evropsko primerljivih cen. Obljubo so 17. marca 2022 tudi izpolnili. Takratna vlada je namreč ustanovila vladni urad, ki je bil pristojen za določanje referenčnih cen v javnih naročilih v zdravstvu, namen pa je bil znižati cene medicinskih pripomočkov in opreme ter izenačiti nabavne cene v javnih zdravstvenih zavodih.

 

Ustanovili so Urad Vlade Republike Slovenije za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme, ki je zagotavljal z vidika nabav v zdravstvu informacijsko, organizacijsko, strokovno in drugo pomoč vladi s posebnim ciljem doseganje primerljivih in optimalnih cen pri javnem naročanju. Šlo je za urad najširšega in strateškega pomena pri zagotavljanju vzdržnosti javne porabe in zmanjševanja proračunskih izdatkov ter transparentnosti in ustrezne primerljivosti nabav, ki je nujna za učinkovito porabo javnih sredstev. Hkrati je ustanovitev urada zagotovila hitrejše približevanje tržnih in zdravih konkurenčnih praks v Republiki Sloveniji standardom v primerljivih državah Evropske unije.

 

Poslanci sprejeli novelo zakona o javnem naročanju

 

Poslanci v Janševi vladi so 13. januarja 2022 z 42 glasovi za in 11 proti sprejeli novelo zakona o javnem naročanju, ki jo je 9. junija 2021 v državni zbor vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem iz poslanske skupine SDS. “Gre za prvi korak v pravo smer, pot do nižjih cen medicinskega materiala in aparatur pa bo še zelo dolga,” je sprejetje novele komentiral kardiolog Marko Noč. Nato je vlada je 17. marca 2022 ustanovila urad za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in opreme. 18. marca je na seji vlada za vršilca dolžnosti urada imenovala Klemna Štiblja.

Zdravstvena dobaviteljska mafija se je z Golobom vrnila
Medicinskim botrom, ki so eni izmed soustanoviteljev novega levoliberalnega natega z imenom Gibanje Svoboda, pa je šlo to očitno hudo v nos, saj so urad ukinili. Zdravstvena dobaviteljska mafija se vrača v polnem zagonu. Ukinitev sistema primerljivih cen je eden temeljnih ciljev njihovih lobistov v Gibanju Svoboda, Stranki SD in stranki Levica,” je ob ukinitvi urada dejal Janša. 

“Pri boju s korupcijo je naša vlada naredila pomemben reformni korak. To je bila sprememba zakona o javnem naročanju v zdravstvu, ustanovitev urada za referenčne cene, na podlagi česar se je vzpostavljal sistem, kjer se dajo nabavne cene primerjati,” je dejal Janša in spomnil, da je Robert Golob takoj po prevzemu oblasti omenjeni zakon in pristojni urad ukinil. “Tako da stvari niso več primerljive,” je še dejal. Zaslugo za krizno stanje pripisuje “številnim interesom tistih, ki jim zelo odgovarja mešanje javnega in zasebnega v slovenskem zdravstvenem sistemu in nepreglednost pri naročilih storitev oziroma predvsem medicinske opreme in to je pač treba nasloviti,” je prepričan Janša, ki dodaja, da je njegova vlada med epidemijo kljub razmeram naredila red pri zmanjšanju stroškov, da pa ostaja problem plačnega sistema, ki je zdaj ključni izziv.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine