2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Janša: Za nami je dolga in naporna nočna seja vlade, ki je bila hkrati konstitutivna in krizna; Rupnik: Situacija v Sloveniji resna

“Za nami je dolga in naporna nočna seja @vladaRS , ki je bila hkrati konstitutivna in krizna. Velika hvala ministrski ekipi in vsem ostalim sodelavcem GS vlade, kabineta in koal. strank za vzdržljivost in da so nam omogočili pogoje za začetek dela. #SkupajBomoZmogli #SBZ,” se je na Twitterju zahvalil novi premier Janez Janša.

P.Na prvi seji vlade so, kot je znano, ustanovili krizni štab tako v širši kot ožji sestavi, katerega glavna naloga je čim krajšem času skoordinirati vse potrebno za uspešen boj proti epidemiji Covid-19, tudi nakup ustrezne opreme. (Več TUKAJ.) 

Vlada v omejitev cen zaščitne opreme in pravno podlago za stopnjevanje ukrepov proti koronavirusu

Vlada je danes v uradnem listu izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Njihova cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu danes ob 8. uri. Določila pa je tudi veljavnost ukrepov iz zakona o nalezljivih boleznih za covid-19.

Z omenjeno uredbo je vlada omejila ceno za zaščitne maske tipa FFP2 in FFP3 ter kirurške maske, za zaščitna očala, zaščitne obleke tyvek, vodoodbojne zaščitne obleke, zaščitne rokavice nitril oziroma latex, razkužila, ventilatorje za intenzivno zdravljenje, prenosne kisikove sisteme in brezkontaktne merilce telesne temperature.

Vlada je sicer objavila tudi sklep, da se pri epidemiji covida-19 uporabi ukrepe, “ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih za kugo ali virusno hemoragično mrzlico po povzročiteljih iz prve skupine nalezljivih bolezni iz prvega člena pravilnika o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje”.

Zakon o nalezljivih boleznih namreč ukrepe veže na konkretne bolezni. Glede na to, da je covid-19 nova bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus sars-cov-2, je ob sprejemu zakona še nismo poznali.

Zakon sicer določa splošne in posebne ukrepe, denimo izvajanje epidemioloških preiskav, osamitev, cepljenje, dezinfekcijo in podobno. Nekateri so vezani na vse v zakonu naštete bolezni in teh je več deset. Nekateri pa se vežejo samo na določene.

V 19. členu zakon navaja karanteno kot ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje in določi obvezne zdravstvene preglede zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za kugo ali virusno hemoragično mrzlico v času njegove kužnosti. Glede na sklep, objavljen v uradnem listu, je torej tudi ta ukrep možno uporabiti pri covid-19.

Karanteno odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zoper odločbo o odreditvi karantene ni pritožbe.

Ukrep karantene je bil sicer v času širjenja z novim koronavirusom že odrejen določenim posameznikom, predsednik vlade Janez Janša pa je v DZ ob glasovanju o svoji ministrski ekipi zanikal informacije, ki so se v zadnjih dneh razširile po družbenih omrežjih, da naj bi za celotno Ljubljano uvedli karanteno. Po njegovih besedah “nobena karantena ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so potrebni, so ukrepi samokarantene”.

 

Situacija je resna

Janša je poudaril, da bo potrebna boljša koordinacija večih ministrstev in več poudarka na medresorskem sodelovanju, kot tudi več sodelovanja na meddržavni ravni in sodelovanja z EU. S soboto 14. marca so se začele primopredaje poslov na ministrstvih.

VIDEO: [Kratke Novice] 14.03.2020 Novice ob 9h na Nova24TV

Krizni štab z spopadanje s Covid-19 bo vodil premier Janša, za sekretarja je bil imenovan nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik, ki bo koordiniral delo kriznega štaba.“Glede na to, da je situacija v Sloveniji precej resna, bodo temu primerno resni tudi ukrepi,” je napovedal Rupnik.

Zadnje novice

Sorodne vsebine