7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Janša: Število potrjenih primerov ni relevanten podatek, saj je odvisen od števila testiranj. Poznamo razmerje med okuženimi in resno bolnimi. Edini relevanten podatek je število tistih, ki so resno zboleli #koronavirus

Nova vlada se je odločila za spremembo spremljanja širjenja novega koronavirusa. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih. Premier Janez Janša je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo. Pripravljajo pa tudi nove omejevalne ukrepe.

Število potrjenih primerov ni relevanten podatek, saj je odvisen od števila testiranj. Manj testiranj, manj potrjenih. Poznamo razmerje med okuženimi in resno bolnimi. Edini relevanten podatek je število tistih, ki so resno zboleli in potrebujejo zdravniško pomoč 

Vodja strokovne skupine, ki zagotavljala podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beović je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila, da številke o okuženih za zdaj še kaže realno sliko, a bo že kmalu drugače. Smo namreč na taki točki epidemije, ko kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne.

Napovedala je, da bolnikov z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, ne bodo več testirali na okužbo z novim koronavirusom, ampak bodo ostali 14 dni doma v samoizolaciji. Če pa bodo zaradi bolezni potrebovali sprejem v bolnišnici, pa bodo opravili diagnozo povzročitelja bolezni.

Kot je dejal Janša, bo ta prehod na bolj realno ocenjevanje omogočil tudi bolj realno sprejemanje ukrepov in načrtovanje resursov, ki jih bomo potrebovali v prihodnje.

Nova vlada je na konstitutivni nočni seji že sprejela nekatere ukrepe za zajezitev širjenja virusa, nekateri pa se še pripravljajo za današnjo sejo kriznega štaba v širši zasedbi in sejo vlade. Popoldan se bo še enkrat sestala strokovna skupina, ki bo predlagala dodatne ukrepe.

Predsednik vlade je med drugim izpostavil, da bodo pri tovornem prometu storili vse, da bo ta lahko kolikor toliko nemoteno, hkrati pa nadzorovano potekal. Določili pa bodo tudi prioritete pri delitvi zaščitnih sredstev.

Janša je danes še prosil župane, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu. Pozval pa je tudi vse mlade, ki bodo imeli čas in se čutijo sposobne, da pomagajo pri varstvu otrok na domu. S prihodnjim tednom se namreč zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove, varstvo najmlajših pa bodo potrebovali predvsem starši, zaposleni v kritični infrastrukturi.

Vlada po Janševih besedah tudi pripravlja ukrepe za dodatno nagrajevanje tistih, ki so najbolj obremenjeni zaradi spopadanja s koronavirusom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine