17.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Janša: Predlog priznanja Palestine izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok v politične namene

Piše: C. R. 

Predlog vlade za priznanje Palestine 10 dni pred volitvami je zavržno izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok v politične namene, je v odzivu na današnji sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Podobno je popoldne ponovil v kratki izjavi novinarjem. “Odločitev vlade, da v tem trenutku v teh razmerah prizna neobstoječo Palestino, je zgolj izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok za politične namene v času tik pred volitvami in nagrada terorizmu,” je dejal.

Sicer pa je Janša danes na seji odbora DZ za notranje zadeve menil, da to dejanje dolgoročno škoduje slovenskim interesom. Edini, ki bo odločitev slovenske vlade pozdravil, bo po njegovem mnenju palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Opozoril je, da je vlada polna besed o jedrni Evropi, o tem, da se mora Slovenija zgledovati po Nemčiji in Franciji, zdaj pa se zgleduje po neuvrščenih državah. Spomnil je tudi, da sta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz pred dvema dnevoma na skupni novinarski konferenci dejala, da priznanje Palestine v tem trenutku ne rešuje ničesar in da za to ni pravi trenutek. Kot je dodal, je tudi danski parlament zavrnil priznanje Palestine.

Janša je med drugim izrazil prepričanje, da danes zaradi sklepa vlade zvonijo telefoni na zunanjem ministrstvu in v uradu predsednika vlade. Slovenija je članica Varnostnega sveta ZN na predlog zaveznikov iz Nata in EU ter v tem organu predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa “neuvrščenih ali Karibov ali arabskih držav”, je dodal. “Kar zdaj poslušamo, češ da zdaj rešujemo svet, enostavno ne drži,” je opozoril predsednik SDS.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, potem ko je postopke za priznanje sprožila že 9. maja. Po pričakovanjih bi lahko DZ sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine