21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Janša poslanki Levice Sukičevi: Na področju svobode medijev Slovenija ni bila nikoli višje kot v letih med 2004 in 2008

Predsednik vlade Janez Janša je spomnil, da je bila Slovenija na ključni mednarodni lestvici, ki meri svobodo medijev v posameznih državah, najvišje v času njegove prve vlade, to je v letih 2004-2008, ko je bila na devetem mestu. “Nikoli pozneje nismo prišli niti blizu. V prejšnjem mandatu, v katerem ste vi omogočili takratno koalicijo, je Slovenija zasedala šele 32. mesto,” je dejal poslanki iz Levice.

Premier Janez Janša je v Državnem zboru odgovarjal tudi na vprašanje glede svobode medijev. Na očitke Nataše Sukič iz Levice, da mednarodna javnost predvsem po njegovi zaslugi kritično ocenjuje svobodo medijev v Sloveniji, je dejal, da bo o tem mogoče soditi šele po koncu mandata.  Janša je spomnil, da je bila Slovenija na ključni mednarodni lestvici, ki meri svobodo medijev v posameznih državah, najvišje v času njegove prve vlade, to je v letih 2004-2008, ko je bila na devetem mestu. “Nikoli pozneje nismo prišli niti blizu. V prejšnjem mandatu, v katerem ste vi omogočili takratno koalicijo, je Slovenija zasedala šele 32. mesto,” je dejal poslanki iz Levice.

Sukičeva je bila sicer v svojem vprašanju precej kritična do Janševega odnosa do medijev, sodstva in opozicije. Očitala mu je, da je v vojni z mediji in da vladni profil na Twitterju zlorablja za diskreditacijo in politično propagando SDS. Med drugim jo je zanimalo, ali je prijavljen ukiniti svoj profil na Twitterju, preko katerega pogosto, po njenem mnenju nedostojno komunicira.

Twitter je del svobode posameznika
Janša ji je odgovoril, da posameznik ne more biti v vojni mediji, kot tudi ne more biti v vojni z državo, poroča STA. Glede komuniciranja preko Twitterja je dejal, da se z njim brani, sicer pa ga vidi kot del posameznikove svobode. “Zato se vsak, ki poziva druge, naj ukinejo kanale, preko katerih posameznik v svobodni družbi komunicira, v resnici zavzema proti svobodi medijev,” je dejal. Za profil vlade na Twitterju je dejal, da sam z njim nima nič ter da z njim upravljajo “iste inštitucije kot prej”. Na vprašanje poslanke, kdaj namerava odstopiti kot predsednik vlade, pa je odgovoril, da “mogoče takrat, ko boste vi sposobni postaviti poslansko vprašanje, ki ga ne boste prebrali“.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine