2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(FOTOGALERIJA) Janša na pogovornem večeru v Cerkljah na Gorenjskem: Imamo sistem, ki uničuje srednji razred!

Občinski odbor SDS Cerklje na Gorenjskem je danes pripravil pogovorni večer s predsednikom SDS Janezom Janšo. Pogovor je povezoval poslanec SDS mag. Branko Grims, ki se bo tudi na letošnjih volitvah potegoval za poslansko funkcijo.

 

V uvodu je Branko Grims spomnil na pomen naslova pogovornega večera »Zdaj gre za Slovenijo«, ki je potekal v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Namreč, ta stavek je uporabil dr. Jože Pučnik na plebiscitni večer. Grims je sicer spomnil na eno od najpomembnejših področij v tem času in sicer področje obrambe, kar je v zadnjem času povezano z migrantskim vprašanjem. Kot je dejal, velikanska večina ilegalnih migrantov prečka mejo tam, kjer ni žice, torej tam, kjer so žico odstranili. Ograja je učinkovita in je signal, da bomo Slovenijo branili, da mislimo resno, je dejal.

V zvezi z obrambnimi vprašanji je Janša, sicer obrambni minister v obdobju 1990-1994 in leta 2000, spomnil na nedavno oceno Slovenske vojske ter na farso, ki jo je sprožila ocena kabineta predsednika republike, češ da je v stanju miru vojska dobro pripravljena, za vojno pa nezadostno. Smisel vojske je namreč v tem, da prav v času vojne nevarnosti deluje dobro, sicer je vse zaman.

Nasploh pa je migrantsko vprašanje zadnje dve leti nekaj drugega kot pa denimo pred desetimi leti, ko so migranti sicer že prihajali v Evropo preko Španije, vendar se je Slovencem takrat to zdelo daleč in temu nismo posvečali velike pozornosti. Španija je kasneje s pomočjo ograj zajezila dotok migrantov. Žal pa je sedanje evropsko stanje zelo klavrno, saj je najmanj petnajst velikih mest v Evropi povsem izgubljenih zaradi demografske ekspanzije muslimanskega prebivalstva. Med drugim to velja tudi za Bruselj, kjer je ena od četrti praktično brez enega samega napisa v francoščini oz. flamščini, kar sta dva uradna jezika Belgije, pač pa se pojavljajo napisi v neevropskih jezikih. Problem migrantov je tudi v zelo nizki rodnosti evropskih narodov, saj je ta padla pod dva otroka na družino, medtem ko imajo prišleki več kot osem otrok na družino. Zato ne preseneča, da je tudi župan Londona nekdo, ki izvirno ni Britanec.

Janša se je v nadaljevanju dotaknil tudi spodbud za družine in napovedal uvedbo univerzalnega otroškega dodatka. Kot je dejal, je to naložba, kajti otroci bodo kasneje ravno tako vplačniki v državno blagajno. Spregovoril pa je tudi o davkih, ki so sedaj previsoki, zato se SDS zavzema za njihovo znižanje, tako v primeru stopnje DDV kot pri obremenitvi plač s prispevki. Kot je spomnil, so neto plače precej majhne, vendar predstavljajo veliko breme za delodajalca. Spomnil pa je tudi, da je pomladna vlada v mandatu 2004-2008 davke že znižala. »Ko smo znižali davke, so nam napovedali propad. Mi smo prepričani, da z nižjimi davki poberemo več. Leta 2007 smo prvič zbrali več, kot smo porabili,« je spomnil predsednik SDS in nekdanji premier.

»Danes je razlika med minimalno plačo in socialnimi subvencijami le nekaj evrov. Največja obremenitev je na družini. Imamo sistem, ki uničuje srednji razred in demotivira pridne. To moramo spremeniti,« je še dejal Janša. Kot je spomnil, očitno sedaj ne velja več pravilo, kot ga je zapisal Valentin Vodnik, da lenega čaka »strgan rokav, palca beraška, prazen bokal«, pač pa subvencije. Številni, ki se jim ne da delati, izkoriščajo sistem za življenje na plečih drugih. Ob tem je opozoril na včerajšnjo vladno podporo zakonu o posebnih pokojninah. Kot je dejal Janša, je v naši državi morda peščica ljudi, ki bi si zaradi posebnih dosežkov res zaslužila posebno pokojnino, denimo svetovno znani slovenski literat Drago Jančar. Vendar pa je že sedaj okoli tri tisoč ljudi, ki jim država iz tega naslova krije vse prispevke. Leta 1990, ko je vodenje republiškega komiteja oz. ministrstva za kulturo prevzel dr. Andrej Capuder, je bilo teh prejemnikov bistveno manj. Janša je tudi spomnil na neustavno stanje, da mnogi preprosto dedujejo borčevsko pokojnino, če so denimo sami brezposelni. Takšen sistem po Janševih besedah pozna samo Slovenija.

Pogovorni večer se je zaključil z vprašanji občinstva v dvorani, pri čemer je debata naletela tudi na drugi tir. Janša je ob tem opozoril, da je pred kakimi stotimi leti vlak iz Ljubljane hitreje prišel do Jesenic kot danes. Po njegovo ni toliko sporen drugi tir na relaciji Divača-Koper, ampak predvsem vladni zakon ter namera, da v to investicijo vloži kar milijardo evrov davkoplačevalskega denarja. Prenove je namreč potrebno celotno železniško omrežje v Sloveniji.

Pogovornega večera v Cerkljah pa se je udeležil tudi župan Franc Čebulj, sicer nekdanji poslanec, ki je bil nekdaj član SDS, zapustil pa jo je leta 2001.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine