15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

(VIDEO) Janša na Celjskem gradu: Čas za štetje poslanskih mandatov v Evropskem parlamentu bo šele v nedeljo zvečer, nič še ni odločeno, treba se je boriti

Piše: G. B. 

SDS je z nocojšnjo prireditvijo na Celjskem gradu sklenila kampanjo pred državnozborskimi volitvami. Ob tem je zbrane nagovoril tudi predsednik stranke Janez Janša. 

Na evropskih volitvah ne bo šlo samo za to, kdo bo Slovenijo zastopal v EU, ampak tudi, kam bo šla slovenska demokracija, meni prvak SDS Janez Janša. SDS je kampanjo vzela resno, ponudila vsebino in najmočnejšo listo. A čas za štetje mandatov bo šele v nedeljo, nič še ni odločeno, treba se je še boriti, je dejal in pozval k udeležbi na volitvah.

Na dan splošnega glasovanja bo tako slovensko kot evropsko volilno telo odločalo o obrambi vrednot, na kateri je nastala EU, je v nagovoru zbranim v Celju na volilni konvenciji SDS pred evropskimi volitvami poudaril Janša. Kampanja je sicer v zadnji etapi, a se v tem času po Janševi oceni “ni dalo veliko pogovarjati o tem, za kaj se danes gre v Evropi”.

V SDS so pripravili vsebinski manifest, predstavili odgovore na izzive današnjega časa, svoja stališča pa želeli soočiti s konkurenčnimi strankami, a pri tem niso imeli veliko sreče. “Naši kandidati so ob nekaj drugih izjemah skušali govoriti o vsebini, ostali pa so bolj dvigali loparčke, kot na kvizih v šoli,” je prvak opozicije ošvrknil politične tekmece. Vladni koaliciji je ob tem očital “lansiranje” določenih tem, kot so vprašanje priznanja Palestine in pobuda za varen dostop do splava. Medtem pa so ključni problemi, ki jih občutijo Evropejci, izostali, meni. “Nas skrbi varnost, vojna v Ukrajini, konflikti na Bližnjem vzhodu, energetska draginja, vprašanje prehranske varnosti, ali bomo sposobni kot Evropa zavarovati zunanje schengenske meje,” je med drugim naštel. Tisti, ki imajo trenutno v Sloveniji v rokah škarje in platno, pa teh problemov ne vidijo, ter jih pometajo pod preprogo, ker nimajo rešitev, je ocenil.

So pa v SDS medtem po Janševem prepričanju predstavili najmočnejšo listo doslej. “Imamo kandidate, ki so vredni vašega zaupanja,” je zatrdil. Po torkovem dogajanju v DZ ob priznanju Palestine, pri čemer v SDS koaliciji očitajo teptanje poslovnika DZ, pa bo po Janševih besedah vsak glas štel dvojno. “To mora biti upor proti zlorabi, proti uničevanju slovenske demokracije in ob tem še boj za Evropo,” je pozval.

Prepričan je, da je odgovor, kako naprej, tudi v visoki volilni udeležbi na volitvah. Tako vse državljane, ki še niso odločeni, da se podajo na volitve, poziva, da oddajo svoj glas. “Mogoče je to zadnja možnost. Ker tisti, ki ne spoštuje poslovnika, se lahko tudi odloči, da ne bo več volitev,” je dejal Janša.

Zaključnega dogodka predvolilne kampanje SDS se je sicer ob kandidatih SDS udeležilo tudi več vidnejših predstavnikov stranke. Aktualna evropska poslanca SDS Romana Tomc in Milan Zver sta pred začetkom volilne konvencije ocenila, da je bilo v kampanji premalo vsebine, evropske teme pa da so se izgubile. Se pa strinjata, da je bila tokratna kampanja intenzivna in tudi v znamenju boja med kandidati znotraj posameznih list.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine