9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Janja Cerar: Dragi markoti, anti-waxxerji in google-zdravniki, COVID-19 ni gripica, našemu 15-letnemu Luki je imunski sistem ponorel, imel je citokinsko nevihto, ki je uničevala vse pred sabo!

»Imunski sistem je ponorel in uničuje vse pred sabo. Citokinska nevihta, ki vodi v toksični šok. Troponin v višavah kaže na vnetje srčne mišičnine. Pazi, govorimo o normalnem 15-letniku brez kakršnihkoli bolezni!« je Janja Cerar na družbenem omrežju Facebook opisovala delovanje kitajskega virusa pri 15-letnem Luki.

Janja Cerar je na Facebooku delila izkušnjo s koronavirusom, ki ga je dobil njen 15-letni Luka. To je njena zgodba (ki še ni končana).

»Covid-19, kaj je to že za ena gripica? No, naš Luka je imel tale Covid pred dobrim mesecem. Povišana temperatura, malo kašljanja, kot nek brezvezen prehlad, vsega skupaj konec v parih dneh. Če ne bi bilo tega medijskega pompa, sploh ne bi vedeli da ima koronavirus, tako pa smo 17.10. dobili potrditev v obliki pozitivnega testa. Super, prebolel je, s tem smo opravili.

V nedeljo 15.11, se pravi mesec dni kasneje, pa dobi hudo vročino, bruhanje, driska, glavobol. Korona tole ne bo, saj jo je dal že čez!? Vseeno gremo v Covid ambulanto. Ponoven test sicer pokaže, da je še vedno pozitiven, vendar ni več obolel ali kužen, potrebne bodo dodatne preiskave.

Potem pa roller-coaster. Iz ZD ga pošljejo na infekcijsko, kjer ga zadržijo. Multiorganski zapleti. Imunski sistem je ponorel in uničuje vse pred sabo. Citokinska nevihta, ki vodi v toksični šok. Troponin v višavah kaže na vnetje srčne mišičnine. Pazi, govorimo o normalnem 15-letniku brez kakršnihkoli bolezni! Diagnoza: večorganski vnetni sindrom pri otrocih v povezavi s covid-19 (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C). Sledi terapija z imunoglobulini, kortikosteroidi, vse da se čim prej ustavi to divjanje.

Ta teden je že precej precej bolje. Iz infekcijske je bil najprej prestavljen na (pol)intezivni oddelek na pediatriji, sedaj je pa že na »navadnem« oddelku. In bo tam ostal še vsaj 14 dni. Zdravljenje miokarditisa pa bo trajalo še vsaj pol leta. Držimo pesti, da jo bo odnesel brez večjih in dolgotrajnejših posledic.

Dragi markoti, anti-waxxerji in ostali google-zdravniki; toliko o tej navadni gripici in naših otrocih, ki so odporni na koronavirus. Saj se jim nič ne more zgoditi, kajne…«

Zadnje novice

Sorodne vsebine