28.1 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Janez Šušteršič na Tarči: “Jasno je, kdo je to državo spravil v bankrot”

Piše: Peter Truden (Nova24tv)

“Jasno je, kdo je to državo spravil v bankrot in kdo jo je iz njega rešil. Ne Križanič ne Bratuškova,” je bil zaključek komentarja v oddaji Tarča nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča na očitke poslanca Socialnih demokratov Matevža Frangeža, ki mu je očital slabo opravljeno delo v času svojega ministrovanja, češ da je bila Slovenija v tistem času na robu bankrota. Šušteršič ga je po hitrem postopku utišal z dejstvi, Frangež pa je dobesedno obnemel.

Že pred imenovanjem ministrske ekipe je nemalo prahu dvignila koalicijska pogodba, ki napoveduje med drugim tudi odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih in davek na premoženje. Gostje Tarče so bili podjetnik Ivo Boscarol, poslanec Levice Miha Kordiš, nekdanji finančni minister Janez ŠušteršičMatevž Frangež iz stranke SD in prihodnji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Med razpravo o različnih temah je ta prišla tudi na javne finance, kjer je Matevž Frangež iz SD nekdanjemu finančnemu ministru Janezu Šušteršiču očital zadeve, o katerih se očitno ni dovolj poučil, Šušteršič pa ga je postavil na svoje mesto z dejstvi.

Frangež ni bil pripravljen

Spomnimo, da je nekdanji finančni minister Franci Križanič, ki je popolnoma zaustavil sanacijo bank, povečal plače v javnem sektorju ter minimalno plačo in na obeh straneh poganjal projekt TEŠ 6 ter tako državo (in energetski sektor) prignal na rob bankrota, kasneje pa je že planiral svoje velike korake. Matevž Frangež se očitno ni dovolj dobro podučil o zadevi, saj je nekdanjemu ministru za finance Šušteršiču očital slabo in neučinkovito delo v času svojega ministrovanja, češ da zaradi slabih javnih financ tudi takrat ni bilo možno reševati socialne problematike, predvsem je mislil na dolgotrajno oskrbo, “Slovenija je bila takrat ko ste zapustili finančno ministrstvo na robu tega, da je bila državna obveznica na robu špekulativnega kapitala in državi je grozila trojka, temu obdobju pa je potem sledilo obdobje varčevalnih rezov zaradi katerih tudi prejšnje levosredinske vlade niso mogle urediti vrste socialnih potreb in tipični primer tega je spet dolgotrajna oskrba”, je dejal Frangež, ki ni bil pripravljen na to, kar je sledilo.

 

Ker je Šušteršiču Miha Kordiš pred tem očital, da je v oddajo prišel kot politik in ne strokovnjak, je Šušteršič pojasnil, da se je težko strokovno pogovarjati s filozofom in strateškim komunikatorjem, da pa bo odgovoril politično, z dejstvi. “Slovenija je bila na robu bankrota takrat, ko sem jaz prevzel ministrstvo od ministra Križaniča, on se tega niti zavedal ni, ker je hodil v službo ob devetih in domov odhajal zgodaj popoldne. Guverner centralne banke ni želel imeti sestankov popoldne, ker ni videl nobenega problema. Potem smo mi naredili realno oceno stanja, potem je prišla faza, ko so nas spraševali, kaj bomo naredil, potem smo mi šli po celem svetu  razlagali kaj bomo naredili, medtem, ko ste vi na te rešitve vložili referendum.

Nekdanji finančni minister Franci Križanič je bil po besedah Šušteršiča len in neodgovoren minister, ki je Slovenijo spravil pred bankrot. (Foto: STA)

Šušteršič ga je hitro postavil na svoje mesto
Leta 2011 je namreč 30 poslancev  vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu. Zahtevo je podpisalo 27 poslancev PS, poleg njih pa še nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič, poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin. Kot so zapisali na spletni strani PS, zakona namreč ne predstavljata del rešitve za upravljanje državnega premoženja in položaja naših bank, ampak le poglabljanje težav. Za referendum pa so se odločili, ker je to po njihovem takrat predstavljalo “zadnjo možnost za zaustavitev nerazumnih predlogov vlade in njenega vodenja države”, kar je bil praktično isti očitek kot vsi doslej s strani opozicije, tudi očitek Frangeža, ki mu je na to Šušteršič jasno odgovoril:” Dobili smo denar, Slovenijo smo rešili pred bankrotom in vlada, ki je sledila, je samo izvedla rešitve, ki smo jih mi pripravili.”, je dejal Šušteršič in dodal še piko na i: “Jasno je, kdo je državo to državo spravil v bankrot in kdo jo je iz njega rešil. Ne Križanič ne Bratuškova.” Frangež očitno ni pričakoval takega odgovora, saj je dobesedno obnemel. Težko je kaj dodati na resnico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine