32.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Janez Janša za Demokracijo: »Samo nepodpora ministru sicer ni neposredna kršitev koalicijske pogodbe, medtem ko podpora interpelaciji to je. (…) V primeru neposredne kršitve koalicijske pogodbe se stranka, ki jo prekrši, sama izloči iz koalicije. To je jasno vsem že od podpisa pogodbe dalje.«

Piše: Janja Strah

»To je bil čas, ko so komunisti v metežu druge svetovne vojne začeli z revolucijo. To je bil čas, ko so pričeli s sistematično likvidacijo svojih nasprotnikov in namišljenih razrednih sovražnikov. Moških, žensk, otrok. Današnji protesti, pri katerih je Milan Kučan aktivni udeleženec in vzpodbujevalec, uporabljajo podobno hujskaško govorico in isto osrednje sporočilo. Smrt. Ne ustavijo se pred ničemer, ob tem pa, da bo absurd večji, tiste, katerim  grozijo s smrtjo, obtožujejo sovražnega govora,« je o napovedani interpelaciji zoper ministra Andreja Vizjaka dejal predsednik vlade Janez Janša v posebni izdaji revije Demokracija. Intervjuval ga je namestnik odgovornega urednika Metod Berlec.

Premier Janez Janša je v posebni izdaji revije Demokracija, ki je namenjena pridobivanju novih naročnikov, ocenil letošnje leto, ko smo praznovali 30. rojstni dan samostojne Slovenije, in komentiral aktualno politično dogajanje.

Kot pravi Janša, je osamosvojitvena zgodovina Slovenije izjemna. Nanjo smo kot narod in kot posamezniki lahko upravičeno ponosni. Čas, ki je sledil osamosvojitvi, pa vseh pričakovanj in upov, ki smo jih položili v zibel samostojne Slovenije, žal ni uresničil. »Žal nismo izrabili vseh potencialov, ki jih kot narod in družba imamo,« je menil.

Vlada se je tudi letos trudila v boju proti virusu COVID-19 in s protikoronskimi ukrepi na gospodarskem in socialnem področju v višini dobre 4 milijarde ohranila delovna mesta in izboljšala socialni položaj ljudi. Na nikogar ni pozabila. Ob tem se je vlada soočala s protesti, izključno zato, ker je oblast po Šarčevem odstopu prevzela desnosredinska koalicija. »Dogaja se, kar je napovedal pokojni Ivan Kramberger: Ko ne bodo na oblasti, bodo protestirali in pozivali k smrti tistih, ki vladajo. On je bil tudi prvi, ki so ga umorili,« je dejal Janša in dodal, da je težko razumeti, da so vladi v prizadevanjih, da obvlada korona krizo, nagajala tudi sodišča. »Obnašajo se, kot da bi imel virus več pravic kot človek,« je menil.

V gonjo proti vlade se je aktivno vključil tudi zadnji šef Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan, ki je konec oktobra v Šentjanžu dejal: »Čas je, da rečemo, dovolj! Da se upremo takemu načinu vladanja. Da ponovno stopimo v bran demokratičnim dosežkom človeške civilizacije.« Janša je njegove primerjave ocenil kot zelo pomenljive.

O NSi kot koalicijski partnerici in njeni prihodnosti, ki jo skušajo mediji stalno spravljati v konflikt s SDS, je Janša menil, da bo njena prihodnost toliko bolj svetla, kolikor bolj bo sledila motu njenega prvega predsednika, dr. Andreja Bajuka, ki je po ustanovitvi stranke na podobno vprašanje odgovoril, da je program NSi v mnogočem soroden programu SDS ali SLS, vendar tudi različen, drugače ne bi imeli treh strank. »Tej pronicljivi misli dr. Bajuka ni kaj za dodati. Njen nauk velja in bo veljal, tudi za SDS,« je povedal Janša in dodal, da ne pozna dinamike dogajanja znotraj NSi, poleg tega je to notranja zadeva vsake stranke.

»Kar pa zadeva govorico njihove evropske poslanke (Ljudmila Novak; op.a.), ki je več ali manj bleda kopija Tanje Fajon, pa taki nastopi stranki seveda škodijo. Vsakemu, ki logično razmišlja, je namreč jasno, da volivci, ki se odločajo na podlagi ideologije, vedno raje volijo original kot kopijo. Nikakor tudi ni slučaj, da vedno, ko se NSi začne vzpenjati po lestvicah javnega mnenja, medijski mojstri takoj organizirajo kak odmeven intervju evropske poslanke, ki stranko potisne nazaj proti parlamentarnemu pragu,« je dejal Janša.

O tem, da je NSi napovedala, da interpeliranega ministra Andreja Vizjaka ne bo podprla, pa: »To je predvsem sodba na podlagi medijskega pritiska, pred seznanitvijo z obrambo in pred obravnavo in razpravo o interpelaciji. Samo nepodpora ministru sicer ni neposredna kršitev koalicijske pogodbe, medtem ko podpora interpelaciji to je. (…) V primeru neposredne kršitve koalicijske pogodbe se stranka, ki jo prekrši, sama izloči iz koalicije. To je jasno vsem že od podpisa pogodbe dalje.«

Povzetek intervjuja si boste lahko prebrali v novi številki revije Demokracija, ki izide v četrtek, 2. decembra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine