3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Janez Janša: Veliko upokojencev se ne zaveda, da pokojnina ni miloščina. Je vnaprej zaslužen denar, plačilo za minulo delo.

Upokojencem želimo vrniti dostojanstvo. Menimo namreč, da si štirideset in več let dela zasluži življenja vredno pokojnino, pravijo v SDS za področje pokojnin.

Na nedavnem pogovornem omizju Za boljšo Slovenijo je predsednik stranke SDS Janez Janša dejal: “Pokojnina ni socialni transfer, je vnaprej zaslužen denar, plačilo za minulo delo.” Vsak zaposleni vsak mesec da določen odstotek v pokojninsko blagajno, ta denar pa se porabi za tekoče izplačevanje, to je solidarnostni sistem. Veliko upokojencev se ne zaveda, da pokojnina ni miloščina. Janez Janša je na koncu še dodal: “Mislim, da je večina bistveno več plačala, kot danes dobiva, so pa seveda tudi takšni, ki dobivajo več, kot so vplačali, to je tisto, kar je v pokojninski sistem natlačeno in se imenuje privilegiji.”

“V SDS imamo rešitve pripravljene, saj je naš cilj dostojna pokojnina in vzdržna pokojninska blagajna,” obljubljajo v SDS in dodajajo:

“Ob ukrepih, ki bodo imeli dolgoročne učinke, je treba narediti tudi nekaj takšnih, katerih posledice bodo ljudje čutili takoj. Zato bomo upokojencem z nizkimi pokojninami omogočili božičnico v višini 500 evrov. Eden izmed prvih ukrepov bo tudi prečiščenje pokojninske blagajne. Razni privilegiji in nagrade, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih, ne smejo bremeniti pokojnin.”

Uvedli bodo državno pokojnino, ki bo upokojencem zagotavljala osnovno, na drugi strani pa bodo tistim, ki so vplačevali več prispevkov, omogočili, da bodo dobili višjo pokojnino. Ohranili bodo solidarnost, vendar zagovarjajo tesnejšo povezavo med prispevki in pokojnino. Posebno pozornost bodo namenili preureditvi invalidskega dela pokojninskega sistema, kajti invalidski upokojenci so ena izmed najbolj ogroženih skupin.

Celoten program s številnimi ukrepi si lahko preberete tukaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine