4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Janez Janša: “Vaše zaupanje sprejemamo z veliko hvaležnostjo. Bog živi Slovenijo!”

Izredno čustvena, a tehtna zahvala Janeza Janše volivcem.

“Spoštovani Slovenke in Slovenci,

državljani in državljanke Slovenije,

dragi rojaki!

Hvala vsem, ki ste danes šli na volitve in s tem prevzeli svoj del odgovornosti do domovine in države. Posebej se zahvaljujem vsem, ki ste glasovali za Slovensko demokratsko stranko. Vaše zaupanje sprejemamo z veliko hvaležnostjo. Spoštujemo vsakega, ki je danes odšel na volišče, ne glede za koga je glasoval. In večje spoštovanje gre tistemu, ki obleče trenirko in na volišče gre, kot temu, ki si nadene kravato in ostane doma.

Hvala kandidatkam in kandidatom SDS, njihovim štabom, podpornikom in številnim prostovoljcem, ki ste sodelovali v volilni kampanji. Veliko svojega prostega časa, energije in znanja ste porabili za delo na terenu, med ljudmi in za Slovenijo.

Hvala tudi vsem sodelavcem na glavnem tajništvu. V zadnjih mesecih, še zlasti pa zadnji mesec, so na sedežu stranke gorele luči pozno v noč vse dni v tednu. Nekateri so pridobili kakšen kilogram, nekateri so ga izgubili, a vsi smo delali kot ena družina. Vedeli smo, kot je dejal nekoč dr. Pučnik, da gre zares. Da gre za Slovenijo.

In na koncu, čeprav bi se morda njim moral zahvaliti na začetku, gre zahvala vsem našim družinam – družinam kandidatk in kandidatov, članov volilnih štabov, zaposlenih na glavnem tajništvu, vsem našim bližnjim, ki so nam v teh mesecih stali ob strani in nas podpirali. Brez vas ne bi zmogli in hvala vam za podporo ter razumevanje.

Zmage so veličastnejše, ko jih dosežemo s skupnimi močmi.

Veseli smo, da je naše sporočilo doseglo toliko ljudi in da smo za program, ki ga je pripravil Strokovni svet SDS, prejeli tako široko podporo. Program Za Slovenijo je plod znanja in izkušenj odborov Strokovnega sveta, pa tudi številnih članov in članic stranke ter vseh, ki ste prispevali svoje predloge zato, da bi bila Slovenija uspešnejša, bolj prijazna domovina za vse.

Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga! Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni. Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. Slovenska demokratska stranka bo vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben.

Pot, ki je pred nami, je strma in polna ovir. Kot vse poti. Vendar je to pot, ki je najbolj skladna z značajem slovenskega naroda ter zavezo SDS do naroda in domovine. To pot smo izbrali, čeprav vemo, da bo težka in naporna. Bo pa ravno zato iz nas potegnila najboljše, kar znamo in zmoremo.

Če bo SDS vodila vlado, jo bomo vodili pravično in za dobro vseh državljank ter državljanov. Vsako odločitev bomo vedno pretehtali v luči tega, kaj bo prinesla temu narodu, predvsem pa generacijam, ki šele prihajajo. To je naša obljuba in zaveza.

Vlada pod vodstvom SDS bo vlada za Slovenijo, ki bo domovina za vse. Slovenijo, ki bo varna. Slovenijo, kjer bo v javnih storitvah red in kjer bodo za vse veljali enaki pogoji. Slovenijo, kjer bo šlo manj za davke in bo več ostalo Slovenkam in Slovencem, državljankam in državljanom Slovenije. Slovenijo, kjer bo vsakdo, ki bo imel dobro idejo, imel možnosti, da jo uresniči. Slovenijo, kjer pokojnina ne bo socialna kategorija, ampak pošteno plačilo za minulo delo. Slovenijo, kjer bo pošteno delo pošteno plačano. Predvsem pa za Slovenijo, v kateri bodo tudi naši prapravnuki govorili slovensko in peli slovenske pesmi. Za Slovenijo, kjer bo Slovencev vsako leto več in za Slovenijo, kjer bomo vsako leto živeli bolje.

Za takšno Slovenijo smo glasovali na plebiscitu leta 1990 in zanjo je vredno dati od sebe najboljše, kar znamo in zmoremo. SDS, njeni članice in člani, vsi, ki ste  danes glasovali zanjo, Slovenijo nosite v srcu. Iz ljubezni in upanja je bila rojena, iz ljubezni in upanja je rasla, zaradi ljubezni in upanja bo postala in ostala prijazna domovina za vse.

Bog živi Slovenijo.

Janez Janša”

 

Objavljamo tudi povzetek nagovora Janeza Janše na sedežu SDS:

Hvala vsem, ki ste se udeležili volitev. Kaže, da bo volilna udeležba vseeno višja, takrat smo imeli volilno farso. Dosegli smo rezultat, ki je višji kot skupni rezultat dveh zasledovalcev. Hvala vsem, ki niso nasedli spinom in so v programu SDS prepoznali to, kar Slovenija potrebuje. SDS je odprta za sodelovanje. Pred nami so časi, ki potrebujejo sodelovanja, za to smo odprti. V naših vladah so sodelovali tisti, ki so pripravljeni delovati v dobro Slovenijo, pa čeprav jim strici niso dovolili. V partnerstvih za razvoj smo ponudili sodelovanje tudi opoziciji, ki smo ji omogočili nadzor nad državnimi podjetji, s čimer ji je bila zagotovljena neposredna kontrola nad upravljanjem državnega premoženja. Pred Sloveniji so notranji in zunanji izzivi, vemo, kateri so ključni izzivi. En od teh izzivov je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu, kjer je potrebno hitro ukrepanje. Slovenska moč je znotraj EU opešala, zadnje čase je videti, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki, ne pa s sosedi. Nekatera odprta vprašanja pač zahtevajo potrpljenje. Če bo SDS vodila vlada, bo treba izkoristiti prednosti članstvo v EU. Slovenija je idealno središče evroregije, vse možnosti za to obstajajo, sem lahko vključimo rojake v zamejstvo in izkoristimo vse razvojne možnosti in geostrateški položaj Slovenije. Migrantska kriza je daleč največji izziv za EU, to velja tudi za Slovenijo, ki ni tranzitna pot za ilegalne migrante. SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. Ko smo bili v vladi v devetdesetih letih, smo imeli resor, ki je skrbel za pomoč beguncem z območja nekdanje SFRJ, bilo jih je 70 tisoč, naš BDP pa je bil bistveno nižji kot sedaj. Treba je ločiti med begunci in migranti, ki iščejo koristi v bogatih evropskih socialnih mrežah. Smo v času največjega migrantskega vala, mnogim evropskim partnerjem smo povedali, da ljudem, ki prihajajo v Evropo po boljše življenje, treba omogočiti boljše življenje doma. Slovenija dosedaj tu ni prispevala veliko novih idej, v primerjavi s sosednjimi državami, med katerimi ena gradi bolnišnico v Siriji. Ta problem se je skušalo zabrisati in ga uporabiti za blatenje SDS tudi preko tujih medijev. SDS na prvo mesto postavlja blaginjo slovenskega človeka. Nikoli ne bomo rekli žal besede, ki iz resnične solidarnosti pomaga drugim, tudi migrantom. Nikakor pa ne bomo pristali, da slovenska vlada zanemarja domačega človeka. Mi smo pripravljeni pogovarjati, jutri je ponedeljek. SDS je kampanjo gradila na principu od vrat do vrat. Skušali smo prisluhniti čim več ljudem. Zelo dobro vemo, kaj so to ključni problemi od Prekmurja do Sežane. Po slovenskih domovih smo razdelili na deset tisoč slovenskih zastav. Veselimo se državnega praznika, ko bo Slovenija prvič povsem odeta v barve slovenske zastave, to so barve, ki ne izključujejo nikogar in smo nanje upravičeno ponosni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine