4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Janez Janša v pismu predsedniku Borutu Pahorju: Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade

»Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko zaradi naštetega očitno pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade,« meni zmagovalec letošnjih državnozborskih volitev.

Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju je predsednik SDS Janez Janša v pismu sporočil, da »v Državnem zboru RS zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade Republike Slovenije za mandat 2018-2022«. Ob tem ocenjuje, da obstaja »še vedno določena možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih. Velika večina strank si namreč ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo. Seveda pa je vedno na mestu tudi razmislek, koliko časa je lahko vlada, sestavljena iz strahu pred novimi volitvami, res stabilna in učinkovita.«

Kljub temu da »obstaja določena pripravljenost za sodelovanje in preseganje razlik med nekaterimi programsko sicer različnimi strankami«, se je pokazalo tudi, »da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga«. Zato Janez Janša ocenjuje: »Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko zaradi naštetega očitno pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade«, in dodaja, da »če to ne bo uspelo, bodo morali vsi tisti, ki kljub porazu na volitvah in poraznim posledicam svoje vladavine vztrajajo pri oblasti in ideološkem izključevanju, ponovno prevzeti odgovornost pred volivci. Slovenska demokratska stranka bo še naprej ravnala dialoško, odgovorno in v dobro Slovenije. Slovenski človek, njegova varnost in blaginja bosta vedno naša prva skrb.«

Pismo Janeza Janše predsedniku države Borutu Pahorju preberite v nadaljevanju:

“Predsednik Republike Slovenije

g. Borut Pahor

Spoštovani g. predsednik, na podlagi najinega razgovora in dogovora Vam sporočam, da v Državnem zboru zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade Republike Slovenije za mandat 2018-2022.

Obstaja pa možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih. To oceno dajem na podlagi neformalne komunikacije, ki je potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami. Skupni imenovalec te komunikacije je spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo.

Komunikacija z ostalimi parlamentarnimi strankami je pokazala, da obstaja določena pripravljenost za sodelovanje in preseganje razlik med nekaterimi programsko sicer različnimi strankami. To je glede na dani rezultat volitev, pri katerem druga in tretja stranka skupaj ne dosegata števila poslancev prve, hkrati pa tudi SDS za sestavo večine potrebuje še vsaj dva koalicijska partnerja, seveda tudi edini možen pristop za oblikovanje stabilne vlade.

Pokazalo pa se je tudi, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga. K temu pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si želijo čim daljše obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čimbolj šibko vlado. V neobvladljivi koaliciji velikega števila strank in šibki vladi vidijo garancijo za lastne koristi oziroma lažji dostop do davkoplačevalskih sredstev, deležev državnega premoženja preko obvladovanih DUTB in SDH in ohranitev svojih privilegijev in monopolov. Ker so te interesne skupine lastnice večine osrednjih medijskih hiš ali pa imajo nanje zaradi kapitalskih in drugih povezav pomemben vpliv, v javnosti načrtno vzpodbujajo (ne)kulturo izključevanja, kar dodatno otežuje oblikovanje stabilne vlade.

Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko očitno pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade.

Zaradi vsega navedenega se bo po mojem mnenju proces oblikovanja vlade še nekaj časa po nepotrebnem zavlekel, kar najverjetneje prenaša vašo pristojnost in odgovornost za predlaganje predsednika vlade tudi v drugi ali tretji krog.

Izkoriščam to priložnost tudi za prošnjo za vašo podporo pobudi, oblikovani na skupnem sestanku med SDS in N.Si, da se volilni sistem čimprej  vsaj deloma popravi tako, da bo omogočal volivcem odločilni vpliv na izvolitev njihovega poslanca. To nenazadnje terja tudi ustava RS, ki v tej točki po 18 letih še vedno ni uresničena. Ocenjujemo, da bi takšna sprememba lahko pomembno povečala zaupanje ljudi v demokratični proces volitev in s tem tudi volilno udeležbo, ki je že dva mandata nevarno nizka.

S spoštovanjem,

                                                                                                          Janez Janša

Ljubljana, 19. julij 2018″

 

Izjavo Janeza Janše za javnost lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine