10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Janez Janša: Slovenija je od samega začetka eden od glavnih zaveznikov Makedonije na njeni evroatlantski poti

Z veseljem bomo glasovali za zakon, ki ratificira članstvo Republike Severne Makedonije v Zvezi Nato.

Poslanke in poslanci so na današnji seji Odbora za zunanjo politiko razpravljali o predlogu zakona o ratifikaciji Protokola k Severnoatlantski pogodbi o pristopu Republike Severne Makedonije. V razpravi je sodeloval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je uvodoma izpostavil, da je Slovenija od samega začetka eden od glavnih zaveznikov Makedonije na evroatlantski poti. »Na naš predlog pred 11 leti je Zveza Nato prvič odločala o pristopu Makedonije. Takrat žal neuspešno. Mislim da je bilo to aprila 2008 v Bukarešti in Makedoniji je bilo takrat obljubljeno, da bo sklep sprejet še istega leta. Enajst decembrov se je v tem času odvilo, da je končno prišlo do te odločitve in Makedonija je vmes plačala visoko ceno. Tudi ta zadnji del cene, sprememba imena, je povzročila veliko notranjo delitev v Makedoniji, kjer obstaja veliko soglasje o tem, da država želi v Nato, obstaja pa tudi veliko nesoglasje v zvezi s tem, ali je cena, ki so jo za to plačali, previsoka,« je povedal predsednik SDS.

In nadaljeval: »Če bi se želeli postaviti v njihovo situacijo, potem bi morali razmisliti o tem, kako bi se počutili pri nas, če bi morali za vstop v Zvezo Nato ali pa za vstop v EU spremeniti ime države. Tudi pri nas bi to bila zelo intenzivna razprava,« je dejal in dodal, da se nekateri še spomnijo, kakšna razprava je bila, ko smo pri nas morali spremeniti ustavo v zvezi z nakupom nepremičnin, ki je bil eden od pogojev za to, da smo se začeli približevati EU. »Kakorkoli. Makedonija bo uspešno postala članica Zavezništva, kar je enoten cilj Makedoncev, v zvezi s tem ni nobene dileme. Torej, pomisleki, izraženi tu, da mi nekoga potiskamo nekam, ne držijo. Če bi Makedonci na referendumu zavrnili vstop v Zvezo Nato, bi tudi sam težko glasoval za to, da jih sprejmemo, kajti zakaj, bi sprejeli nekoga, ki si v Zavezništvo ne želi, a javno mnenje je tam že 20 let enotno v tem smislu, da si želijo članstva v Natu in v Evropski uniji in tukaj mi enostavno spoštujemo tudi njihovo voljo,« je povedal Janez Janša.

Ob tem pa je opozoril, da bo minilo precej več časa do trenutka, ko bomo na mizi imeli predlog ratifikacije za vstop Makedonije v Evropsko unijo.

»Na predlog Slovenije je Makedonija leta 2005 postala kandidatka za Evropsko unijo. Takrat smo prepričali Grčijo, da te odločitve ni blokirala, je pa Grčija blokirala takoj naslednji korak, torej podelitev datuma za začetek pogajanj,« je spomnil Janez Janša in dejal, »če ste spremljali razpravo v grškem parlamentu, kjer je bilo glasovanje zelo tesno, ste lahko slišali, da je opozicija, ki je nasprotovala temu Prespanskemu sporazumu, ki je odprl pot za članstvo v zvezi Nato in tudi za članstvo v EU, javno napovedala blokado pogajanj oziroma odpiranje prvih poglavij pri približevanju Makedonije Evropski uniji.« Prav ta opozicija, ki pot Makedonije blokira, pa bo zelo verjetno predstavljala oblast po volitvah, ki bodo v Grčiji še letos.

»Prišlo bo torej do neke situacije, zaradi katere se bo tudi ta malo posiljena sprememba imena v Makedoniji izkazala za mogoče previsoko ceno, kar bo v tej državi ogrozilo stabilnost in to bo pomenilo ogroženo stabilnost v državi članici Nata. Tisti, ki je načrtoval te korake v zvezi s ceno, ki jo je morala Makedonija plačati za to pot, se mi zdi, da ni vsega preračunal,« je poudaril predsednik SDS in še dodal, da lahko pričakujemo, da bo interes ZDA, ki je bil za vstop Makedonije v Nato zelo močan, najbrž bistveno manjši, ko bo šlo za podporo tej državi pri vstopanju v EU. »Lahko se bo ponovila situacija, kakršno smo spremljali zadnjih 11 let, ko je šlo za pot Makedonije v Nato. Namreč že sedaj poznamo države, ki imajo status kandidatke za članstvo v EU že 40 let, ki so odprli le nekaj poglavij, ostala pogajanja pa stojijo,« je opozoril predsednik in dodal, da »to, da dobiš datum in se začneš pogajati, še ne pomeni, da je ta zaželeni cilj, to je članstvo v EU, blizu.« »Pri Natu pa je  postopek drugačen, lahko bi rekli tudi bolj enostaven,« je povedal Janša, ki je nenazadnje izrazil veselje, da  Makedonija v teh tednih končuje del poti glede pristopa k Zvezi Nato in je ob tem tudi dejal, da bomo v SDS »z veseljem glasovali za zakon, ki ratificira njihovo članstvo v Zvezi Nato.«

»Ob tem pa se mi zdi nepomembno, ali ta zakon vstopi v veljavo naslednji dan ali čez dva tedna. Treba je to narediti na korekten način. Prvi ne bomo, zadnji tudi ne, Makedonija pa ve, da jih podpiramo,« je še poudaril predsednik SDS.

Razprava o pristopu Republike Severne Makedonije k Zvezi Nato sicer poteka v času, ko je v Sloveniji na uradnem obisku predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije mag. Talat Xhaferi s soprogo in delegacijo. Državni zbor  pa bo o predlogu zakona o ratifikaciji Protokola k Severnoatlantski pogodbi o pristopu Republike Severne Makedonije glasoval jutri na izredni seji.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine