10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Janez Janša z ženo Urško na zasebnem obisku pri Viktorju Orbánu, ki se je pogovarjal z Donaldom Trumpom

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) in zmagovalec junijskih parlamentarnih volitev Janez Janša je bil danes z ženo Urško Bačovnik Janša na zasebnem obisku pri predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbánu. Tekom srečanja so opravili tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Ameriški predsednik Donald Trump je madžarskemu premierju Viktorju Orbánu čestital za sestavno nove madžarske vlade. Oba voditelja sta se strinjala, da je izjemnega pomena, da se meje države jasno in odločno zavaruje. Pogovor je tekel tudi o uspešnem srečanju Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Voditelja si bosta še naprej prizadevala za ohranitev dobrih ameriško-madžarskih odnosov.

Več sledi …

Po srečanju, ki je potekalo v poslopju madžarskega parlamenta, je Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi še povedal, da sta se sogovornika dotaknila tudi vključevanja držav Zahodnega Balkana v evropske integracije, ki da ga Madžarska v celoti podpira.

Na spletni strani SDS so danes zapisali, da je bil Janša pri Orbanu na zasebnem obisku skupaj s soprogo Urško. Ob tem so dodali, da slovenski volivci niso nasedli poskusom, da bi zatresli Slovenijo z novo afero o tem, da Orban financira volilno kampanjo SDS.

“Investicije v medije – Nova24TV je bila namreč financirana s strani madžarskih posameznikov – ne sodijo med stroške kampanje, to so podjetja, za katera zaradi evropskih pravil velja svoboda investiranja, zaradi pravil zahodne civilizacije pa je v medijih zagotovljena tudi svoboda govora,” so navedli.

Madžarska tiskovna agencija MTI je medtem poročala, da je Trump poklical Orbana po telefonu in da sta med drugim govorila o novem ameriškem veleposlaniku, ki prihaja na Madžarsko. Kot je za MTI povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, sta govorila tudi o pomenu zaščite meja in “se strinjala, da država, ki ne zmore varovati svojih meja, ni več država”.

Trump je pozval Madžarsko, naj trdno brani svojo južno mejo, Orban pa mu je zagotovil, da je Budimpešta zavezana nadaljevanju svoje politike na področju migracij in zaščiti svojih meja, je dodal Szijjarto.

Pred tem je Orban na konferenci v Budimpešti dejal, da v sporu o migracijah v Evropski uniji ni možen kompromis in da “ni potrebe po takšnem kompromisu”. Kot je dodal po navedbah MTI, ne “pozna nobenega dokumenta, ki bi narekoval, da če postaneš član EU, moraš postati država za migrante”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine