11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Janez Janša: Pozivamo šolske oblasti, da nemudoma začnejo/nadaljujejo s pripravami za izvedbo saj dela šolskega programa na daljavo

Novi premier Janez Janša je na Twitterju pozval: “Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte. #Koronovirus #COVID19.”

Nadaljeval je: “Pozivamo šolske oblasti, da nemudoma začnejo/nadaljujejo s pripravami za izvedbo saj dela šolskega programa na daljavo. Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba , komunala. Podrobnejši nabor ukrepov za upočasnitev širjenja #koronavirus, ki jih bo nova vlada obravnavala in sprejemala (če kljub pozivom in urgentnosti ne bodo uvedeni že danes), bo predstavljen tekom današnjega dne.”

Uradno: Vse vzgojno-izobraževalne ustanove v ponedeljek zapirajo vrata

 

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. “Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je zapisal na Twitterju. Več pojasnil je pričakovati po današnji seji vlade.

Slovenija tako sledi več evropskim državam, ki so se zaradi širjenja koronavirusa odločile za nekaj časa zapreti vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov. V sredo zvečer je zaprtje šol s prihodnjim tednom napovedala tudi sosednja Avstrija, deloma šole zapira tudi Hrvaška. V Italiji, kjer je evropsko žarišče izbruha, so šole zaprte že od 5. marca.

Zaradi dveh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom je sicer že od danes zaprta Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, že od srede pa tudi Osnovna šola Frana Albrehta v Kamniku, kjer so pri eni od učiteljic prav tako potrdili okužbo.

Pedagoški proces so sicer že v nedeljo za 14 dni odpovedali na vseh članicah Univerze na Primorskem, v sredo je do preklica izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela prekinila tudi Univerza v Ljubljani. Na Univerzi v Mariboru so medtem prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa pedagoški proces poteka na daljavo.

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je sicer že v sredo zvečer za Odmeve na TVS dejal, da resno razmišljajo o zaprtju šol in vrtcev, ki “ga bo glede na zdajšnje širjenje okužb potrebno sprejeti”. Na očitek, da mnogi menijo, da je že čas za to, je odgovoril, da “gre za to, da se ukrepi sprejemajo glede na trenutno situacijo”, ki se spreminja iz ure v uro. Povedal je tudi, da delajo vse, da bi ukrep sprejeli v pravem trenutku.

Še v sredo so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjevali, da zaprtje šol in vrtcev v tem trenutku še ni potrebno. Gre namreč za ukrep, ki ga je treba skrbno pretehtati in ki odpira cel kup vprašanj v skupnosti, med drugim tudi glede varstva otrok.

Po zadnjih uradnih podatkih je v Sloveniji 57 potrjenih okužb z novim koronavirosom. A glede na to, da gre za podatke, ki so jih posredovali v sredo 14. ure, je pričakovati, da bo danes ta številka še narasla.

Vlada je sicer v preteklih dneh začela sprejemati številne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Med drugim so omejili prireditve v zaprtih prostorih na 100 ljudi, na meji z Italijo izvajajo kontrolo vstopa v Slovenijo, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli meriti temperaturo prišlekom na brniškem letališču Jožeta Pučnika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine