30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Janez Janša: Potrebujemo dogovor s Hrvaško in Italijo o skupni zapori zelene meje med BiH in RH ter zaostritev azilne zakonodaje!

“Namesto postavljaštva in ignoriranja bistva problema potrebujemo: 1. Dogovor s Hrvaško in Italijo o skupni zapori zelene meje med BiH in RH 2. Zaostritev azilne zakonodaje, kot predlagala stranka SDS. Sicer bomo jeseni imeli odprto mejo samo še z – Madžarsko,” je predsednik največje parlamentarne stranke Janez Janša na Twitterju predstavil svojo vizijo rešitve problema nelegalnih migracij, s katerim se vlada neuspešno spopada vse od samega začetka. Na veliko nevarnost, da Slovenija ob nadaljnji opravilni nesposobnosti odgovornih institucij postane migrantski žep, zdaj opozarja tudi že predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Potem ko ilegalne migracije obmejno prebivalstvo ob slovensko-hrvaški meji že več mesecev iz dneva v dan spravljajo v slabo voljo in strah, se je slovenski premier Marjan Šarec vendarle odpravil na teren. Pri tem pa ob obisku Ilirske Bistrice ni ponudil nobenih otipljivih odgovorov, ki bi tudi v realnosti pripeljali do rešitve situacije, ki je zaradi številnih kriminalnih dejanj ilegalnih migrantov iz dneva v dan bolj kritična. Več kot očitno torej je, da ima slovenska vlada obmejno prebivalstvo za naivno.

Po poročanju STA je Šarec v Ilirsko Bistrico prišel skupaj s še eno osebo, ki je odločilno odgovorna, da se Slovenija z migrantsko krizo ne spopada ustrezno, notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. V izjavi ob robu obiska je Šarec poudaril, da razume pomisleke prebivalstva. “Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni,” je dejal in dodal, da so ugotovili potrebo po okrepitvi policijske prisotnosti na obmejnem območju.

So problemi prebivalstva ob meji res politično strašenje?

Da je šlo pri omenjenem obisku le za skrbno načrtovano predstavo, s katero je želela vlada pod vodstvom izkušenega igralca izključno z besedami ter svojo prisotnostjo pomiriti lokalno prebivalstvo, je bilo jasno že v naslednjih trenutkih, ko premier ni znal povedati niti približnega števila dodatnih vojakov in policistov, ki bodo poslani na slovensko-hrvaško mejo. Ob tem je šel Šarec še dlje. Dejal je namreč, da varovanje slovensko-hrvaške meje poteka skladno s pričakovanji in da “ne moremo pristajati na takšna in drugačna strašenja, ki so včasih motivirana tudi politično“. Je mar v skladu s pričakovanji to, da se zaradi poroznosti slovensko-hrvaške meje vrstijo kriminalna dejanja migrantov, ki iz dneva v dan uničujejo življenja obmejnih prebivalcev, vedno bolj pa tudi prebivalcev v notranjosti države? V skladu s Šarčevimi in Poklukarjevimi morda, v skladu s pričakovanji velike večine slovenskih državljanov pa zagotovo ne.

Notranji minister Boštjan Poklukar, predsednik vlade Marjan Šarec in ilirskobistriški župan Emil Rojc (Foto: Twitter)

Na dejstvo, da je Šarec ob obisku obmejnih območij ponovno ponudil le prazne besede in nobenih konkretnejših rešitev, so opozorili tudi nekateri uporabniki na Twitterju. Novinar Nova24TV Luka Svetina je tako med drugim na primer zapisal: “G. predsednik vlade, na meji so zaradi kriminala migrantov prestrašeni več mesecev. Mi poročamo, kar bi drugi zamolčali. Čas je, da “dvignete rit” in preidete k dejanjem.”

Sloveniji grozi, da bo postala migrantski žep

Podobno je poudaril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je v svojem odzivu na prazne Šarčeve besede pozval vlado k zaostritvi azilne zakonodaje ter dogovoru s Hrvaško in Italijo o skupni zapori zelene meje med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško. V nasprotnem primeru bo po njegovo Slovenija kmalu postala migrantski žep, saj bo odprta ostala le še meja z Madžarsko.

Na veliko nevarnost, da Slovenija ob nadaljnji opravilni nesposobnosti odgovornih institucij postane migrantski žep, zdaj opozarja tudi že predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je na nedeljski spominski slovesnosti v Brdih med drugim povedal: “S strateškega vidika je jasno, da moramo okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na naši južni meji. Sicer bo Slovenija postala migrantski žep.” Kot kaže, so torej resnost situacije, povezano z migrantsko krizo, spregledali že prav vsi z izjemo dveh vidnih slovenskih politikov, ki pa bi to najprej morala storiti, predsednika vlade Marjana Šarca in notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Oba namreč še vedno zatrjujeta, da je slovensko-hrvaška meja dobro varovana, pa četudi se iz dneva v dan vrstijo kriminalna dejanja, ki jih ilegalni migranti izvršijo na območju Slovenije.

Hkrati je Pahor še pozval k ukrepanju v smeri, da schengen obstane. Povedal je: “Nujno je, da ukrepamo tako, da bodo meje znotraj schengenskega prostora ostale odprte.”

Šarec veliko govori in malo naredi za reševanje migrantske krize

To, da Šarec veliko govori in le malo naredi za reševanje migrantske krize, potrjuje dejstvo, da je bilo v letošnjem letu doslej nezakonitih prehodov meje za 47 odstotkov več kot v istem obdobju lani, kar je zatrdil tudi župan Ilirske Bistrice Emil Rojc. Ob tem vedno pogosteje prihaja do napadov s strani ilegalnih migrantov. Na novogoriškem območju je tako na primer v nedeljo popoldne ilegalni migrant porezal taksista, nato pa je z nožem stekel še proti policistoma, ki sta ga ustavila šele s strelom v noge. Že prej smo bili priča tudi filmski ugrabitvi 79-letnega Mirka Moravca iz Bele krajine, nedavno pa so ilegalni migranti lovcu na območju Policijske uprave Koper ukradli tudi pet pušk. Glede na vse našteto je jasno, da je skrajni čas, da Šarec in Polukar vendarle prenehata zavajati slovensko javnost ter prevzameta odgovornost za nastalo situacijo, povezano z ilegalnimi migracijami.

Rajko Golob

Zadnje novice

Sorodne vsebine