11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Janez Janša: Pogovori o migracijah in o vprašanjih v zvezi z NLB so koristni

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je dopoldne v Ljubljani udeležil pogovorov s predsedniki parlamentarnih strank in predsednikom vlade, ki opravlja tekoče posle, Mirom Cerarjem. Sogovorniki so spregovorili o vprašanju migracij, kar so voditelji držav članic obravnavali tudi na mini vrhu EU v nedeljo, del pogovorov pa so namenili tudi vprašanjem, ki zadevajo NLB.

V izjavi za medije po zaključenem sestanku je Janez Janša ocenil, da je bil današnji sestanek o vseh temah vsekakor koristen. Ob tem je spomnil, da smo v Slovenski demokratski stranki že spomladi opozarjali na odprtost teh problemov, še posebej v zvezi zaščito premoženja NLB. »Sedaj sta se dva problema povezala, torej prodaja NLB in zaščita tega premoženja, kajti brez zaščite bo cena bistveno nižja,« je ocenil Janez Janša. Ob tem je dodal, da so bili predsedniki parlamentarnih strank seznanjeni, da je ministrstvo za finance predlagalo nekatere ukrepe, ki po besedah predsednika SDS »predstavljajo prvi korak v pravo smer«. »Če bodo predloženi v času, ki ga zmanjkuje, jih bomo podprli. Je pa to šele prvi korak. Treba bo narediti tudi naslednje,« je povedal predsednik SDS in dodal, da bo v vsakem primeru zastavica glede NLB očitno padla še pred poletjem oziroma pred avgustom. »Zato sem tudi predlagal, da se o tej temi pogovorimo na tem sestanku in zato bo moral Državni zbor, ki se je konstituiral in lahko tudi normalno deluje, svojo delo začeti opravljati čim prej,« je ob tem poudaril Janez Janša.

Kar se tiče vprašanja migracij, je predsednik pojasnil, da je pogovor tekel predvsem okoli predlaganih zaključkov Evropskega sveta, kjer se predlaga nekatere skupne evropske ukrepe, ki smo jih v Slovenski demokratski stranki predlagali že pred tremi leti. »Gre predvsem za tako imenovane triažne centre izven ozemlje Evropske unije,« je povzel predsednik stranke. Ob tem je dodal, da je v tem trenutku bistvo problema, s katerim se srečujemo, ta, »da se ne loči med begunci, se pravi med ljudmi, ki so dejansko pomoči potrebni in kjer je evropska solidarnost potrebna, in med ekonomsko migracijo, ki prevladuje in ki v teh zadnjih valovih predstavlja več kot 95 % vseh tistih, ki prihajajo v Evropsko unijo«. Tudi pri vprašanju migracij je predsednik stranke ocenil, da gredo predlogi v pravo smer, »zato smo predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, predlagali, da te ukrepe, vsaj, kar se nas tiče, podpre.« »Smo pa nekoliko skeptični do hitrosti, s katero se vse to odvija na ravni Evropske unije, ker problemi so urgentni, stvari pa se odvijajo počasi,« je še dodal Janez Janša.

Današnjo vajo na avstrijsko-slovenski meji z avstrijske strani v zvezi z ilegalnimi migracijami pa je predsednik stranke komentiral z besedami, da bi glede na situacijo v Avstriji, Avstrija takšno vajo bolj potrebovala okoli okrožja Dunaj kot pa na meji s Slovenijo.

Novinarje je nato zanimalo tudi dogajanje v povezavi z oblikovanjem koalicije in predvsem, ali je Slovenska demokratska stranka kateri od drugih strank že posredovala koalicijsko pogodbo. »Kar se tiče koalicije, mi ne prehitevamo. Ta teden poteka oblikovanje stalnih poslanskih skupin v Državnem zboru, potem bo verjetno predsednik republike naslednji teden opravil posvetovanje in šele po tistem se bo odločil, ali in komu podeli mandat, in šele po tistem pridejo na vrsto koalicijske pogodbe,« je dejal Janša in dodal, da ima Slovenska demokratska stranka predlog koalicijske pogodbe že pripravljen in »če bomo mi dobili mandat, lahko na pogodbi začnemo delati že naslednjo uro«.

Na vprašanja o tem, da so bili v preteklem tednu že opravljeni vsebinski pogovori s predstavniki Nove Slovenije in ali bodo v tem tednu potekali še kakšni pogovori z drugimi strankami, pa je predsednik stranke Janez Janša dejal, da je bilo pogovorov sicer več, »je pa samo Nova Slovenija prišla z odprtimi vprašanji, torej so vedeli, kaj piše v našem programu, mi smo vedeli, kaj piše v njihovem, kje so stične točke in razlike«.

Po besedah predsednika SDS bo glede na situacijo, kakršna je, »nek pogovor v širšem obsegu z ostalimi strankami s tem v zvezi, ali pa s ciljem oblikovanja koalicijske pogodbe možen šele v drugi fazi«. »V prvem krogu je najprej testiranje, ali so stranke pripravljene na podpis koalicije in ali imajo ustrezne kadrovske vire za ta mandat. To namreč ni samo mandat, v katerem bo treba voditi Slovenijo, ampak ponovno Svet Evropske unije, torej ni pomembno samo to, da nekdo nekaj napiše na papir, ampak je pomembno tudi, ali imajo ljudi, ki so sposobni voditi ne le ministrstva, temveč tudi ustrezne sestave sveta EU,« je povedal Janez Janša, ki je obenem tudi dodal, da bodo vsebinska usklajevanja prišla na vrsto, če se bo v prvi fazi ugotovilo, da takšna pripravljenost za sodelovanje obstaja. »Mi imamo pripravljenih 14 pogajalcev z ekipami in programi, in več ali manj lahko ta proces zelo hitro izpeljemo,« je ob tem še dodal.

Sestankovanje levih in levosredinskih strank, ki smo mu priča v zadnjih tednih, pa je predsednik stranke komentiral z besedami, da so vsi pogovori koristni. »Če se kakšna dilema odpravi prej, preden stečejo formalni postopki, toliko bolje, bodo ti postopki hitrejši. Če se ugotovi, da lahko nekdo drug sestavi večino, ne pa mi, ki smo zmagali na teh volitvah, prej, potem se mi s tem ne bomo niti ukvarjali, torej noben pogovor ni odveč,« je zaključil Janez Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine