7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Janez Janša na ulicah Kijeva med pogumneži, ki so prvi obiskali ukrajinsko prestolnico

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv)

Ukrajinci se s plakati javno zahvaljujejo prvim tujim voditeljem, ki so obiskali Kijev v času, ko je bil ta delno oblegan s strani ruske vojske. Kot pravijo, se danes v ukrajinsko prestolnico zgrinja veliko tujih voditeljev, ki še pred letom dni niso upali pokazati poguma. Janez Janša, Petr Fiala, Mateustz Morawiecki in Jaroslaw Kaczyński so to zmogli in pomagali obrniti trend v vojni proti Rusiji.

Sprehajalci v središču Kijeva lahko te dni vidijo plakate s štirimi evropskimi voditelji, ki so pred skoraj letom dni obiskali ukrajinsko vodstvo. Gre za dogodek, ki se je Ukrajincem močno vtisnil v spomnim, saj je šlo za začetek vojne, ko so mnogi Ukrajino preprosto odpisali in predali Rusom. Ti so namreč Ukrajino oblegali z več strani, toda takrat je 15. marca z vlakom iz Poljske prišel žarek upanja, in sledil je popoln preobrat v vojni.

Janez Janša, Petr Fiala, Mateustz Morawiecki in Jaroslaw Kaczyński so zaradi obiska še danes v očeh Ukrajincev zapisani kot heroji in to so jim tudi izkazali z javnim priznanjem na plakatih na javnih mestih. Na njih piše: “Spominjamo se. 15. marec 2022. Prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu.

Janez Janša, Mateusz Morawiecki, Jaroslaw Kaczyński in Petr Fiala na poti v Kijev z vlakom. S svojim obiskom so spremenili tok zgodovine. (Foto: Twitter)

Svetovna senzacija
Spomnimo, da je 15. marca ob prihodu četverice v Kijev predsednik vlade Ukrajine Denis Šmihal objavil: “Pogum pravih prijateljev Ukrajine!” O pogumu in solidarnosti, ki ju premorejo predstavniki, da so se odpravili v vojno območje, so pisali vsi svetovni mediji. Le takratna leva KUL opozicija se je poniglavo zaganjala v obisk, Tanja Fajon pa je zmoto po tihem priznala šele, ko je Kijev sama obiskala kot zunanja ministrica. Med zadnjimi in manj pogumnimi seveda. Janša se je tako s svojim obiskom v zgodovino zapisal kot prvi voditelj v oblegani Ukrajini, Fajonovo pa se bomo spominjali kot tisto na napačni strani zgodovine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine