24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Janez Janša: Hvala tistim epidemologom iz NIJZ, ki so imeli pogum in so se, kljub spolitiziranosti njihovega vodstva, oglasili

V javnosti je zaokrožilo pismo 25 epidemologov iz NIJZ, ki zavračajo očitke, da inštitut slabo sodeluje z ministrstvom za zdravje in da ne deluje ustrezno. Predsednik vlade Janez Janša se je odzval na družbenem omrežju Twitter in zapisal, da ne drži, da vlada ne posluša nasvete domačih in tujih epidemologov.

Mediji poročajo, da je bila petkova seja sveta nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) namenjena čim hitrejši razrešitvi trenutnega vršilca dolžnosti direktorja NIJZ Ivana Eržena. 25 epidemologov je tudi opisalo, kako se je NIJZ odzival na pojav koronavirusa. Trdijo, da delujejo skladno s strokovnimi usmeritvami mednarodne epidemiološke stroke in nadnacionalnih inštitucij. Kako se NIJZ opira na nasvete mednarodne epidemološke stroke in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter kakšne nasvete so delili, si lahko ogledate TUKAJ, kako pa se je NIJZ odzvala na koronavirus TUKAJ.

Sicer je Janša na Twiterju v odzivu na pismo zapisal:

»Ne drži. Vlada je poslušala nasvete domačih in tujih epidemiologov. Tudi tistih iz NIJZ, ki znajo uporabljati vsaj Google. Kar nekaj jih je in hvala jim za pogum, da so se kljub spolitiziranosti vodstva oglasili. Niso vsi trdili, da kihanje v rokav pomaga, maska pa da ne.«

Na pismo NIJZ se je odzval tudi zdravnik Igor Muževič, ki sicer med drugim deluje v domu starejših občanov v Kamniku in je glavni predstavnik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um (TUKAJ), kaj pa si o nasvetih WHO in NIJZ misli zdravnica iz COVID ambulante Mateje Pišljar Mehle, si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine