18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Janez Janša: “Za evropsko Slovenijo in za Evropo krščanskih vrednot in korenin. Za varno Evropo in varno Slovenijo.”

Skupna lista SDS in SLS, ki je na evropskih volitvah dobila tri poslanska mesta, po besedah predsednika SDS Janez Janše pošilja v Bruselj ljudi, ki vedo, da se je treba trdo boriti za slovenske interese. Hkrati so to ljudje, ki znajo delati pametne kompromise, je Janša dejal v prvem odzivu po objavi delnih izidov.

Govor Janeza Janše objavljamo v celoti:

“Hvala vsem volivkam in volivcem za izkazano zaupanje. V Bruslej pošiljamo ljudi, ki se znajo boriti za slovenske interese.

V slabem letu dni je Slovenija danes tretjič odločala o svoji prihodnosti. Po lanskih državnozborskih in lokalnih volitvah smo državljanke in državljani Slovenije skupaj z državljani 28 držav, članic Evropske unije, odločali o prihodnosti Evropske unije. Na volitvah, kjer ima volilno pravico 427 milijonov volivcev, smo odločali o tem, kakšna bo evropska, posledično pa tudi slovenska politika na različnih področjih. Kakšno bo na primer naše gospodarstvo, davčna politika, socialna politika in možnost zaposlovanja, varnost Unije in njenih članic, boj proti okoljskim spremembam.

Volilna udeležba na volitvah, tudi evropskih, v Sloveniji že dalj časa pada. V SDS nas to skrbi. Spomnimo se zanosa in narodove energije tiste decembrske nedelje leta 1990, ko se je plebiscita za samostojno Slovenijo udeležilo 93,2 % volilnih upravičencev. Kljub izrazito neugodnim okoliščinam smo takrat vzeli v svoje roke usodo naroda in z 88,2 % glasovali za samostojno Slovenijo. Zato imamo danes svojo državo. Smo suverena nacija. O sebi odločamo sami. Kakšna moč je to! Ta moč odločanja o naši prihodnosti je še vedno v nas. Volitve so samo orodje zato, da dosežemo to, kar se, kot narod, odločimo.

Iskrena hvala vsem, ki ste za razliko od tistih, ki svoje nezadovoljstvo nad situacijo v domovini ali naši širši domovini, Evropski uniji, izražajo tako, da na volitve ne gredo, danes odšli na volišče in glasovali. V SDS spoštujemo vsakogar, ki je danes oddal svoj glas, tudi če ni bil namenjen skupni listi SDS in SLS. Pomembno je, da s svojo volilno udeležbo uresničujete sanje vseh, ki verjamemo, da so spremembe možne in da se je za svoje ideale vredno boriti. Še posebej pa hvala vsem, ki ste glasovali za skupno listo SDS in SLS. Obljubljamo, da bomo vaše zaupanje z odgovornim delom za Slovenijo večkratno povrnili.

Letošnje volitve v Evropski parlament so v večini držav zaznamovale razprave o prihodnosti Evropske unije. V luči britanskega referenduma o izstopu iz Evropske unije je namreč postalo očitno, da nadaljnji obstoj Unije ni nekaj samoumevnega. Poleg britanskega izstopa še vedno ostaja nerešeno vprašanje migracij. Podnebne spremembe so za večino držav, članic Evropske unije izziv, s katerim se ne ravno uspešno soočamo. Brezposelnost, zlasti med mladimi, je previsoka. Krepijo se nacionalizmi, ksenofobija in razne druge oblike nestrpnosti. Vse več je globalne negotovosti, ki se odraža v številnih varnostnih grožnjah v regiji in širše.

Evropska unija se je vse od svojega začetka soočala z različnimi težavami in izzivi. A zdi se, da še nikoli tako kot danes, ni bila na prelomnici ideja evropskega povezovanja in sodelovanja. Evropska unija je močna toliko, kot je močna njena najšibkejša članica. Brez povezovanja in sodelovanja Evropske unije ne bi bilo in je tudi v prihodnosti ne bo. Varno okolje in moč, ki jo povezana in složna Evropska unija ima v globalnem smislu, sta za nas Evropejke in Evropejce conditio sine qua non našega obstoja.

V SDS smo kot članica Evropske ljudske stranke, ki je bila v iztekajočem mandatu največja poslanska skupina v Evropskem parlamentu, vedno delovali za močno Evropsko unijo in močno Slovenijo. Za evropsko Slovenijo in za Evropo krščanskih vrednot in korenin. Za varno Evropo in varno Slovenijo. Naše vodilo pri tem je bilo in bo tudi v bodoče, da nam gre za Slovenijo, ki jo vedno postavljamo na prvo mesto. V tridesetih letih našega delovanja je za nas stik z ljudmi, ki nam zaupajo mandat, delo za domovino in iskanje rešitev za realne težave ljudi tisto, kar nam daje moč. Da je temu tako, govori tudi rezultat današnjih volitev, na katerih je SDS zmagala že devetič v samostojni Sloveniji. To je zmaga, za katero smo trdo delali. Ponosni smo nanjo. Ne bi je dosegli brez odličnih kandidatk in kandidatov, državnega volilnega štaba, glavnega tajništva stranke, poslanske skupine, okrajnih volilnih štabov in aktivistov, ki so svoj čas in energijo posvečali delu med ljudmi in za ljudi. Hvala vsem in vsakomur posebej. Sinergija vsega povedanega je zmaga, ki se je danes iz srca veselimo.

V SDS razumemo sporočilo današnjih volitev. Večina državljank in državljanov vidi prihodnost Slovenije v Evropi, ki bo složna in varna, v Evropi, ki bo solidarna in socialno pravična, v Evropi, kjer bodo spoštovane človekove pravice in vladavina prava, v Evropi, ki bo močna in bo tudi v prihodnje trdno zavezana temeljnim vrednotam, na katerih je nastala.

Slovenska Zdravljica in evropska Oda radosti sta himni, ki govorita o tem, kako pomembno je sodelovanje. V sodelovanju je moč. Ko sodelujemo, lahko dosežemo nemogoče. Noben cilj ni nedosegljiv, nobena ovira previsoka. Evropska unija in Slovenija kot njena polnopravna članica imata zato najprej odgovornost do svojih državljank in državljanov, ki ji pravimo: sodelovanje in povezovanje zato, da bo prihodnost nas in naših otrok v svetu, kjer »prepir iz sveta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag le sosed bo mejak« in bo »človek spet brat človeku /…/«.

Srečno Slovenija. Srečno Evropska unija.”

Rezultate volitev si lahko ogledate tukaj.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine