13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Jakiču zaradi goljufije grozi zapor – ga bodo rešili Svobodnjaki – njegova sedma stranka?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Roman Jakič po poročanju Požareporta postaja član vodstva oziroma sveta Gibanja Svoboda – to naj bi se zgodilo danes skozi t. i. zaprto listo na kongresu stranke, ki bo potekal v Mariboru. Jakiču sicer v Ljubljani sodijo zaradi zlorabe položaja in oškodovanja evropskih sredstev, pri čemer mu grozi celo zaporna kazen. To bo za Jakiča tudi že kar sedma stranka – in če sklepamo po usodi strank, v katerih je prisostvoval, se Gibanju Svoboda ne obeta nič dobrega. Si pa verjetno Jakič v Golobovi stranki obeta sodno imuniteto.
Poleg tega, da se nekdanji obrambni minister – po mnenju nekaterih najslabši v zgodovini Slovenije – seli iz stranke v stranko, ima Roman Jakič na glavi tudi kar nekaj masla. Vpleten je v kazenski postopek okoli afere Stožice, kjer naj bi MOL pod vodstvom Zorana Jankovića, Zavoda Tivoli pod vodstvom Jakiča in Ljubljanska parkirišča pod vodstvom Sama Lozeja s podpisom pogodbe ravnali negospodarno, saj naj bi preplačali vrednost parkirišč. Specializirano državno tožilstvo v obtožnici Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil uradni položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi, Jakiču in nekaterim drugim pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.
Jakič se bo torej pridružil Gibanju Svoboda – doslej je bil že v strankah LDS, Zares, Listi Zorana Jankovića, Pozitivni Sloveniji, Zavezništvu Alenke Bratušek in SAB. Z Jakičem pa v GS transparentno prodirajo tudi Gregor Golobič in njegovi, ob tem poroča Požareport. Današnji kongres GS bo sicer namenjen tudi povezovanju članstva in krepitvi terenske mreže tik pred prvim nastopom stranke na lokalnih volitvah, navajajo v Gibanju Svoboda. Na kongresu se bosta z GS simbolno združili tudi stranki SAB in LMŠ, čeprav je do uradne združitve že prišlo. Robert Golob je pred kongresom za STA ocenil, da slovenski politični prostor z združitvijo omenjenih strank “dobiva močno politično silo”. Stranka bo čez dober teden prvič nastopila tudi na lokalnih volitvah, nanje se podaja s 53 županskimi kandidati, svojo listo za občinski svet bodo imeli v 122 občinah. Na kongresu bodo pozornost namenili tudi referendumski kampanji o zakonih o vladi, Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in dolgotrajni oskrbi.
Spomnimo, s podpisom sporne pogodbe je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, če je storilec sebi ali drugemu pridobil in je hotel pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist, je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let. Glavna obravnava v zadevi Stožice je stekla več kot devet let po hišnih preiskavah. Prvi predobravnavni narok je bil razpisan decembra 2018, vendar pa so obtoženi najprej dosegli menjavo sodnice, nato pa je tožilstvo neuspešno poskušalo zadevo prenesti na drugo sodišče. Medtem naj bi oktobra 2020 po poročanju MMC in STA zastaralo kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin zoper pet Jankovićevih soobtoženih. Jakič je bil po navedbah njegove stranke (takrat je bil predsednik sveta stranke SAB) prepričan, da bo dokazal nedolžnost, in po svojih besedah nikakor ne ovira nobenega postopka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine