3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Izjava za javnost: Šlo je za odkrit napad na svobodo govora

Piše: Aktivno državljanstvo

Aktivno državljanstvo je obravnavalo incident, ki se je zgodil po shodu pripadnikov Pohoda za življenje oziroma po postavitvi zastavic kot spomin na nerojena otroška življenja, kot tudi protishod zagovornikov splava, ki se je zgodil na isti dan, kot shod podpornikov Pohoda za življenje, pod geslom “Življenje je zakon”.

Aktivno državljanstvo je zavzelo stališče, da je šlo tako pri podiranju zastavic na Kongresnem trgu kot pri sovražno in vulgarno nastrojenem protishodu zagovornikov splava za odkrit napad na svobodo govora, kot tudi za zavržno in nesprejemljivo dejanje, ki ga v demokratični družbi ni možno z ničemer opravičiti. Zaradi drugačnega mnenja nima namreč nihče pravice nasilno izražati nasprotno mnenje oziroma nasprotnim mnenjem pripisovati zlonamerne namene. Podiranje zastavic, ki so simbolizirale spomin na nerojene otroke, ter vulgarni plakati na protishodu zamaskiranih zagovornikov splava, so po prepričanju Aktivnega državljanstva dejanja, ki jih je potrebno obsoditi, ne pa opravičevati, kot je bilo to slišati s strani določenih predstavnikov oblasti in nekaterih nevladnih organizacij.

Pri obeh dogodkih bode v oči tudi uporaba dvojnih meril pri obravnavi človekovih pravic in svobode govora ter izražanja. Uporaba dvojnih meril je še toliko bolj nesprejemljiva ob dejstvu, da dvojna merila uporabljajo tisti, ki so v času prejšnje vlade protestirali s sovražnimi gesli, pozivali k smrti, brcali žoge v obliki glav ministrov in izvajali druga sovražna dejanja, miroljuben shod podpornikov Pohoda za življenje pa označili kot nestrpnost in nasilje. Aktivno državljanstvo ocenjuje to kot poniglavo sprenevedanje, ki je v posmeh zdravemu razumu in demokratičnim vrednotam.

Aktivno državljanstvo

Za stike z javnostmi Robert Hlede

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine