1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(IZ TISKANE IZDAJE) V Ljubljani vse po starem; po Jankoviću Janković

Piše: Vida Kocjan

Na lokalnih volitvah v mestni občini Ljubljana je znova zmagal Zoran Janković. To je sicer njegov šesti mandat, hkrati je prejel manj glasov kot pred štirimi leti, v mestnem svetu pa je izgubil večino.

Janković je na tokratnih lokalnih volitvah prejel 61,83 odstotka glasov, njegova lista pa 18 mandatov. Prejel je 54.680 glasov, kar je 6.556 glasov manj kot leta 2018.

Janković izgublja

Jankovića je pred štirimi leti volilo 61.236 volilnih upravičencev in upravičenk, prejel je 60,45 odstotka glasov. Njegov protikandidat je bil takrat Anže Logar, ki je prejel 29,50-odstotno podporo.

Na Jankovićevi listi je bilo takrat izvoljenih 23 mestnih svetnikov, s tem je imel v 45-članskem mestnem svetu večino, lahko je počel, kar je želel. Njegov glasovalni stroj se mu ni nikoli izneveril.

Letos oziroma v tem mandatu pa je s svojimi 18 svetniki v škripcih. Zato v ozadju potekajo pogovori o koalicijski pogodbi z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba in s stranko SD. Golobovi so prejeli 8 mandatov, SD pa samo dva. Skupno bo to 28 mandatov od 45 in ni dvoma, da bodo Jankoviću omogočili udobno vladanje in mu za to tudi izstavili (politični) račun.

Slavje sredi mesta

Vse to se je pokazalo tudi neposredno po objavi prvih volilnih izidov. Pričakovano zmago so Jankovićevi proslavili v središču Ljubljane, kjer ni manjkalo hrane in pijače, pa tudi t. i. privatizerjev iz Jankovićevega kroga ne. Na zabavi sta bila opazna privatizer BTC Jože Mermal, elektrotajkun in tesen Golobov sodelavec Andrej Ribič, tudi nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana. Navzoči so bili še Husko Hajdarpašić, lastnik restavracij z balkansko hrano, glasbenik Robert Pešut – Magnifico pa tudi Nikola Damjanić, lastnik agencije Ninamedia, ki skrbno bedi nad merjenjem javnega mnenja oziroma delanjem javnega mnenja. Ninamedia je Jankoviću pred volitvami napovedala kar 71-odstotno podporo. No, te ni bilo, dobil je skoraj deset odstotkov manj in izgubil večino v mestnem svetu.

Damjanića so novinarji pred časom videli v gostilni Čad pod ljubljanskim Rožnikom, kjer se je sešel z vodilnimi »družbenimi inženirji« tranzicijske levice, tudi Darkom Štrajnom. Vse to v času, ko so »skrbeli« tudi za Golobovo Gibanje Svoboda.

Z gnojnico nad vodohranom

Zoran Janković ima tudi močno podporo nekdanjega predsednika Milana Kučana, zato lahko počne vse, kar hoče. Tako se ne čudimo, da je že takoj po znanih volilnih izidih nadaljeval graditev kanalizacije čez zajetje oziroma vodohran pitne vode.

Ali kot je zapisala nekdanja poslanka SDS Mojca Škrinjar: »Ni minilo tri dni od volitev, pa se je že začel nov ciklus uničevanja ljubljanske pitne vode. Kanal C0 se nadaljuje ob pomoči slovenske policije kljub zatrjevanju lastnikov parcel, da župan nima potrebnih dovoljenj!«

Spomnimo. Poročali smo že, da župan Janković gradi kanalizacijski kanal C0 prek ljubljanskega zajetja čiste pitne vode brez opravljene ustrezne presoje vplivov na okolje, povsem po kavbojsko/balkansko torej. Pod pretvezo varovanja čiste vode je celo nameraval razlastiti lastnike kmetijskih zemljišč. Lastniki zemljišč v bližini vodarne Kleče so od Mestne občine Ljubljana pod Jankovićevim vodstvom prejeli celo dopise, v katerih jim je bilo zagroženo, da bodo razlaščeni, če svojih zemljišč ne prodajo občini. Na problematiko županovega ravnanja je pred časom opozoril tudi Anže Logar.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije! 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine