0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

(IZ TISKANE IZDAJE) Razkriti avtoritarni popadki Roberta Goloba

Piše: Vida Kocjan

Vodja opozicije Janez Janša je pozval na predčasne volitve. Po letu in pol vlade Roberta Goloba se ta namreč ne more pohvaliti z nobenim (omembe vrednim) političnim dosežkom. Njegovo vlado so doslej zaznamovale politične čistke, nespretno spopadanje s kriznimi situacijami in sprejemanje škodljivih politik, ki slabšajo kakovost življenja.

V zadnjem času pa vlado pretresajo tudi notranji spori v stranki Gibanje Svoboda, katere predsednik je v zadnjih dneh s svojimi avtoritarnimi popadki pokazal svojo pravo naravo. Znotraj vzporednega mehanizma pa so se vneli tudi boji za delitev plena, to je vodenje vlade. V spore so vpeti trije najpomembnejši z vrha države: Nataša Pirc Musar, Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob.

Ni reform, ni ukrepov

Vlada Roberta Goloba se že leto in pol ukvarja sama s seboj. Po lanskih državnozborskih volitvah obljubljenih reform ni, ni ukrepov, po katerih bi državljani živeli bolje. Nasprotno, vlada je ukinila vse dobre ukrepe Janševe vlade. Ob tem je planila tudi na državljane, pokojnin ne usklajuje. V društvu Družinska pobuda so izračunali, da bo zaradi škodljivih ukrepov te vlade povprečna slovenska družina z dvema povprečnima plačama in z dvema otrokoma v vrtcu letno prikrajšana za 2.036 evrov. Za toliko jim je vlada povečala letne obremenitve.

Namesto da bi vlada reševala zadeve v korist slovenskega prebivalstva in gospodarstva, pa je njen predsednik Robert Golob prejšnji teden odvrgel rokavice in odkrito priznal »čiščenje janšistov«. Pozneje so ga sicer v stranki skušali reševati, češ da je rekel »čiščenje janšizma«, saj gre pri izrazu »janšisti« za osebe in bi se lahko celo ponovilo obdobje po letu 1945. Golob pa je javno priznal, da je ukazal politične čistke tako v policiji kot na javni Radioteleviziji (RTV) Slovenija. Evropska poslanka Romana Tomc ob tem opozarja, da je Golob ob »šoku«, ki so ga nekateri doživeli ob spremljanju nastopov predsednika vlade, »v resnici le pokazal svoj pravi obraz«. Tomčeva je zapisala, da se tudi v evropskem parlamentu informacije hitro širijo, veliko jih je, ki sprašujejo, ali imamo v Sloveniji še vlado.

Golob izgubil nadzor nad sabo

Prejšnji teden je bil Robert Golob kot poblaznel, o čemer pričajo številni posnetki in fotografije. Najprej je na njegov avtoritativni predlog svet Gibanja Svoboda »soglasno« iz stranke izključil poslanko Mojco Šetinc Pašek. Kot razlog je navedel, da je »brcala v drugi gol«, dejansko pa je Šetinc Paškova na družbenih omrežjih objavila kritiko zoper Marjana Šarca in posredno člane zdaj že propadle Šarčeve stranke LMŠ, ki se je po volitvah priključila Gibanju Svoboda. Kritična je bila do javnega naročila za produkcijo nekaj oddaj resničnostnega šova, s katerim naj bi ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Šarec, novačilo mlade za vojaški poklic. Dodajmo še, naj bi si Šetinc Paškova po neuradnih informacijah želela prvega mesta na listi za poslance v evropski parlament, to pa naj bi ji preprečeval Damir Črnčec, ki naj bi se zavzemal za kadre nekdanje LMŠ.

Iz Gibanja Svoboda izključena Mojca Šetinc Pašek je zapisala, da imajo v Golobovi stranki en sam cilj: Oblast za vsako ceno ne glede na škodo za državo. (foto: Daniel Novaković / STA)

Afera Dars

Po aferi resničnostnega šova so skušali akterji vzporednega mehanizma javnost odvrniti od tega. Že naslednji dan po razkritju so namreč v javnost plasirali t. i. afero Dars in prejemanje podkupnin. Na Pop TV so pompozno objavljali, naj bi bil ddr. Rok Snežič, ki je sicer lobist, prejemal podkupnine za pridobitev poslov v Družbi za avtoceste RS (Dars), ki jo vodi Valentin Hajdinjak, član stranke NSi. Komercialna televizija je uporabila tudi pričevanje t. i. žvižgača, ki pa je bil zakrit. Podjetje, ki naj bi Snežiču dalo podkupnino, pa posla na Darsu tako ali ni dobilo. Ne samo to, Snežič naj bi bil denar dal Slovenski demokratski stranki, a ta z Darsom nima nič skupnega. Domnevna razkritja niso pila vode, stvar je šla hitro v pozabo, zaradi česar sta se razburjala tako Robert Golob kot Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda.

Odpisana Urška Klakočar Zupančič

Robert Golob je nato stvari stopnjeval. Najprej so iz poslanske skupine Gibanja Svoboda prišle informacije o Golobovem pozivu predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, naj odstopi s tega mesta. Klakočar Zupančičeva je bila tudi soustanoviteljica stranke, zato je bil zanjo to šok. Za Goloba bi se včasih tudi »tepla«, predstavljala ga je kot najboljšega menedžerja, zdaj pa je ta »najboljši menedžer« zahteval, da odstopi z mesta predsednice državnega zbora. Golob je to zahtevo zanikal, vendar pa je Janez Janša nato razkril, da so nekateri poslanci iz Gibanja Svoboda poskušali pri poslancih SDS doseči podporo za zamenjavo Urške Klakočar Zupančič. Ta za zdaj ostaja na predsedniškem mestu, je pa »odstopila« z mesta podpredsednice stranke. Na svetu stranke Gibanje Svoboda so nato izključili nekdanjo domnevno neodvisno novinarko TV Slovenija, ki se je pred lanskimi volitvami v državni zbor na vse pretege zavzemala za rušenje vlade Janeza Janše. Nato pa je kandidirala na listi stranke Gibanje Svoboda in prevzela (eksekutorsko) vodenje preiskovalne komisije za uničenje medijev, ki ne poročajo skladno z Golobovimi interesi, med njimi Demokracije, televizije Nova24TV in nekaterih manjših spletnih portalov. To se ji ni obrestovalo.

Vladni pretres pričanje Bobnarjeve in Lindava

V državnem zboru je nato sledilo zaslišanje Tatjane Bobnar, nekdanje ministrice za notranje zadeve, in Boštjana Lindava, nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Roberta Goloba sta oba s svojim pričanjem zelo obremenila. Njune navedbe o političnem vmešavanju Goloba v delo policije pa so povzročile velik vladni pretres. Robert Golob je zmerjal vse povprek. Zelo je zmotila njegova izjava, da je Bobnarjeva na seji preiskovalne komisije lagala, da je halucinirala, njena edina naloga pa je bila, »da policijo očisti janšistov«.

Tatjana Bobnar, nekdanja ministrica za notranje zadeve, je na seji parlamentarne komisije močno obremenila Roberta Goloba. (foto: Matija Sušnik / DZ)

Bobnarjeva in Lindav sta na komisiji navedla še vrsto primerov, kako se je Golob od samega začetka vmešaval v delo policije in njeno kadrovanje, za kar nima nobene pristojnosti, Policiji lahko splošna obvezna navodila (in ne konkretnih) daje le minister za notranje zadeve.

SD in Levica voljni partnerici

V SD in Levici so se nato izkazali kot »voljni koalicijski partnerji«, sicer ne bi bili več v koaliciji. Tako v SD kot Levici so podajali kritične izjave o delovanju vlade. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dejal, da je izjava Roberta Goloba, naj nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar »očisti policijo janšistov«, šla čez rob. »Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati,« je dejal ob robu seje državnega zbora. Same politike čiščenja politično nezaželenih pa ni komentiral. Nakazal pa je, da bodo v SD očitno privolili tudi v rekonstrukcijo vlade, kot je to napovedal Golob, čeprav jih bo najverjetneje stala ministrskih mest. »Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot je število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev,« je Prednik dejal za STA. Minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec pa je izpostavil: »Ni edina težava njena struktura, bistveno večja težava je, kako ta vlada deluje.« Posledično se je postavilo vprašanje, kako dolgo sta koalicijski partnerici še pripravljeni vztrajati v koaliciji z vse bolj totalitarno navdahnjenim predsednikom vlade in predsednikom Gibanja Svoboda. Politični analitik Aljuš Pertinač je na primer to komentiral z besedami, da bosta pripravljeni požreti še veliko.

Janša: Edina rešitev takojšnje volitve

Odzvala se je tudi evropska poslanka Romana Tomc in sporočila, da dogajanje v koaliciji odmeva tudi v evropskem parlamentu. Janez Janša pa je zapisal: »Ni gol samo cesar, ampak celotna koalicija. Edina rešitev so takojšnje volitve.«

Na pričanje Bobnarjeve in Lindava se je odzval tudi nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak. Poudaril je, da njuno pričanje pomeni kazensko ovadbo zoper Goloba, ki je zlorabil uradni položaj ali uradne pravice, pa tudi zaradi nevestnega dela v službi. Vendar pa je težava, ker Slovenija potrebuje še kriminalista ali policista, ki bo z Golobom opravil pogovor in zoper njega na tožilstvo podal kazensko ovadbo. V nadaljevanju je potreben tudi tožilec, ki bo zoper Goloba spisal zahtevo za pregon in jo bo poslal na sodišče. Še bolj pa potrebujemo sodnika, ki bo Goloba obsodil. Bobnarjeva in Lindav pa sta, posebno še Bobnarjeva, izredno podrobno opisala zlorabo oblasti Roberta Goloba in ga razgalila kot notoričnega ali patološkega lažnivca, ki ju je silil tudi v »nedopustna« (nezakonita) ravnanja, in za avtokrata, »sončnega kralja«, ki je hotel osebno kadrovati znotraj policije in celo osebno določati, koga naj v policiji odpustijo iz službe ipd., kot je to opisal tudi urednik in novinar Bojan Požar.

Boštjan Lindav, nekdanji v. d. direktorja policije, je dejal, da se ne počuti kot žrtev, bil pa je naiven kot 30 odstotkov volivcev in volivk Gibanja Svoboda. (foto: Nebojša Tejić / STA)

Golob človeka vrže čez ramo

»Golob je od mene kot ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal s stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica nisem mogla pristati.« Nato je zelo podrobno opisovala, kdaj so se zaostrili odnosi med njo in Golobom in kako je potekala komunikacija med njima, pa tudi, kdo vse se je vmešaval v kadrovanje in druge postopke v zvezi s policijo. Z Golobom se je prvič sešla maja lani v prostorih stranke Gibanje Svoboda. »Golob mi je rekel, da če človek ne opravi svoje naloge, ga vrže čez ramo in niti ne pogleda več, s tem nima nobenih problemov, kar se lahko zgodi tudi z mano,« je prvi sestanek z Golobom opisala Bobnarjeva.

Pritiski nanjo pa so se začeli konec oktobra lani, ko je prejela sms-sporočilo generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković. Vukovićeva jo je spraševala, ali je sploh smotrno raztrgane plakate Gibanja Svoboda prijaviti Policijski upravi Nova Gorica glede na to, kdo je tam direktor. Nekaj dni kasneje jo je kontaktiral Golob, menda zaskrbljen glede kadrovske politike v policiji, ki mu nič ni všeč. »Ker sem do takrat že spoznala njegov način komunikacije, sem vedela, da je to neke vrste svarilo,« je dejala Bobnarjeva.

V začetku novembra jo je Golob na sestanku v prostorih vlade opozoril, da takratni v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav ni opravil svoje naloge čiščenja policije in da gre pri tem za izdajo, »ker ima okrog sebe določene ljudi« (janšiste, kot je dejala in poudarila, da so bili ti tudi izmišljeni). Povedala je še, kako je Golob zahteval, da čim prej rešijo zadeve v Bruslju, povezane z Darkom Muženičem in s sumom kaznivega dejanja pri črpanju evropskega denarja. Muženiča je bilo treba čim prej spraviti na vrh Nacionalnega preiskovalnega urada, je dejala Bobnarjeva, a se je takšnemu posredovanju, kot je dejala, uprla.

Dotaknila se je tudi vloge nekdanjega policijskega specialca Miloša Njegoša Milovića, ki je neformalno svetoval predsedniku vlade glede varovanja. Kmalu je tudi ugotovila, da na sejo vlade ni uvrščeno imenovanje Slavka Koroše, ki ga je predlagala za generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge za polni mandat. Ko je vprašala Goloba, kaj je z imenovanjem Koroše, ji je odgovoril, »da ne ve, kdo je on in da bom imela na tem mestu nekoga drugega«. Rekel ji je tudi, da mora zamenjati direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca.

Konec novembra pa sta imela z Golobom še en daljši sestanek, na katerem ji Golob dejal, da je zaupanje med njima porušeno in »da si lahko povrnem njegovo zaupanje samo, če nekdo izgubi službo«. »Ko sem ga vprašala, kdo naj bi izgubil službo, je rekel da Martin Jazbec.« V začetku decembra lani je nato sama ponudila odstop.

Dr. Vinko Gorenak opozarja, da pričanje Bobnarjeve in Lindava pomeni kazensko ovadbo zoper Goloba.(foto: Nova24tv)

Črnčec, Vukovićeva in ruski vohuni

Pritrdilno je odgovorila tudi na vprašanje poslanca Branka Grimsa, ali je v kazenski ovadbi 8. decembra lani zapisala, da sta jo na mestu ministrice rušila Damir Črnčec in tedanja predstavnica Gibanja Svoboda za odnose z javnostmi Vesna Vuković, ter pokazala na sum kadrovske korupcije.

Na zaprtem delu seje, ki jo je predlagala Tatjana Bobnar, se je po navedbah članov komisije izkazalo, da se je Golob novembra lani osebno zavzel za preložitev prijetja ruskih vohunov v Sloveniji. Kot razlog je Bobnarjeva navedla, da je bil 29. november dan treh referendumov, prijetje vohunov pa naj bi po Golobovem mnenju zasenčilo slavje ob pričakovanih rezultatih. Joško Kladivnik, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), je nato navedbe Bobnarjeve zavrnil, rekoč, da je datum prijetja določil on. Vendar pa se je izkazalo, da je bil pred to izjavo na posvetu pri Golobu. Kladivnika je na to mesto imenovala Golobova vlada.

Pojavljajo se torej nasprotujoče si izjave, zmerjanja in podobno. Tatjana Bobnar je zdaj zaposlena kot svetovalka predsednice države Nataše Pirc Musar, ki je javnosti sporočila, da Bobnarjevo povsem podpira.

Romana Tomc: Očitno vlada panika, katere posledica je Golobova popolna izguba nadzora nad samim seboj

Evropska poslanka Romana Tomc je sporočila, da dogajanja v Sloveniji odmevajo tudi v Bruslju. Zapisala je: »Noben politik v EU ne bi politično preživel takšne izjave o čiščenju policije in nacionalne RTV, kot jo je podal premier Golob. To je v demokratičnih državah preprosto nemogoče, saj tam ne bi nemudoma odstopili le premier, ampak bi zagotovo padla vlada.  

Očitno vlada panika in posledica je Golobova popolna izguba nadzora nad samim seboj. Sicer pa takšna aroganca ni nič novega, vse to je napovedal že pred volitvami, ko nas je zmerjal s fašisti. Medtem ko po letu in pol vladanja vlada še vedno izvaja brutalne kadrovske čistke, dviguje davke, z našim denarjem plačuje usluge kolesarjem in se pripravlja na prevzem velikih poslov, gre država strmo navzdol. Poplavljena območja čakajo. Sociala se krči, investicije se ukinjajo. Ilegalni migranti se prosto sprehajajo, kriminal narašča, policija prikriva posilstva, standard ljudi drastično pada.

Ta vlada nima pojma, kaj narediti za dobro ljudi, za gospodarstvo in za Slovenijo. Je popolnoma razglašena in neučinkovita. Ne ve niti tega, koliko ministrstev bi imela. Ve samo eno, da je treba Slovenijo očistiti janšistov. Vseh torej, ki so kakorkoli povezani s stranko SDS. Vas pri tem kaj zmrazi? Vas spomni na neke pretekle čase pred drugo svetovno vojno? Grozljivo, kdo vodi Slovenijo. Koalicijski partnerji, SD in Levica, se očitno z Golobom strinjajo. Sicer ne bi bili več v koaliciji. Zato so enako odgovorni. Vlada se bo oblasti oklepala za vsako ceno.

Vprašanje je, s kakšnimi metodami bo to počela in koliko laži bo v tem času še izrekel Robert Golob. Še pomembnejše pa je, koliko škode bo koalicija v tem času še naredila Sloveniji in njenim državljanom.«

Janša: Goloba vtaknili v prevelike čevlje

Robert Golob je, obseden z Janšo, sporočal, da tega filma, da bi odstopil, Janez Janša ne bo videl. Predsednik SDS se je na to odzval z besedami: »Spoštovani gospod dr. Robert Golob, vaš problem ni Janez Janša, ampak preveliki čevlji, v katere so vas vtaknili.« Janša je še sporočil, da so edina rešitev nove volitve, in razkril, da vplivno politično ozadje že išče zamenjavo za Roberta Goloba, kar pa za Slovenijo ni nobena rešitev. »Problem ni samo Golob, problem je kompozicija v državnem zboru. To, da neka stranka, ki dobi takšno moč in dobi takšno večino, nastane tri tedne pred volitvami. Samo zamenjava Roberta Goloba, ki je sedaj v planu, ni rešitev, ker bo struktura, ki je bila postavljena na volitvah, ostala ista. Če bodo menjali Goloba, bo to pomenilo, da bo stvar še pol leta v mrtvem teku. Vmes se lahko zgodi karkoli, varnostna situacija je izjemno zapletena.«

Aleš Hojs: Ne slepite se, to je boj za plen

Aleš Hojs, podpredsednik SDS in nekdanji minister za notranje zadeve: »Že na uvodnem sestanku ministrstva za notranje zadeve junija 2022 je Tatjana Bobnar opozorila na sklep vlade R. Goloba z zahtevo po pripravi seznamov − osnovo za čiščenje janšistov. Ne slepite se, da je ona Robin Hood. To je boj za plen, kot oni pojmujejo vodenje vlade, znotraj tropa hijen.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine