1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

(IZ TISKANE DEMOKRACIJE) Teroristična organizacija Hamas se skriva za talci in civilisti

Piše: Andrej Sekulović

Izrael je vpoklical rezerviste, Hamas pa se skriva za talci. Še vedno ni znano, koliko talcev zadržuje Hamas. Območje Gaze pod blokado. Arabski bratje se otepajo palestinskih beguncev. Demonstracije v podporo Hamasu po vsem zahodnem svetu. Skrajni čas je za remigracijo.

Najnovejši spopad med Hamasom in Izraelom traja že dva tedna in konca še ni videti. V trenutku pisanja tega prispevka so se Hamasovi teroristi praktično popolnoma umaknili nazaj na območje Gaze, Izrael pa je prevzel popolno pobudo ne le na vojaškem področju, ampak tudi politično, diplomatsko in informacijsko. Gaza je pod popolno vojaško blokado in stalnim obstreljevanjem, tako da Hamas dejansko upa na premirje. Skuša ga doseči deloma skozi svoje podpornike v tujini, deloma z grožnjami, da bo usmrtil talce, ki so jih zajeli v začetku spopada. Problem za Hamas je v tem, da ima Izrael v načelu politiko nesodelovanja s teroristi, kar pomeni, da bo zahteval, da Hamas izpusti vse talce, preden bo Izrael sploh pripravljen sesti za pogajalsko mizo.

Hamas se skriva za talci in civilisti

Hamas je očitno precej precenil šok, ki ga je prinesel njegov nenadni napad. Izraelske oblasti, oborožene sile in obveščevalne službe je napad sicer res presenetil, a so se tudi zelo hitro zbrale in nanj odgovorile. Že prebivalci nekaterih judovskih naselbin na jugu države so se hitro mobilizirali v sklopu samoobrambnih struktur in so odbili napadalce oziroma jim vsaj prizadejali občutne izgube. Hitro so se odzvale tudi izraelske vojaške in policijske strukture in prešle v protinapad, medtem ko je vlada napovedala maščevanje in mobilizirala kakšnih 360 tisoč rezervistov. Odziv rezervistov je bil vsekakor odličen, na tisoče Izraelcev, ki sicer živijo in delajo v tujini, se je tako vrnilo s prvim letalom in se javilo na zborna mesta. To pomeni, da je država enotna in bodo politična obračunavanja in obtoževanja, kdo je kriv, da je Hamasu uspelo presenečenje, prestavili na kasnejši čas.

Izrael je, kot rečeno, zavrnil, da bi se kakorkoli pogajal, dokler bo Hamas grozil s talci. Mimogrede, še vedno se ne ve točno, koliko talcev so Hamasovi teroristi sploh zajeli, številke se spreminjajo, najverjetneje pa jih je okoli 200. In seveda se ne ve ,niti koliko od njih je sploh še živih, in če so, v kakšnem stanju so.

Na drugi strani pa so na neki način talci Hamasa tudi civilisti v Gazi. Islamistične teroristične tolpe imajo že desetletja navado, da se skrivajo za civilisti in potem kričijo o »civilnih žrtvah« in »humanitarni katastrofi«. Drži, civilne žrtve zaradi izraelskega bombardiranja Gaze so. Izrael je tudi že vnaprej objavil, da bo bombardiral Gazo, in pozval civiliste, naj se umaknejo. Po podatkih, ki prihajajo v javnost, Hamas preprečuje civilistom odhod iz ogroženega območja. Hamas tudi kriči, da Gaza pod blokado nima zalog hrane in zdravil, da zaradi izraelskega odklopa elektrike ne delajo bolnišnice in da je ogrožena preskrba z vodo, in zahteva, naj svetovna javnost intervenira ter prisili Izrael k ustavitvi vojaških operacij. V isti sapi pa se Hamas hvalisa, kako je »Judom pred nosom« dve leti pripravljal operacijo ter nakopičil ogromne količine orožja in opreme, ne da bi jih odkrili. Zakaj pa ni vzporedno nakopičil tudi hrane, zdravil in goriva? Sredstva so, saj mednarodna skupnost pošilja milijarde dolarjev pomoči v Gazo, a s tem denarjem praktično razpolaga Hamas, ki si je od leta 2006 prilastil vso oblast v Gazi, da niti ne govorimo o posnetkih, ki so zakrožili po svetovnem spletu, na katerih hamasovci izkopavajo cevi novega vodovoda v Gazi, ki je bil mimogrede plačan iz mednarodne pomoči, prvenstveno torej iz žepov osovraženih »nevernikov« iz zahodnih držav, ter jih predelujejo v doma narejene raketne izstrelke, s katerimi so prvi dan napada zasuli tarče v Izraelu. Očitno je Hamasu popolnoma vseeno za njegove lastne ljudi in jih dejansko uporabljajo kot svojevrstne talce, za katerim se strahopetno skrivajo.

Arabski »bratje« se otepajo Palestincev

Trenutno število žrtev kaže na okoli 2700 mrtvih Palestincev, od tega okoli 1000 teroristov, preostali pa naj bi bili civilisti, ubiti med bombardiranjem Gaze. Na Zahodnem bregu je tudi prišlo do manjših prask med Hamasovimi privrženci in izraelskimi vojaki oziroma samoobrambo v judovskih naselbinah, v katerih je bilo ubitih okoli 50 pripadnikov Hamasa, prav tako pa je bilo ubitih okoli ducat teroristov, ki so vpadali v Izrael na severu iz Libanona. Sicer pa je tudi iz palestinskih taborišč v Libanonu in Siriji poletelo proti ciljem v Izraelu nekaj raket, a kakšnega posebnega učinka niso dosegle, saj je večino sklatila z neba izraelska protiletalska obramba. Ranjenih naj bi bilo okoli deset tisoč Palestincev, večinoma zaradi bombardiranja Gaze.

Na drugi strani Izrael sporoča, da je bilo ubitih 1.400 Judov, kakšnih dvesto jih pogrešajo in predvidevajo, da jih Palestinci zadržujejo kot talce, ranjenih pa naj bi bilo okoli 3.400 ljudi.

Poleg tega so izraelske oblasti evakuirale okoli 60 tisoč civilistov z ogroženih območij ter jih začasno namestile v notranjosti države. Na drugi stani naj bi se bilo okoli milijon Palestincev kljub nasprotovanju Hamasa odselilo predvsem iz mesta Gaze proti jugu enklave. Mnogi so izrazili željo po trajni izselitvi z območja, a so vse bratske muslimanske države že objavile, da jih nočejo. Seveda so se že oglasili levičarski »humanitarci« iz zahodnih držav, naj ta milijon Palestincev sprejmejo zahodne države.

Prav nobenega razloga ni, da bi zahodne države sprejele te palestinske begunce. Prvič, Evropa je sprejela že do sedaj milijone migrantov tretjega sveta, ki obremenjujejo naše socialne sisteme in poračune, in drugič, gre za ljudi, ki se nočejo integrirati v našo družbo, ki so ne le nelojalni, ampak prav sovražni. To se lepo kaže tudi dandanes. Ne le Palestinci, ampak na splošno muslimanski migranti v zahodnih državah od Evrope do Avstralije v veliki večini podpirajo Hamas in njegove akcije. Če že ne glasno, pa vsaj prikrito. Le redke izjeme so obsodile teroristične napade. Ne le tega zadnjega, ampak tudi napade v preteklosti. V Palestini, drugje po svetu, celo v Evropi. Še več, pojavili so se klici k svetovnemu džihadu in sto tisoče muslimanov v Evropi se strinja e z napadi na Jude, z napadi na Evropejce, z nasilno islamizacijo zahodnih držav. To so jasno, glasno in javno izrazili tudi na množičnih demonstracijah, ki so ves pretekli teden potekale po zahodnem svetu.

Zanimivo »prebujenje« zahodne politične elite

Zanimivo pa je, da se je tokrat prvič evropski politični vrh zganil in napovedal, da bo ostro nastopil proti džihadistom. Francija je zagrozila s konkretnimi zapornimi kaznimi, Nemčija in nekatere druge države so napovedale izgon podpornikov džihada, preiskave islamističnih skupin, ki delujejo na Zahodu … To je odlično in bi se moralo zgoditi že davno. Nekateri k temu pozivamo že več kot desetletje, pa ni bilo nobenega odziva. Še več, politična in medijska elita je vse, ki so v preteklosti pozvali k ostrim ukrepom razglašala za takšne in drugačne -iste in -fobe.

Politična in medijska elita na Zahodu je molčala ali omalovaževala incidente in iskala za lase privlečene izgovore, ko so islamistični teroristi sprožali bombe po Madridu, Londonu, Bruslju, Parizu; ko so bombe trgale najstnike na popkoncertih; ko so islamisti z vozili mesarili obiskovalce božičnega sejma ali sprehajalce na promenadah; ko so klali duhovnike v cerkvah ali potnike na vlakih; ko so zažigali in skrunili cerkve; ko so zlorabljali in morili mlada dekleta in celo otroke; ko je prihajalo do množičnih spolnih nadlegovanj in napadov; ko so pozivali k uničenju naše civilizacije …  Zdaj pa nenadoma tak preobrat v mišljenju, takšna odločnost, takšna pripravljenost na ukrepanje. Še enkrat, končno in kakšno desetletje (pre)pozno, se pa pojavi zanimivo vprašanje, komu pravzaprav služi zahodna politična in medijska elita. Glede na dosedanje izkušnje zahodnim davkoplačevalcem, ki jo financiramo, zagotovo ne.

Članek je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Demokracije. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine