11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

(IZ TISKANE DEMOKRACIJE) Ne spreglejte intervjuja z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem: Danes, 33 let po padcu berlinskega zidu, pa etična komisija resnico razglasi za neetično

Piše: Petra Janša

V novi številki preberite intervju z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem. Kot sam pravi, danes, 33 let po padcu berlinskega zidu, etična komisija oziroma komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, resnico razglasi za neetično, kar se je zgodilo njemu zaradi javnih izjav in zapisov o primeru Masleševa diploma.

DEMOKRACIJA: Tudi Jurij Toplak je v tujini.

Zobec: Ja, trenutno predava na Pravni fakulteti Univerze Fordham v New Yorku. Vsi, ki imajo bolj kritičen pogled na delovanje slovenske pravne države, zlasti sodstva, ki niso na »glajhšaltungi«, bodo težko svoje misli artikulirali v Sloveniji, ker bodo prej ali slej naleteli na težave. Zato se zatekajo v tuj jezik, v katerem uživajo svobodo. V slovenskem jeziku je ta svoboda omejena. Je pa seveda vsekakor grenko spoznanje, da imamo sodniki več kot trideset let od osamosvojitve svobodo izražanja samo v tujem jeziku ter da lahko varno javno govorimo, pišemo in diskutiramo le v tujini, v tujem okolju, v tujem jeziku. Za pravno stališče, ki ni všeč vrhovom politične moči v sodstvu, četudi to stališče temelji na prepričljivi argumentaciji, podprti s sodno prakso vrhovnega sodišča in na nespornih, resničnih dejstvih, ga bo etična komisija razglasila za neetičnega, tistega, ki ga je izrekel in utemeljil, pa bodo obdolžili kot so v teh dneh mene, neetičnega ravnanja. Če ne drugega, da je ravnal, ne boste verjeli, s slabini, hudobnimi nameni. To gre celo onkraj zloglasnega 133. člen KZ SFRJ, kjer je morala biti obdolžencu poleg hudobnega namena dokazana še neresničnost dejstev, ki jih obdolženec širi. Danes, 33 let po padcu berlinskega zidu, pa etična komisija resnico razglasi za neetično. Zato mislim, da tu ne gre toliko za togost in ležernost, kot ste prej rekli, kot za umik v notranjo, zasebno sfero, za notranjo imigracijo, nekako tako, kot je Vaclav Havel pisal v pismu, ki ga je leta 1975 naslovil na Gustava Husaka, takratnega generalnega sekretarja češkoslovaške komunistične partije. Med drugim je v tem pismu, ki je danes prosto dostopno na spletu in svetujem bralcem, da ga preberejo ter naredijo primerjavo s stanjem demokracije v Sloveniji, zapisal tudi naslednje postulate komunističnih oblastnikov: Izogibajte se politike, kar se le da. Prepustite jo nam. Naredite le to, kar vam mi rečemo, ne imejte preglobokih misli in ne vtikajte svojega nosu v stvari, ki se vas ne tičejo. Molče opravljajte svoje delo, skrbite zase in vse bo v redu.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine