4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Iz tiskane Demokracije: Minister za zdravje bi moral takoj odstopiti!

Piše: Vida Kocjan 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan iz kvote Golobovega Gibanja Svoboda in eden od treh podpredsednikov vlade dviguje prah, že odkar je bil imenovan na to za državo in državljane pomembno ministrsko funkcijo.

Njegovo ime sicer ni novo, pred leti smo ga lahko spremljali tudi ob Alenki Bratušek, ko je bila še predsednica vlade in predsednica danes propadle SAB. Na področju zdravstva se pod njegovim vodstvom nič ne premika na bolje, ni niti obljubljenih nujno potrebnih reform.

Grožnje zdravnikom po Golobovem navodilu 

Prejšnji teden pa je zavrelo, ko je v javnost prišlo pismo Damjana Polha, podpredsednika zdravniškega sindikata Fides, ki ga je poslal na vlado. Iz pisma je razvidno, da je minister za zdravje med pogajanji o napovedani zdravniški stavki predstavnikom Fidesa in zdravnikom srhljivo grozil z objavo zaupnih osebnih podatkov, tudi tistih, ki jih ima Finančna uprava RS. Ti podatki so sicer osebni in tajni, do njih niti ministrstvo ne sme imeti dostopa.

Hkrati je Bešič Loredan razkril, da mu je Robert Golob, predsednik vlade in Gibanja Svoboda ukazal totalno vojno proti zdravnikom, katere cilj je »osamiti ter izčrpati zdravnike in Fides«. Po navedbah virov, kakor je to na svojem portalu razkril Bojan Požar, naj bi te »obveščevalne podatke« za Bešič Loredana pripravila Vesna Vuković, piarovka Gibanja Svoboda, in Damir Črnčec, državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Minister naj bi te podatke imel spravljene v posebnih t. i. pogajalskih mapah.

Gre za pogajanja med vladno stranjo in Fidesom o ureditvi plač zdravnikov. Damjan Povh, zdravnik in podpredsednik Fidesa, je v pismu oziroma prijavi, ki jo je poslal na generalni sekretariat vlade, neposredno vlado obtožil kršitev etičnega kodeksa funkcionarjev. Razkrito je bilo tudi, da je Bešič Loredan v več kot štiriminutnem pogovoru, ki so ga v Fidesu tudi posneli, uporabljal zelo neprimerne in mestoma celo vulgarne besede.

Zdaj se s tem ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je zoper ministra za zdravje uvedla postopek, povezan z izvrševanjem pritiskov na zdravnike. Postopek so uvedli na podlagi prijave.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine