4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Iz nove Demokracije: Osem ustavnih sodnikov ogrozilo varnost Slovenije in njenih državljanov!

Osem sodnikov Ustavnega sodišča Republike Slovenije od devetih je razveljavilo del domnevno spornega člena zakona o tujcih, ki je slovenski policiji omogočal, da bi v času izrednih razmer lahko zaprla državno mejo in s tem preprečila destabilizacijo slovenske države.

 

Spomnimo. Leta 2017 je bila sprejeta novela zakona o tujcih, ki je organom pregona omogočala, da v primeru, ko poslanci državnega zbora izglasujejo izredne razmere, na meji zavrnejo vsakogar, ki želi vstopiti v državo. To se je nanašalo predvsem na migrante, ki bi jih vrnili nazaj, če bi ilegalno prestopili mejo. Zahtevo za presojo ustavnosti člena je pred dvema letoma vložila takratna varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Določila za primer izrednih razmer izničili

Domnevno sporni del zakona o tujcih je tako dopuščal zavračanje tujcev brez individualne obravnave v času izrednih razmer, ko obstaja nevarnost, da bi bile ogrožene vitalne funkcije države. Določa namreč, da ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, policija namero tujca podati prošnjo za mednarodno zaščito zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici EU, iz katere je tujec vstopil na območje Slovenije, ni sistemskih pomanjkljivosti v zvezi z azilnim postopkom in pogoji za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. Pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve. O pritožbi odloča ministrstvo, pristojno za notranje zadeve.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine