11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Iz nove Demokracije: Epidemiološke razmere se lahko poslabšajo

Piše: Petra Janša

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek ob stagniranju sedemdnevnega povprečja potrjenih okužb z novim koronavirusom opozarja, da se epidemiološke razmere tudi zaradi novih različic virusa lahko hitro poslabšajo.

Število na novo potrjenih okužb se v zadnjih dneh nekoliko dviguje. »Več kot teden dni stojimo na mestu sedemdnevnega povprečja okužb, kar je slab pokazatelj. Krivulja se lahko hitro obrne navzgor, še posebej če vemo, da imamo v hiši dva neljuba gosta: britansko in južnoafriško različico virusa,« je Krek opozoril na nedavni novinarski konferenci. Pojavnost okužb z britansko različico v Sloveniji po njegovih besedah raste eksponentno. »Videti je, da se bo pod vplivom britanske različice razvoj epidemije morda celo poslabšal v prihodnjih dneh,« je ocenil. Pozval je k doslednemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Zboleva delovno aktivna populacija

V Sloveniji za COVID-19 ta čas zboleva predvsem delovno aktivna populacija v starosti od 25 do 55 let. »Srečo imamo, da oboleva manj ostarelih, ki povečujejo zasedenost postelj in večajo umrljivost,« je ocenil direktor NIJZ. Vse, ki obiskujejo starejše, je pozval, naj pred obiskom ostanejo v karanteni vsaj sedem dni, saj je to najboljši način za preprečitev širjenja okužbe. Delež okuženih med starejšimi od 85 let medtem upada, predvsem zaradi visoke precepljenosti tega dela populacije. Nekaj več je okužb v starostni skupini od 65 do 74 let, ki pa bodo, kot je napovedal Krek, cepljeni v prihodnjih tednih. »Do konca meseca bomo morda imeli cepljene rizične skupine, kar je zelo dobro in se bodo krivulje umirile,« je še prepričan.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine