5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Meščani Bihaća zahtevajo izselitev migrantov iz centra mesta, saj vlamljajo, ropajo in ustrahujejo tudi otroke. (VIDEO + FOTO)

Na Mestnem trgu v Bihaću že tretji dan poteka velik protestni shod proti migranstki politiki. Dosedanje dogajanje si lahko preberete TUKAJ in TUKAJ.

19.30 Protest v Bihaću je končan. Organizatorji so odpovedali pohod proti migrantskemu centru, ker so se bali, da bi prišlo do provokacij, saj “nekateri komaj čakajo, da bi nas prikazali v slabi luči”. Zato so organizatorji razglasili konec protesta in pozvali udeležence, naj se mirno in dostojanstveno razidejo, kar so le ti tudi storili.  

19.15 Množica negoduje in žvižga, ko je govornik omenil, da se za oskrbo migranta namenja 3500 bosanskih mark. Pravi, da mnogo družin ne zasluži mesečno toliko denarja, plačujejo pa davke iz katerih gre denar za vzdrževanje migrantov.

19.06 Portal Avaz poroča, da se je istočasno iz Bihaća proti mejnemu prehodu odpravila skupina 50 migrantov. Spremlja jih policija.

19.01 Ljudje migrantom nosijo hrano in obleko, a oni za zahvalo ropajo po ulicah otroke, jim za vrat nastavljajo nože, napadajo policijo, je na Facebooku zapisala Anda.

18.56 Mene ne bi pustili čez mejo, migrante pa spuščajo brez potnih listov, pravi na Facebooku Zumra. 

(Slika: Biščani)

18.55 Protest v Bihaću lahko v živo spremljate TUKAJ.

18.50 Meščani Bihaća zahtevajo izredno sejo vlade Unskosanskega kantona (USK), mestnega sveta in državnih organov, razglasitev izrednih razmer v Bihaću, dogovori prihodnji lokaciji za migrante zunaj mesta, poroča portal Biščani.

18.25 Regionalni policisti ne samo, da varujejo ta protestni shod, ampak so del nas, je dejal Sej Ramić, poroča Snežana Mitrović. Ko je Ramić omenil ministra Aljošo Čamparo, so ljudje žvižgali.

Sej Ramić. (Slika: Twitter/SnežanaMItrović)

18.20 Tretji dan protestov v Bihaću. Jeznih meščanpv je spet več tisoč

(Slika: Twitter/BorisGagić)

18.16 Sej Ramić, mestni svetnik in likovni umetnih ter eden od organizatorjev, zahteva, da se migranti odstranijo iz mesta Bihać, da se migrantom omeji gibanje. “Zahtevamo varnost. Zaustavite prihod migrantov v Bihać,” pravi Ramić.

(Slika: Twitter/SnežanaMitrović)

18.15 Na Mestnem trgu v Bihaću se je začel protestni shod.

18.11 Danes popoldne je na mejni prehod Maljevac prišlo okoli 200 ilegalnih migrantov. Želijo na Hrvaško. Območje je preletaval helikopter.

Mejni ptrehod Maljevac danes popoldne. (Slika: N1)

18.09 Policija protestnikom grozi, da jih bo razgnala, ker nimajo dovoljenja za shod.

18.01 Posnetek ilegalnih migrantov na poti iz hotela Sedra proti Bihaču. Video si lahko ogledate TUKAJ.

18.00 Po informacijah portala N1 je okoli 50 migrantov krenilo proti meji s Hrvaško, in sicer na mejni prehod Izačić.

Migranti so krenili proti Hrvaški. (Slika: Twitter/BorisGagić)

17.58 Iz Centrotransa, ki prevaža migrante, so sporočili, da jih bido vozili še naprej.

Avtobus Centrotransa. (Slika: Krupljani)

17.55 Ilegalni migranti, ki so popoldne zapustili hotel Sedra v Cazinu, so že prišli do tovarne Bira v Bihaću. Razmere se zaostrujejo. Več TUKAJ.

17.51 Zahteve prostestnikov je že v soboto predstavil Sej Ramić, mestni svetnik in likovni umetnik: »Zahtevamo uvedbo izrednih razmer. Zahtevamo, da policija kantona v 48 urah ustavi prihod novih migrantov. Zahtevamo, da notranje ministrstvo v petih dneh določi, kje bo migrantski center. Boriće ne damo.« Borići so sicer predel, kjer je oblast začela s sečnjo dreves, da bi naredila prostor za prikolice, kamor bi namestili ilegalce. In še: »Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo blokirali ceste, državne ustanove. To je naše mesto!« 

Sej Ramić na sobotnem shofu. (Slika. Twitter)

17.40 Ob 18. uri se bo v Bihaći v Bosni in Hercegovini začel nov protest proti migrantski politiki. Migranti v msetu v bližini meje s Hrvaško postajajo vse bolj nasilni in ustrahujejo meščane.

Zadnje novice

Sorodne vsebine