19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Zaključna konvencija SDS: “Srečno Slovenska demokratska stranka! Srečno Slovenija!”

Piše: L.K.F 

Nocoj je bila v prostorih Športne dvorane Sotočje v Medvodah zaključna in zelo slovesna konvencija SDS.

19.51-20.23: Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša nagovori polno zasedeno dvorano in vse kandidate za poslance, ki jih je Irglova poimensko povabila na oder. “Dragi sobojevniki za demokratično in svobodno Slovenijo,” začne Janša … In nadaljuje s spodbudnim sporočilom, da se prvič po letu 2008 odpravljamo na redne volitve: “Zdržali smo do konca!” Ob tem opozori na neprijetnosti te volilne kampanje, češ da se v njej govori le o zadnjih dveh letih mandata: “Opozicija napada samo naše rezultate, nič pa ne govori o svojih v prvem delu mandata. V kampanji žal ni primerjav med enimi in drugimi. Vendar gremo mi na te volitve povsem mirno, saj smo storili za Slovenijo vse in še več.”

Janša nadaljuje, da je ta vlada naredila tisto, kar je treba, in to v realnem času, navkljub resni krizi v prvem letu. Spomni na 126 študij za ureditev oskrbe starejših in 70 mio evrov porabljenih zanje, vendar niti enega zgrajenega doma za ostarele: “Pokazali smo razliko med nami in drugimi vladami. Mi smo namreč sprejeli zakon in že začeli graditi. Ravno zato bi nam radi preprečili še en mandat, ker bo – če ostanemo – razlika tako očitna, da niti kateri koli nov obraz iz katerega koli golobnjaka ne bo pomagal.” Ter nagovoril dalje: “Zato se potrudimo za še razlik, saj so razlike tisto, kar ljudje, potem ko jih občutijo, vidijo.” Premier še poudari, da je bila za to vlado pomebna celotna Slovenija, ne samo Ljubljana – danes se namreč gradi po celi Sloveniji … “V zadnjih dveh letih smo dokazali, da smo vlada, ki ji je mar. Ki ji je mar za Slovenijo … Sami smo sprejeli (le SNS in manjšinca so nas podprli), denimo, 10 PKP, kar je več kot druge članice  EU. A danes v opoziciji pravijo, da bodo vse to razveljavili, in to z zakonom, ki ga bo napisala civilna družba. Glasovali so torej proti vsemu, kar smo dobrega sprejeli za državo in državljanjane – proti vavčerjem, povišnaju pokojnin, pomoči gospodarstvu itd., itd. … Vse to so razglasili za škodljivo in pravijo, da bodo to razveljavili.”

O medsebojnem (ne) sodelovanju je Janša še komentiral: “Zadnji dve leti, med covidno krizo, smo videli, kako so ponekod vlade in opozicije sodelovale, pri nas to ni možno … Vendar je sodelovanje ključno, pa ne samo za Slovenijo. Ravno vojna v Ukrajini je pokazala na ne-sodelovanje. Predstavljajmo si, kje bi lahko bila Slovenija, če bi med seboj različno misleči sodelovali. Bili bi kot Švica, so radi dejali naši starši. In dejansko bi tako lahko bilo. Če bi dosegli spravo, če ne bi bilo izključevanja, če ne bi nekateri mislili, da so rojeni za vladanje itd. A SDS se nikoli ne bo nehala boriti za sodelovanje, za širitev EU, za prostor miru in svobode, za mirno sožitje, za spravo v slovenskem narodu, za sodelovanje različno mislečih – slednje je možno, in ravno ta vlada, mi smo dokaz za to, saj smo se povezali različno misleči.” Tu je položil na srce: “Med volivci SDS ni nikogar, ki ne bi imel rad Slovenije. In taki so tudi v drugih strankah …”, torej je sodelovanje v dobro Slovenije možno.

Ob koncu je predsednik SDS še izpostavil: “Do leta 2030 bomo Slovenijo popeljali med 15 najbolj razvitih držav, a moramo biti pogumni. Za sabo imamo 30 let dozorevanja, zato ne potrebujemo nobenih eksperimentov. In ni prostora za občutke manjvrednosti, razpreti moramo krila. Predvsem pa bo od tega, kako bomo sposobni sodelovati različno misleči, odvisno, kako hitra bo naša plovba do blaginje in sreče. Zmogli bomo za Slovenijo, ki je moja, naša domovina. Bog živi Slovenijo!”

19.25: Dr. Vasko Simonitti, minister za kulturo: “Tu sem najprej kot državljan, ki mu je mar za domovino, za državo, a sem tudi zato, ker sem ponosen član SDS. Ta stranka je zagotovilo za ohranjanje svobodne demokracije. Vendar imamo v Sloveniji resne probleme s protidemokratičnimi silnicami, ki rušijo demokracijo.” Nato je opozoril na pošteno delovanje stranke SDS, ki državljane zna poslušati in prepoznati njihove potrebe, kar vzbuja zaupanje v ionstitucije, v državo … “Vse ostalo je zanikanje demokratične družbe. Mi moramo zagotavljati varnost, svobodo, ustvarjalnost, spoštovanje človekovega dostojanstva … To smo počeli tudi zadnje dve leti in temu se reče fair play – ki mora biti osrednja nit našega delovanja. Gradimo slovenijo za našo skupno blaginjo na vseh področjih. Naj živi slovenija!”

19.15. Zapojeta sopranistka Andreja Krt in še enkrat Omar naber. Vse pesmi nocoj so domoljubne.

19.10: Podpredsednica SDM Simona Purkat: “Glasujmo za stranko SDS,  ki mlade postavlja na prvo mesto!” je sklenila svoj nagovor. Skozi zgodbe mladih državljnov, ki so se znašli v več življenjskih stiskah, stanovanjski, varstva otrok, pomanjkanja študijskih mest,  preveliki administraciji in še kaj, je opozorila na vso dobro zakonodajo, ki jo je sprejela ta vlada in tako odpravila tovrstne težave.

19.05: Pojeta Nuša Derenda in Omar Naber.

19.00: Vinko Gorenak, sekretar v kabineti predsednika vlade je govoril o pravih odločitvah. “V življenju je treba sprejemati prave odločitve,” je dejal. In navedel svoje tri “prave” odločitve v življenju: da se je pridružil SDS, da je kandidiral za poslanca SDS in da se je iz pokoja vrnil nazaj v politiko. “Zato, drage kandidatke in cenjeni kandidiati,” je izpostavil, “tudi vi zdaj sprejemate neko odločitev – in to je prava odločitev.”

18.50: Kulturni predah: pojeta Oktet Žetev in Nuša Derenda.

18.40: Romana Tomc, podpredsednica SDS, evropska poslanka: “SDS bo naredila vse, da bo Evropa ostala varna. Za SDS vredote EU niso le črke na papirju, ampak jih živimo. V kratkem obdobju je vlada pod vodstvom SDS ponovno postavila Slovenijo na svetovni zemljevid. O naših idejah in delovanju se govori v vseh evropskih institucijah. Slovenija se je iz pasivnega opazovalca spremenila v aktivno graditeljico EU. Vendar v SDS na prvo mesto postavljamo interese Slovenije in njenih državljanov. Značilnost sedanje slovenske zunanje politike je, da je prej izrazito prorusko usmeritev spremenila v sodobno in demokratično. SDS bo še naprej EU sooblikovala kot prostor svobode, miru, sodelovanja in spoštovanja. Srečno SDS!”

18.30: Manfred Weber, Evropksa ljudska stranka: “Moje prvo sporočilo vam je, da ima Slovenija v Evropi veliko političnih prijateljev, da imate veliko podpore v evropski in svetovni politiki. Smo priča nenavadnemu, težkemu času, te volitve se odvijajo v času vojne v Evropi, a gospod Janša je velik politik in državnik, saj je šel ukrajinskemu predsedniku izraziti podporo, šel je, dabi se mir čim prej vzpostavil … Tako rekoč je vodja evropskih politikov. Iz drugih evropskih držav se ljudje zaradi slabšanja razmer izseljujejo, a vi ste lahko ponosni, da ste v dveh letih okrepili državo, njeno gospodarstvo in omogočili razvoj. Prepoznavni ste tudi po uspešnem črpanju evropskega denarja za razvoj države. Naj opozorim na vaše izvirne temeljne zamisli in poteze, kako graditi politiko in državo, na vašo kraščansko tradicijo, na vaš izjemen uspeh v mednarodni politiki. Vso srečo na volitvah!”

18.25: Župan Občine Medvode Nejc Smole: “V Medvodah so poleg prelepe narave in gospodarstva največje bogastvo ljudje. Vsakdo nosi in bo nosil odgovornost, v kakšnem svetu živimo. Vam, ki ste svoje znanje in voljo ponudili za našo državo, pošiljam vzklik našega občinskega zvetnika in velikega domoljuba Jakoba Aljaža – saj ne gre zame, za vse nas, za Slovence gre!”

18.12: Na prizorišče prispe gospod predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša skupaj s soprogo gospo Urško Bačovnik Janša. Prireditev, ki jo povezuje Eva Irgl, začenjajo z Zdravljico. V krajšem filmu predstavijo vse dosežke zadnje vlade pod vodstvom Janeza Janše.

Ogled prireditve je bilo mogoče spremljati tudi preko neposrednega prenosa na Facebookovi strani stranke SDS in tu spodaj na spletni strani Nova24TV:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine