12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) VSO: Posvet ”28 let teritorialne obrambe Slovenije, predhodnice slovenske vojske”

Društvo MORiS Kočevska Reka in Združenje VSO začenjata posvet ”28 let Teritorialne obrambe Slovenije, predhodnice Slovenske vojske”. Dogodek se odvija v Muzeju VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani. Na posvetu sodelujejo predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, predsednik Društva MORiS Kočevska Reka Tone Krkovič, načelnik MSNZ Dolenjske pokrajine Rade Klisarič in zgodovinar dr. Stane Granda.

Posvet moderira mag. Jurij Pavel Emeršič, prof. zgodovine.

(Fotogalerija) Posvet ”28 let teritorialne obrambe Slovenije, predhodnice slovenske vojske”

20:04 Posvet je končan. Celoten posnetek si boste lahko kmalu ogledali na Nova24TV. 

19:57 Janša: Tisti, ki so bili proti osamosvojitvi – in ta muzej ima po stenah polno takih dokazov, ki se jih splača prebrat – se vztrajno trudijo omalovaževat čas osamosvojitve.

19:55 Janša: Stare Jugoslavije ne bo, saj je nimajo s kom delati. 

19:50 Peterle o tem, da ga v EU sprašujejo, kaj se dogaja v Sloveniji, ki je bila nekoč zgled drugim. Tudi o tem, kako lustracija ni bila možna, saj ni bil Tito, ki bi z dekretom to ukazal. “Imeli smo demokracijo.” Kasneje, ko je bilo to možno, pa lustracije niso hoteli. Spomnil je na Pučnikove besede, dovolj je bila ena revolucija.

19:47 Igor Omerza: V sredo bodo imeli Titovo proslavo oziroma praznovali bodo Titovo oporoko.

19:46 Peterle: 9. maja se v Evropi praznuje Dan Evrope, pri nas pa se praznuje slavje, saj veste proti komu. Prazniki morajo združevati. 

19:43 Krkovič pozdravlja opozorila Kovšce o manipulacijah delitve med levico in desnico. Levica pozabljaja na krvavo revolucijo.

19:40 Kovšca spet o napačni delitvi med levico in desnico, ki jo poznajo v demokracijah. Hočejo vzpostaviti sistem, ki ga imajo v Venezueli.

19:38 Granda: Leta 1918 so nam vzeli Koroško, leta 2018 nam hočejo vzeti demokracijo. Če bi delovala pravna država, bi se moralo na take dogodke kot je sredin, poslati vse represivne organe. Ruši se ustavna demokracija.

19:33 Kovšca o “prijaznih” opozorilih, da naj na današnji dogodek ne gre, saj bo to vplivalo na njegovo politično kariero. “Ne pustim si vzeti, da razmišljam s svojo glavo.” Zgodovina na koncu vedno najde resnico.

19:26 Klisarič o aretaciji JBTZ: “O vsem je bil obveščen najprej partijski sekretar. Saj veste, kdo je bil takrat to.” Klisarič pove, da sta takrat KOS in SDV sodelovala. A vedno manj. Zato, ker je KOS začela izsiljevati SDV, češ, če ne boš sodeloval z nami, te bomo dali v kakšen postopek. Imeli so svoje sodnike in ti so še danes.

Preberite tudi: http://www.demokracija.si/fokus/lojze-peterle-na-postroju-v-kocevski-reki-ni-stala-beogradu-poslusna-to-generala-hocevarja.html

19:22 Peterle: Malo sem se pozanimal, kako bo zgledala sredina državna proslava. Zapeli bodo Dekle, daj mi rož rdečih… Ljubezen je lahko pri nas le rdeče barve.

19:18 Hojs o neverjetnim Pahorjevem odgovoru glede sredinega praznovanja, ki pove vse: Glede sodelovanja Slovenske vojske se ne opredeljujem, to je odločitev pristojnih v Slovenski vojski.

19:11 Krkovič komentira značko – spačka, ki skupaj tlači JNA in TO. “Ena velikih manipulacij, ki se dogaja, da se nam vsiljuje deliti politiki po klasičnih spektrih. Sleherni jugonostalgik je označen kot slovenski levičar. To še zdaleč ni res, saj delitev, ki jo poznajo v EU, nimamo. 

19:07 Peterle: Jaz praznujem dan Slovenske vojske 17.5.1990. Janša: Z izjemo Ivana Omana se nihče od predsednikov predsedstva ni udeleževal dogodkov kot je prvi postroj. Imeli pa so čas poslati noto, da Peterle ne sme biti govornik na postroju, da ni pristojen.

19:04 Hojs opozori, da so si vsi drugi narodi bivše Jugoslavije izbrali datume začetke njihove vojske iz drugih časov, ne datumov jugoslovanske kontinuitete.

18:59 Peterle se spominja dogodka, ko je v Kočevski Reki izrekel znamenite besede ‘Danes je zadišalo po Slovenski vojski’. Slavnostni govornik je bil po tem, ko je takratni poveljnik zavrnil povabilo na dogodek. 17.12. smo preobrazili vojsko, predvsem pa ji dali nov pomen in vsebino.

18:58 Peterle: Ne vem, kaj bi ti snovalci sredine proslave rekli za generala Maistra, ki je 1918 zbral fante z avstrijske vojske in z njo zasedel Maribor.

18:48 Na platnu se vrtijo takratni dokumenti, ki dokazujejo razorožitev TO. Bili so pod šiframi JLA. Janša: MSNZ ni bila nadaljevanje Teritorialne obrambe iz leta 1968.

18:45 Janša: Mi smo imeli v načrtu, da TO prevzamemo v lastne roke in temu je služila MSNZ. Ertel se je celo pohvalil glede razorožitve. 

18:41 Janša: Če bo šlo tako naprej, bo Tone Krkovič čez 5 let sedel tukaj in polemiziral s tistimi, ki bodo trdili, da je bila Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) ustanovljena leta 1942.

18:37 Janša opozori na tablo Socialistična Republika Slovenija Republiški štab za Teritorialno obrambo, ki pove, kaj je bila. Vsebinska kontinuiteta je bila prekinjena z aktom najvišje sramote – ukazom razorožitve TO.

18:34 Kovšca našteva prijatelje iz vojaške akademije, s katerimi so se leta 1988 razšli zaradi njegovega odhoda iz JLA. “Leta 1991 sem stal nasproti mojim takratnim prijateljem iz agresorske JLA. “Ne gre za to, da si prisvajamo osamosvojitev, ampak gre za zgodovinsko dejstvo. Ne smemo dovoliti, da nam to vzamejo.”

18:32 Krkovič opozori na Belo knjigo slovenske osamosvojitve. S praznovanjem 50 let Teritorialne obrambe bodo praznovali sramotno razorožitev Teritorialne obrambe. In pri tem slavju sodelujeta Borut Pahor in Dejan Židan.

18:30 Aleš Hojs: Minister Bavčar je lepo povedal: V TO RS smo bili aktivirani tisti, ki smo želeli novo državo. Ne gre za nobeno kontinuiteto.

18:26 Stane Granda: Državo imajo, državo nam želijo ukrasti. Potrebno je poudariti, da praznujejo kontinuiteto VOS, ki se nadaljuje v Sovi. Kaj pa je Sova naredila? Je odkrila bančno luknjo? Je odkrila pranje iranskega denarja? Izvedel sem, da je mednarodno gledano Slovenija tako zapacana, da FAZ noče objaviti nobenega članka o Sloveniji.

18:25 Peterle: O razorožitvi sem izvedel od ministra Janše, ne od vrhovnega poveljnika vojske. To vse pove. 

Peterle ob tem spomni na pismo, ki ga je poslal predsedniku Pahorjuhttps://twitter.com/lojzepeterle/status/1049237703320133633

18:22 Krkovič: V sredo bodo praznovali veleizdajo.

18:18 Tone Krkovič: 15. maja 1990 je bil izdan ukaz za razorožitev TO, kljub zmagi Demosa na volitvah naslednji dan. S slednjim so se sile kontinuitete sprijaznile, z vojsko pa ne. Čas bi bil, da je že tega enkrat konec in da se končno stvari postaviti na svoje mesto. V sredo bodo sicer praznovali, kar bodo in še nekaj dni… 

18:17 Rade Klisarič: Manevrska struktura narodne zaščite je temelj TO.

18:16 Kovšca: Vse se da kupiti, razen preteklosti. Kdor je bil na strani osamosvojitve, je to še danes, nasprotniki osamosvojitve zgodovino lahko potvarjajo, resnice pa ne morejo spremeniti. (Sledi aplavz)

18:15 Alojz Kovšca: Leta 1991 sem si nadel uniformo Slovenske vojske in sporočil, da me ne bo v službo. Ta vojska ni imela nikakršne zveze s tisto vojsko, ki so ji rekli JLA. Jaz vem, za koga sem se boril in na kateri strani. Smo v paradoksalni situaciji, ko govoriji o 50-letnici TO. To nikakor ne pije vode. 

18:13 Peterle: Praznujemo nekaj, kar formalno ni obstajalo. 

18:10 Janez Janša: Tudi jaz nisem verjel, da bomo leta 2018 morali sedeti tukaj na to temo. Znak, kjer so skombinirali znak TO in rdeče zvezde, je bil že leta 1990. Dobili smo že vabilo na proslavo zbora kočevskih odposlancev ob 70.letnici državnosti. Takrat sem dejal, da škoda da nam niso to že leta 1991 povedali, pa se ne bi še enkrat osamosvajali. Najbolj drastični primer je bil, da se je v OVS delilo nagrade za 35 let dela v službi.  

18:07 Peterle: Samo resnice se držimo in ne bo potrebno razlag o nastanku Slovenske vojske. Berite zakon, kako je nastala TO leta 1968 po sovjetskem vzoru. Po mojem mnenju je nezaslišano in protiustavno, da se praznuje 50 let TO in da to podpirata predsednik države in državnega zbora.

18:05 Lojze Peterle: Nisem mislil, da se bo pojavila potreba, da to razčiščujemo zdaj. Tudi ne s strani tistih, ki niso bili za Slovenijo. Vrhovom inštitucij ni jasno, kaj je kaj in kdo je kdo. Tri Jugoslavije je vzel vrag, mi bomo pa slavili te simbole? Kdor ne vidi razlike, mu Bog pomagaj. Meni je leta 1990 zadišalo po Slovenski vojski in ne Teritorilani vojski generala Hočevarja. 

18:01 Jurij Pavel Emeršič v pozdravu: Danes bomo razčistili nekaj zgodovinskih resnic, tudi o tem, koliko je stara Slovenska vojska. 

18:00 Posvet se je začel. Zbrani z dolgim aplavzom pozdravijo sodelujoče.

17:55 Zanimanje za posvet je veliko. Ljudje se zbirajo. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine