23.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 julija, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) SDS osvojila 25 poslanskih sedežev. Kdo bo sestavljal prihodnjo koalicijo?

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za predčasne državnozborske volitve.

21.50 Zanimivo. Politično dogajanje komentira politično “nevtralen” novinar Primož Cirman, ki je na državnem portalu (tam dobi tudi denar) in očitno po nalogu šefa Telekoma Rudolfa Skobeta ves čas napadal Janeza Janšo.

 

21.07 Janez Janša se je zahvalil volivcem.

(Slika: PrintScreen/TVS)

20.59 Po preštetih skoraj dveh tretjinah odstotkov glasov bi SDS dobila 26 mandatov, najbližja zasledovalka LMŠ pa 13.

Čakanje na izjavo predsednika SDS Janeza Janše na sedežu SDS. (Slika: Metod Berlec)

20.39 Na spodnji sliki zmagovalec po volilnih enotah. Grafika pove, da je povsod zmagala SDS.

(Slika: DVK)

20.31 Po preštetih skoraj 31 odstotkov glasov bi SDS dobila 28 mandatov, najbližja zasledovalka LMŠ pa 13.

(Slika: DVK)

20.16 Po preštetih skoraj 15 odstotkov glasov bi SDS dobila 28 mandatov, najbližja zasledovalka LMŠ pa 12.

19.50 Po preštetih skoraj petih odstotkov glasov so rezultati naslednji (po STA) – SPODAJ.

(Slika: STA)

19.00 Po vzporednih volitvah je zmagala SDS Janeza Janše, ki je dobila 24,4 odstotka glasov.

18.46 Govorniški oder pred sedežem stranke SDS, kjer bo nekaj minut čez 19. uro Janez Janša nagovoril Slovenke in Slovence, je postavljen, poroča Luka Svetina.

(Slika: Luka Svetina)

18:35 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do 15. ure prejela 135 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 82 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka. Inšpektorat za notranje zadeve tako na podlagi prejetih obvestil obravnava 53 zadev, je sporočila STA

18:06 Diši po svobodi! Ljudje na družbenih omrežjih množično objavljajo fotografije, koga so volili.

(Slika: Twitter/PolonaKek)

18.02 SDS je na svojem Twitter profilu objavila: “Trend negativnega poročanja o @strankaSDS tudi v predvolilnem tednu. A mi se ne damo! Teden 11: Informiranje ali ustvarjanje javnega mnenja? @24UR @TVDnevnik @TVOdmevi #SkupniČas #RdečeNegativno #ZelenoNaklonjeno *V tabeli so zajete stranke z največ medijske pozornosti.”

(Slika: SDS/Twitter)

17.59 Najvišja volilna udeležba (PVDZ 2018) je bila v 1. VE – Kranj in sicer 36,88 %, najnižja pa v 2. VE – Postojna in sicer 31,97 %, poroča DVK.

17.31 Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na predčasnih volitvah v državni zbor (PVDZ) do 16. ure glasovalo 587.725 volivcev oziroma 34,32 odstotka vseh volilnih upravičencev, poroča DVK.

17.30 Pred sedežem SDS iz minute v minuto več reportažnih avtomobilov.

(Slika: bralec)

17.20 Čet nekaj minut bodo znani podatki o volilni udeležbi ob 16. uri.

16.03 Predsedniki strank, ki kandidirajo na predčasnih volitvah v DZ, so bili ob oddaji svojega glasu optimistični. Nekateri so pozvali tudi k udeležbi na volitvah. Predsednik republike Borut Pahor je izrazil upanje, da bo Slovenija hitro dobila novo vlado. V ta namen bo že v začetku tedna povabil na neformalen pogovor relativnega zmagovalca volitev, poroča STA.

15:55 Na twitterju je zaokrožila debata o tem, da se nekateri predsedniki volilnih komisij želijo otresti nadzora, zato se pri vnosu podatkov v računalnik skušajo zaklenit v pisarno. Zato pozivajo, naj se poročila o preštetih glasovnicah na volišču fotografira in objavi na twitterju, nad štetjem glasovnic pa je potreben poostren nadzor.

14:50 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 13. ure prejela 115 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 73 obvestil je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka. Tako inšpektorat za notranje zadeve na osnovi prejetih obvestil obravnava 42 zadev, poroča STA.

14.29 Bojan Požar na Twitterju: “Zaradi napačnega gradiva za 8VE se glasovi prelivajo iz Liste novinarja @BojanPozar na @strankalevica?!” Več TUKAJ.

(Slika: Twitter/BojanPozar)

14.21 Državna volilna komisija zagotavlja, da morebitne težave pri glasovanju na današnjih predčasnih volitvah v DZ rešuje sproti. Tako so rešili tudi zaplet volivke pri glasovanju na posebnem volišču Omnia. Na takšnih voliščih lahko glasujejo volivci, ki so danes zunaj kraja stalnega prebivališča in so želeli glasovati na volišču zunaj svojega okraja, poroča STA.

14.20 Slovenske volitve spremlja tudi več poljskih spletnih medijev, kjer je izraženo upanje, da bodo vlade Višegrajske četverice, Avstrije in Italije, po današnjih volitvah dobile zaveznico v boju za ohranitev evropske civilizacije.

12.40 Po končani jutranji maši je v domačem Destrniku glasoval Milan Zver.

(Slika: bralec)

12.36 Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na predčasnih volitvah v državni zbor (PVDZ) do 11. ure glasovalo 295.763 volivk/volivcev oziroma 17,27 % vseh volilnih upravičencev, poroča DVK.

12:10 Državna volilna komisija zagotavlja, da morebitne težave pri glasovanju na današnjih predčasnih volitvah v DZ rešuje sproti. Tako so rešili tudi zaplet volivke pri glasovanju na posebnem volišču Omnia. Na takšnih voliščih lahko glasujejo volivci, ki so danes zunaj kraja stalnega prebivališča in so želeli glasovati na volišču zunaj svojega okraja. Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je za STA dejal, da se včasih zgodi, da volivec pomotoma ni vpisan v sistem Omnia, v katerem je 55 volišč. “A take težave se rešujejo,” je zagotovil. Na glasovanje v sistemu Omnia se je sicer po njegovih besedah prijavilo približno 4200 volivcev, težava pa je nastala le v enem primeru. Volivec, ki je na dan glasovanja zunaj kraja stalnega prebivališča in je izrazil željo po glasovanju na volišču zunaj svojega okraja stalnega prebivanja, je moral svojo namero sporočiti na okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče. Volivci so morali obvestilo poslati najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja, so zapisali na DVK. Tudi izseljenec, ki je na dan glasovanja v Sloveniji, se je lahko odločil, da bo glasoval na posebnem volišču Omnia. Diplomatsko-konzularno predstavništvo, na katerem je vpisan v volilni imenik, so obvestili, da bo glasoval v Sloveniji. V volilnem imeniku pa so naredili oznako, da je izbral ta način glasovanja.

10.49 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je od začetka volilnega molka do danes 10. ure prejela 90 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 58 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka. Tako na osnovi prejetih obvestil inšpektorat za notranje zadeve obravnava 32 zadev, poroča STA. Ampak: Ne nasedajte strašenju z volilnim molkom! Tudi v soboto in nedeljo lahko mirno komentirate politična dogajanja. Več TUKAJ.

09.26 Slovenske in Slovence je na volitve pozval tudi Vinko Vasle, legenda slovenskega novinarstva. Več TUKAJ.

09.23 Do petka se je za spremljanje izidov volitev v medijskem središču na Gospodarskem razstavišču akreditiralo 379 predstavnikov domačih in tujih medijev iz 40 medijskih hiš. Med drugim se je napovedalo tudi 40 predstavnikov tujih medijev iz Francije, BiH, Italije, Nemčije, Avstrije, ZDA, Hrvaške, Srbije in Velike Britanije. Med njimi so AFP, Al Jazeera, ANSA, ARD, APA, Bloomberg News, European Press Photo Agency, HRT, N1 TV, Nova TV, RAI in Reuters.

08.55 Ne oklevajte! Pojdite volit. Več TUKAJ.

08.48 Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše, med drugim tudi Nova24TV.

08.45 Danes ima 1.714.376 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1636 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 25 listah političnih strank.

Predsednik SDS Janez Janša je v spremstvu soproge Urške zjutraj volil v domačem Šentilju pri Velenju. (Slika: Veronika Savnik)

08,44 Kakšna je bila volja volivcev, bo znano pozno zvečer, ko bodo jasni obrisi nove sestave državnega zbora.

08.40 Tudi legenda slovenskega novinarstva Martin Česenj je že volil. Spodaj poglejte koga.

Oddana gladsovnica Martina Česnja. (Slika: Twitter)

08.39 TUKAJ lahko preberete kolumno »Ne bojte se!«

08.36  Ne nasedajte strašenju z volilnim molkom! Tudi v soboto in nedeljo lahko mirno komentirate politična dogajanja. Več TUKAJ.

08.31 V volilni kampanji je sodelovalo 25 strank, list in gibanj. 

07.59 Predsednik SDS Janez Janša je v spremstvu soproge Urške zjutraj volil v domačem Šentilju pri Velenju.

(Slika: Veronika Savnik)

07.47 Ljudje so že krenili na volišča in na družbenih omrežjih začeli objavljati fotografije, kako so glasovali. 

(Slika: Twitter/TOML)

07.00 Do 19. ure bo odprtih 3015 rednih voliščih ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine