-2.6 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

[IZ MINUTE V MINUTO] RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINO, 2. dan: Ruska vojska vstopila v Kijev, Putin se je pripravljen pogajati z Ukrajino

Piše: L.K.F., P.T., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj napadel Ukrajino. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

20:00 V Kijevu je bilo slišati nove eksplozije. Agencija Reuters poroča o intenzivnem streljanju v zahodnem delu prestolnice.

19:30 Zveza Nato bo razporedila dodatne sile v vzhodni Evropi, približno 5000 vojakov.

18:20 Na glavni železniški postaji v Kijevu množice zapuščajo prestolnico. Močno oboroženi policisti spuščajo vse, tudi tiste brez kart, na vlake, prednost pa imajo ženske in otroci.

17:30 Svet Evrope je na izrednem sestanku izglasoval, da se Rusiji suspendira pravica do predstavništva.

16:30 Ruska vojska vstopila v Kijev, v okrožje Obolon, le nekaj kilometrov od središča mesta. Na kijevskih ulicah se zbirajo ukrajinski vojaki.

15:22 Kremelj je pozdravil poziv ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega o pogajanjih med državama in sporočil, da je predsednik Vladimir Putin pripravljen poslati delegacijo v belorusko prestolnico Minsk na pogovore z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15:09 Ruski mediji so citirali Dimitrija Peskova, tiskovnega predstavnika Kremlja, da je Putin pripravljen poslati delegacijo v belorusko prestolnico Minsk na pogajanja z Ukrajino. Delegacija bi vključevala predstavnike Ministrstva za obrambo, zunanjega ministrstva in predsedniške administracije.

14:58 Ukrajinci se v velikem številu pridružujejo teritorialni obrambi in darujejo kri.

11:40 Namestnik ukrajinskega obrambnega ministra je opozoril na dejstvo, da se nekateri pripadniki ruske vojske oblačijo tudi v uniforme ukrajinske vojske, zasegli so več vojaških vozil in se z njimi pomikajo proti Kijevu.

11:35 Na Kačjem otoku v Črnem morju so Rusi napadli 13 ukrajinskih vojakov, ki so do zadnjega branili svoje ozemljem. Kljub opozorilom se Ukrajinci niso predali in se na predlog Rusov, naj odložijo orožje, odzvali s kletvico “Ruska vojaška ladja, j***** se!” V bombardiranju je umrlo vseh 13 vojakov, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je padle vojake označil za heroje, poročajo tuji mediji.

11:20 Milijoni beguncev iz Ukrajine

Združeni narodi pričakujejo, da bodo iz Ukrajine pobegnili več kot štirje milijoni ljudi. Iz Unicefa pa so sporočili, da se pripravljajo na prihod beguncev v Sloveniji, Moldaviji, Romuniji na Poljskem in na Madžarskem. Iz mnogih držav danes že poročajo o tisočih beguncev, ki bežijo pred vojno v Ukrajini.

 

10:12 V Kijevu znova sirene, ki naznanjajo nevarnost zračnega napada.

Nadškof Turnšek: “Ne preklinjajte Rusije in Putina, to bi še poslabšalo stanje!”

09:55 Po poročanju ukrajinskih medijev je glavni cilj ruske posebne operacije vstop v mesto Kijev in odprava ukrajinskega vodstva. Svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika Mihail Podoliak, je po poročanju Ukrinforma, dejal, da je jasno, da je cilj ruske operacije vstopiti v Kijev in uničiti vodstvo države, odstraniti predsednika Volodimirja Zelenskega, ki pa naj bi ostal v Kijevu, “ker mora pokazati, kakšna je trdnost ukrajinskega naroda.”, je dejal Poliak, poroča Ukrinform.

09:00 Shodi proti ruski invaziji Ukrajine naj bi danes potekali v Ljubljani, kjer je za popoldne napovedanih več shodov pred ruskim veleposlaništvom. Na PU Ljubljana so za STA povedali, da so z napovedjo shodov seznanjeni, policija bo na njih skrbela za spoštovanje javnega reda in miru.

08:10 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obsodil ruske enote, da v invaziji na Ukrajino napadajo civilna območja. Prepričan je, da se bo za končanje vojne morala Moskva slej ali prej pogovarjati s Kijevom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

07:45 V središču ukrajinske prestolnice Kijev sta zgodaj davi odjeknili dve glasni eksploziji, oglasile so se sirene. Smrtonosni spopadi so medtem dosegli obrobje prestolnice, medtem ko so ruske enote drugi dan obsežne invazije prodrle že globoko v notranjost države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

07:28 Varnostni svet Združenih narodov bo danes po 21. uri po srednjeevropskem času glasoval o resoluciji, ki obsoja ruski napad na Ukrajino, a bo stalna članica VS ZN Rusija po pričakovanjih izkoristila svojo pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami VS ZN.

06:00 V središču ukrajinske prestolnice Kijev sta zgodaj davi odjeknili dve glasni eksploziji. Kijevu se sicer približujejo enote ruske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

05:20 Po večurni razpravi se je v Bruslju v zgodnjih jutranjih urah končalo krizno zasedanje voditeljev članic EU, ki so potrdili drugi sveženj obsežnih sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino. Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen bodo imele sankcije največji učinek na rusko gospodarstvo in politično elito.

05:00 Ruska vojska, ki ima “popolno zračno premoč” v Ukrajini, se je v četrtek približala Kijevu z namenom, da strmoglavi ukrajinsko in ustoliči marionetno vlado, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil neimenovani visoki predstavnik Pentagona. Pri tem ni izključil možnosti, da bi ruska vojska že danes obkolila Kijev.

04:18 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer sporočil, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo najmanj 137 ukrajinskih državljanov. Med žrtvami so tako vojaki kot civilisti, je dejal. Zahodu je očital, da je Ukrajina v boju proti Rusiji ostala prepuščena sama sebi, poročajo tuje tiskovne agencije.

01:25 Voditelji članic zveze Nato bodo danes na kriznem virtualnem zasedanju razpravljali o ukrepanju po ruskem napadu na Ukrajino. Zaveznice so že sprožile postopke za okrepitev svoje varnosti in preprečitev širjenja konflikta v zavezništvo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg govori o novi normalnosti v Evropi.

00:30 V Ukrajini se je začel drugi dan vojne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine