5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Protest proti migrantom: večina meščanov Bihaća se je razšla, jutri napovedujejo protest v Borićih, saj želijo Združeni narodi za ugodje migrantov posekati gozd! (VIDEO + FOTO)

Na Mestnem trgu v Bihaću poteka velik protestni shod proti migrantom, ki postajajo vse bolj nasilni in ustrahujejo meščane.

22.10 Za jutri je ob 10. uri napovedan nov shod. Meščani se bodo tokrat postavili po robu mednarodni organizaciji za migracije (IOM), ki deluje v okviru Združenih narodov. IOM želi, da bi za ugidje migrantov posekala gozd v Borićih. Tega ne bomo dopustili, pravijo prebivalci Bihača.

22.07 Portal Klix poroča, da je policija na vprašanje, zakaj ni meščanom preprečila zaustavljanje avtobusov, odgovorila, da niso hoteli zadev zaostrovati.

22.05 Meščani so odblokirali cesto Sarajevo-Bihać. Večina se je razšla, manjša skupina je krenila proti železniški postaji, da počaka vlak Talgo, ki pripelje nekaj po polnoči.

21.30 Vozniki Centrotransa ne vozijo več v Bihać. Medtem je mednarodna organizacija za migracije (IOM) v Boriće, kjer neravajo za potrebe migrantov posekati gozd, že pripeljala gradbeno mehanizacijo. Kakršnakoli dela bomo preprečili, obljubljajo prebivalci Bihaća.

21.26 Portal USN poroča: “Prebivalci Bihaća so se odločili reči NE!”

Okoli avtobusne postaje in bližnje bencinske postaje je že več kot 2000 ljudi. Vhodi v mesto so blokirani. (Slika: USN)

21.21 Meščani Bihaća so se odločili, da počakajo tudi vlag Talgo, ki iz Sarajeva pripelje nekal po polnoči.

21.19 Se je policija postavila na pravo stran, se pravi na stran jeznih meščanov Bihaća? Tudi policija začela zaustavljati avtobuse Centrotransa. 

(Slika: bralec USN)

21.00 Adis na družabnem omrežju Twitter poroča, da so se Centrptransevi avtobusi zaustavili v Ripaču (kraj pet kilometrov jugovzhodno od Bihaća). Migranti so izstopili in pot proti Bihaću nadaljujejo v taksijih. Meščani BIhaća bodo zdaj zaustavjali in pregledovali tudi taksije. 

20.55 Portal Avaz poroča, da so za jutri napovedani novi protesti. Meščani bodo šli v Boriće, kjer nameravajo mestne oblasti po nalogu mednarodne organizacije za migracije (IOM) posekati gozd, da bi dobili prostor za prikolice, v katere bi dali migrante.

Zaustavljanje avtobusov se nadaljuje. (Slika: Klix)

20.53 Kaj je meščane Bihaća pripeljalo do tega, da so po mirnem shodu začeli ustavjati avtobuse in jih pregledovati? Odgovor ministrstva za varnost, da nimajo kaj za povedati in da “rešitve nimajo”, poroča portal Krupljani.

20.41 Niti en migrant ne bo več vstopil v mesto, pravijo jezni prebivalci Bihaća, ki pregledujejo avtobuse. V Bihaću podstajajo migranti vse bolj nasilni Vdirajo celo v osnone šole in napadajo učence.

20.40 Video, kako meščani pregledujejo avtobuse, si lahko ogledate TUKAJ.

20.36 Oslobođenje poroča, da jezni meščani Bihaća zaustavljajo avtobuse in iščejo migrante (TUKAJ).

20.32 Matere so na protestu jasno povedale, da nočejo ilegalnih migrantov in da morajo ilegalni migranti zapustiti mesto.

(Slika: Twitter/AdisaImamović)

20.30 Nekaj govorov jeznih meščanov Bihaća si lahko ogledate TUKAJ.

20.17 Meščani Bihaća so prišli na avtobusno postajo in takoj postavili blokado na cesti Sarajevo – Bihać.

Meščani so blikirali cesto Sarajevo – Bihać. (Slika: Twitter/AdisaImamović)

20.08 Uporabnik Adis na Twitterju: “Centrotrans ne bi nikoli več vozil v Bihać.”

20.07 Uporabnik Čarli na Twitterju: “Če težave ne bodo rešili sami meščani Bihača, je ne bo nihče.”

20.03 Na Facebook strani Mesto Bihać je administrator objavil: “Stop migrantom!”

(Slika: Facebook/GradBihać)

19.50 Stvar se utegnejo zaostriti. Jezni meščani so krenili proti avtobusni postaji, kjer bodo počakali na avtobuse Centrotransa, ki migrante iz Sarajeva vozi v Bihač.

19.35 “Lopovi! Lopovi!” meščani Bihaća vpijejo pred zgradbo mednarodne organizacije za migracije (IOM).

19.20 Meščani mirno hodijo skozi mesto.

Na poti skozi mesto Bihać. (Slika: PrintScreen/Facebook)

19.18 Posnetke shoda si lahko ogledate TUKAJ.

19.08 Protestniki so krenili proti stavbi mednarodne organizacije za migracije (IOM).

19.05 Alen Osmankić je po poročanju portala Biščani dejal: »Ostane nam le, da stvari vzamemo v svoje roke. Žal mi je, ampak oče sem. To je sporočilo državi, da preseli migrante. Mi bomo svoje mesto ubranili pred njimi.«

19.00 Zbrane protestnike je po poročanju portala Biščani nagovorila neka mati. V solzah je dejala: »Tu sem kot mati. Želim, da je moj otrok varen na poti v šolo in v šoli.« Medtem so bili na Mestnem trgu tudi migranti. Ko jih je videla, je dejala: »Ne želim nekulturne ljudi v mojem mestu!« Ljudje na trgu so ji dolgo ploskali.

18.55 Afan Midžić: »Ne moremo več tako! Izredne razmere so samoumevne, aktivirati se morata policija in vojska. Stali bomo z ramo ob rami in vsak večer zablokirali vhode v mesto. Pravica! Pravica!«

(Slika: Twitter/LjiljanaSmiljanić)

18.51 Protestniki naj bi se kmalu odpravili pred stavbo mednarodne organizacije za migracije.

18.50 Ena od protestnic je po poročanju portala Biščani dejala: »Mesto je bolno. Še nikoli tako od vojne naprej. Ne želim živeti s strahu. Tokrat ne bomo odstopili od zahtev!«

18.45 Sej Ramić: “Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo blokirali ceste, državne ustanove. To je naše mesto!”  

18.43 Sej Ramić: “Zahtevamo uvedbo izrednih razmer. Zahtevamo, da policija kantona v 48 urah ustavi prihod novih migrantov. Zahtevamo, da notranje ministrstvo v petih dneh določi, kje bo migrantski center. Boriće ne damo.”  Borići so sicer predel, kjer je oblast začela s sečnjo dreves, da bi naredila prostor za prikolice, kamor bi namestili ilegalce.

(Slika: portal Biščani)

18.39 Protestnike je nagovoril Sej Ramić, mestni svetnik in likovni umetnik.

Sej Ramić. (Slika: Twitter/LjiljanaSmiljanić)

18.36 Protestni shod poteka mirno. Nekateri poudarjajo, da to ni shod proti migrantom, ampak shod zaskrbljenih meščanov.

(Slika: Avaz)

18.33 Portal Avaz poroča, da se je na trgu zbralo več tisoč ljudi. Več TUKAJ.

(Slika: Avaz)

18.20 Alen Osmankić, meščan Bihaća, ki je na Facebooku objavil posnetek, kako ilegalci v mesto prihajajo z avtobusi in vlaki, je na Facebooku zapisal, da to ni politini ali ideološki protestni shod, ampak shod zaskrbljenih državljanov.

18.10 Policija Unsko-sanskega Kantona je priznala, da se z migranti povečuje tudi število kaznivih dejanj.

18.05 Meščani Bihaća se počasi zbirajo na Mestnem trgu.

(Slika: Twitter/LjijanaSmijanić)

17.36 Sej Ramić, mestni svetnik Bihaća in likovni umetnik, je zagrozil avtobusnemu prevozniku Centrotransu, da bodo meščani blokirali avtobuse, če bodo še v Bihać vozili ilegalce. »Ne motrem več jamčiti, da bodo meščani Bihaća to mirno gledali,« je bil jasen Ramić.

(Slika: PrintScreen/Facebook)

17.25 TUKAJ si lahko ogledate video, ki ga je o migrantski krizi pripravilo uredništvo portala Biščani.

Vsako noč pride v Bihać okoli 150 novih ilegalnih migrantov. (Slika: PrintScreen/Facebook)

17.20 Lovci so medtem opozorili, da ne prevzemajo odgovornosti, če bodo v času lovne sezone v gozdu namesto divjadi odstrelili ilegalnega migranta.

Ilegalni migranti so postali največji onesnaževalci gozdov. (Slika: Facebook)

17.15 Meščanom Bihaća je prekipelo, potem ko sta dva migranta z nožem grozila dijaku srednje šole. Več TUKAJ.

17.10 Na spletu se je pojavil posnetek, ki prikazuje okoli 200 ilegalnih migrantov, ki jih je v Bihać ponoči pripeljal vlak Talgo. Tako je po novem vsako noč, podnevi pa ilegalci postopajo po mestu, vdirajo v šole in napadajo tudi osnovnošolce. Več TUKAJ.

(Slika: PrintScreen/Facebook)

17.00 Mestni svetnik Bihaća Refik Imširević predlaga: da se migranti takoj izselijo iz Bihaća; da se za njih postavi poseben center, ki bo ograjen, varovale pa bi ga specialne enote policistov; center migranti lahko začasno zapustijo samo s posebnim dovoljenjem.

Refik Inširević. (Slika: Facebook)

16.50 Protest je napovedan za 18. uro na Mestnem trgu sredi Bihaća.

Zadnje novice

Sorodne vsebine