11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Tuji mediji so ta trenutek sporočili, da se je v berlinski katedrali zgodilo streljanje. Teroristični napad? Čaka to tudi Slovenijo?

Naš poseben poročevalec Bogdan Sajovic je danes na slovensko-hrvaški meji, in to na območjih, kjer ilegalni migranti najraje nezakonito vstopajo v Slovenijo in kršijo njeno suverenost.

18:20 Iz Rdečega križa Bihać sporočajo, da bodo organizirali javne kuhinje za migrante, vendar jim primanjkuje finančnih sredstev, da bi lahko nahranili vse te ljudi, zato so jezni tudi na Evropsko unijo, ki naj bi se do njih obnašala ignorantsko. Zanimivo je sicer, da Evropsko unijo obtožujejo tudi, da je obljubila več milijonov evrov za oskrbo migrantov v Turčiji, vendar jih je prepustila lastni usodi. Očitno gre tudi za neke vrste pritisk na EU, da odpre meje, zlasti na Hrvaško.

18:15 Italijanski notranji minister Matteo Salvini je obiskal Sicilijo in sporočil, da ne bo dopustil, da bo Sicilija nekakšen migrantski kamp. Načrti nove vlade pa po njegovih besedah niso radikalizem, pač pa zdrav razum.

17.55 Teroristični napad? Tuji mediji so ta trenutek sporočili, da se je v berlinski katedrali zgodilo streljanje. En policist je ranjen. Več TUKAJ.

(Slika: Twitter)

17.34 Recite Vikingom zbogom: Skoraj polovica švedskega prirastka prebivalstva je že zdaj tujih korenin. Več: https://voiceofeurope.com/2018/06/say-goodbye-to-the-vikings-nearly-half-of-swedish-population-growth-is-due-to-foreigners-already/

16.58 Uporabniki forumov na portalih nekaterih medijev v BiH namigujejo, da se bodo nadležnih ilegalnih migrantov v hipu znebili, če bodo v Sloveniji na volitvah zmagale stranke, ki so migracijam naklonjene. Že jutri utegne proti Sloveniji kreniti nekaj tisoč ilegalcev. Hrvaška policija bo najbrž naredila migrantski kordon do Slovenije.

16.52 Predstavniki Rdečega križa v Bihaču so izjavili, da bo za migrante v torek zmanjkalo hrane, poročajo Nezavisne novine. To pomeni, da lahko od jutri naprej pričakujemo stampedo ilegalnih migrantov proti Sloveniji.

16:45 Novi italijanski notranji minister Matteo Salvini napoveduje izgon migrantov iz Italije. Ker jih je precej prišlo tudi iz Slovenije v Italijo, se utegne zgoditi, da bodo številni vrnjeni v Slovenijo.

16.44 Medtem, ko se v Bosni zbira vedno več migrantov, pa zahodnoevropske voditelje bolj skrbijo tisti, ki opozarjajo na nevarnost, ki jo množična migracija povzroča. Zaradi tega v več evropskih državah, predvsem pa v Nemčiji, potekajo v teh dnevih blokade spletnih strani in računov proti imigrantskih gibanj. Predvsem je na udaru identitarno gibanje.

15.40 S prilivom migrantov je postala arabščina drugi najbolj pogosto govorjeni jezik na Švedskem. Več https://voiceofeurope.com/2018/06/arabic-becomes-swedens-second-most-common-language-after-migrant-influx/

14.59 Poglejte, kako ilegalni migranti v BiH priznavajo, da si želijo v Slovenijo. Video je TUKAJ.

(Slika: PrintScreen/Twitter)

14:45 Hrvaški notranji minister Davor Božinović je po poročanju portala Vijesti.ba dejal, da Hrvaška ne bo postala za migrante “hot spot”. Glede na prakso hrvaške policije v času prvega migrantskega vala to lahko pomeni, da bi v primeru večjega pritiska migrantov na bosansko-hrvaški meji prišlo do omogočanja transporta migrantov do hrvaško-slovenske meje.

14.23 “Oni imajo samo en cilj, priti v Slovenijo. Zanje je to, kot pravijo, kot da bi prišli v raj. Ko pridejo v Slovenijo, se jim zdi, kot da so vse rešili,” pravi domačin iz BiH. Več si lahko preberete TUKAJ.

Velika Kladuša. (Slika: Luka Svetina)

14.00 Slovenski uporabniki spletnih omrežij so se z ogorčenjem odzvali na napovedi EU, da bo zmanjšala kohezijska sredstva tistim državam, ki bodo zaprle meje za migrante. V primeru, da bi Bruselj grozil tudi Sloveniji, uporabniki menijo, da smo Slovenci sprejeli v devetdesetih deset tisoče pravih beguncev iz Bosne in nam zdaj ne Bruselj ne nekdo drug nima pravice vsiljevati kvot za migrante iz afriških držav, v katerih za nameček sploh ne divja vojna.

13.20 V nasprotju z trditvami, da so migracije potrebne, ker bodo migranti “reševali” gospodarstvo zahodnih držav kot nova delavna sila, ki bo zamenjala starajočo se evrospko populacijo, nedavna študija v primeru Švedske kaže, da večina migrantov ni zaposlena, stanejo pa državo miljarde evrov. Več  https://voiceofeurope.com/2018/06/study-confirms-refugees-arent-economically-beneficial-they-are-mostly-unemployed-and-cost-billions-of-euros/

!2,45 Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes miril svoje sodržavljane in zagotavljal, da Hrvaška ne bo postala “shot spot” država za migrante, če bodo države, ki so “dlje od Hrvaške” na migrantski poti zaprle meje. 

12.20 EU preprečuje državam članicam rešitev migrantske krize s tem, da grozi tistim članicam, ki želijo zapreti meje. Več: https://voiceofeurope.com/2018/06/the-eu-prevents-nation-states-from-solving-migrant-crisis-by-threatening-countries-that-close-off-their-borders/

12.00 Po poročanju medijev v Bih so samo v zadnjem tednu bosanske oblasti obravanavale skoraj deset tisoč novih migrantov.  

11.42 Po spletu je zaokrožil kolaž slik (SPODAJ).

(Slika: Twitter)

11.00 Čeprav je v zadnjem času za migrante popularnejša južna balkanska migrantska pot, tudi nekoliko bolj severna ruta skozi Makedonijo in Srbijo ni opuščena. Vendar pa zaradi madžarske obmejne ograje in ostrega postopanja hrvaške policije na hrvaško-srbski meji, miganti, ki potujejo prek Srbije, zavijejo proti jugu in preko Drine vstopijo v Bosno, kjer nadaljujejo pot v Veliko Kladušo in nato naprej proti Sloveniji. Sicer pa so srbske oblasti priznale, da pogrešajo več sto iranskih “turistov”, ki so izginili med obiskom Srbije. Srbija in Iran sta namreč lani sklenili brezvizni sporazum, spomladi letos pa odprli redno letalsko linijo med Teheranom in Beogradom. No, okoli štiristo potnikov, ki so prileteli iz Teherana v Srbijo, je manjkalo na povratnih letih v Teheran. Srbske oblasti sicer pravijo, da je teh pogrešanih turistov “zgolj majhen odstotek od celotnega števila”, vendar pa priznavajo, da ne vedo, ali so ti manjkajoči turisti pokazali dokumente s pravimi podatki ob prihodu, prav tako pa tudi ne vedo, kje se nahajajo ali kam so se namrenili. Predvidevajo pa, da so se napotili prek Drine v Bosno in od tam naprej v Evropo. Glede na to, da gre za ljudi,ki očitno imajo sredstva, lahko predvidevamo, da so si najeli tudi usluge poklicnih “sprevodnikov” in so se že prorazgubili po evropskih državah.

10.17 Bosanski mediji poročajo, da se center za nastanjevanje migrantov Salkovac pri Mostarju, ki je bil nedavno izpraznjen, spet polni. Upravniki centra menijo, da bodo v nekaj dnevih kapacitete popolnoma zasedene. Povečanje števila migrantov v bližini Dalmacije straši Hrvate, ki se bojijo, da bi lahko migrantski val pljusnil iz Bosne tudi v smeri proti morju in uničil turistično sezono.

09.27 Koroške upravne enote tujcem izdale preko tisoč dovoljenj za prebivanje. Več TUKAJ.

09.10  Boštjan M. Zupančič na Twitterju: »Bruselj in Sorosevi NGO-ji to zlobno prikrivajo. Poljaki so zelo pametno (demografsko) sprejeli 2.000.000 ukrajinskih ubežnikov. Če Bruselj torej vztraja pri imigraciji Arabcev itd., je podli motiv tu raznarodovanje in uničenje krščanskih narodov v Evropi. Ne nasedajte!« Več TUKAJ.

09.07 Tuji mediji svarijo: Ne dotikajte se migrantov – okuženi so s paraziti! Več TUKAJ

09.01 TUKAJ si lahko preberete, kako ljubljanska džamija po mnenju Avstrijcev postaja del migrantske tihotapske poti.

08.59 Migranti, ki želijo v Evropo, želijo iz stare celine narediti Eurabijo. Več TUKAJ.

08.06 Migranti v Kladuši z 2000 evri poskušali podkupiti novinarja Nove24TV: “Dajte nam avto, da gremo v Slovenijo!” /Več lahko preberete TUKAJ)

MIgranti  (foto: Nova24TV)

07.55  V kakšna stanovanja Slovenija naseljuje azilante, si lahko preberete TUKAJ.

07.54  TUKAJ si lahko preberete sinočnje poročilo iz kaotične Velike Kladuše.

07.50 Več medijev v BiH poroča, da Avstrija krepi mejni nadzor s Slovenijo. Pričakujejo, da bo na pot krenilo še več migrantov, kii pa utegnejo obtičati v Sloveniji.

07.44  Skupina ilegalnih migrantov, ki ima garje (o tem smo poročali TUKAJ), naj bi sinoči prestopila mejo med Hrvaško in BiH ter krenila proti Sloveniji, poročajo posamezniki na družbenih omrežjih. Informacij ta hip ni mogoče preveriti.

07.37  Migranti vidijo situacijo drugače, trdijo, da jih pretepa hrvaška policija, jim krade denar in razbija telefone. “To ni res, izmišljujejo si,” pravi hrvaška policistka, ki želi ostati anonimna. Migranti sicer vsi po vrsti potujejo proti Sloveniji, vse več si jih želi pri nas tudi ostati, saj imamo izjemno dobre pogoje za azil. “Jaz bom plaval. Upam, da bom preplaval to reko. Ampak jaz ne plavam,” pravi mladi Sirijec, medtem ko drugi prikimavajo, da je Slovenija dobra. “Slovenija dobra, Hrvaška ne. K¨inc gleda Hrvaško,” postajajo sogovorniki agresivni. Več si lahko preberete TUKAJ.

“Slovenija dobra” foto: Nova24TV

07.00 Včeraj je večja skupina migrantov iv bližini Velike Kladuše vstopila na Hrvaško in krenila proti Sloveniji. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine