15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

(DAN 3: IZ MINUTE V MINUTO) Na mejnem prehodu Brenner Avstrijci ne spustijo v državo vlak iz Italije! (VIDEO + FOTO)

V Italiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 157. Trije od bolnikov so umrla: v petek zvečer v Padovi moški, v soboto zjutraj v Lombardiji ženska, danes ženska v prav tako v Lombardiji. Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere. Dramatično dogajanje pri zahodnih sosedih tudi danes spremljamo IZ MINUTE V MINUTO, včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

22:14 Agencija AGI je sporočila, da zaradi uslužnenca UniCredita. ki je bil na testu za koronavirusom pozitiven, ne bodo zaprli UniCredit Tower v Milanu, kot so sprva p’oročali italijanski mediji. So pa uslužbencem priporočili, naj “delajo na daljavo”.

22:10 V Romuniji so sprejeli ukrep obvezne karantene za ljudi, ki prihajajo iz Benečije ali Lombardije.

21:26 Giorgio Armani se je odločil za en teden zapreti milanske pisarne in proizvodna mesta v Lombardiji, Emiliji-Romanji, Benečiji, Trentinu in Piemontu.

21:14 Dermatologinja iz poliklinike v Milanu je bila na testu pozitivna. To je prvi primer okužbe zdravstvenega delavca v Milanu.

21:10 Na mejnem prehodu Brenner so avstrijski varnostni organi blokirali vlak Eurocity, ki je pripeljal iz Italije. Sumijo, da sta dva potnika okužena s koronavirusom.

(Slika: Twitter)

21:04 Kot poroča Corriere della Sera, je bil uslužbenec Unicredita na Piazzi Gae Aulenti (stolp UniCredita)v Milanu na testu pozitiven. Zdravnik v banki je odredil, da vseh 1.600 zaposlenih jutri, v ponedeljek, ne gre v službo.

Rezultat iskanja slik za Piazzi Gae Aulenti unicredit

(Slika: Wikipedia)

20:50 Prizori iz trgovin v Milanu.

(Slika: Twitter)

20:33 Tretja smrtna žrtev, ki je umrla za koronavirusom, je bila 68-letna vdova s tremi otroki. Ime ji je Angela Denti Tarzia, hospitalizirana je od 18. februarja, poroča portal 24ore.

20:00 V Lombardiji so začeli postavljati začasne karantene na prostem.

La protezione civile monta la tenda di osservazione davanti al pronto soccorso dell'ospedale San Giovanni Bosco, Torino (Ansa)

(Slika: 24ore)

19:40 V dežurni lekarni pri ljubljanskem UKC je zmanjkalo kakršnihkoli zaščitnih mask (TUKAJ).

18:50 Vlada premierja Conteja je sprejela odredbo, ki za naslednja dva tedna zaostruje izolacijo območij, ki jim grozi okužba s koronavirusom, in omogoča sprejetje ukrepov, da bi posamezniki, ki so na območjih izbruha, zapustili občino.

18:39 V Sloveniji ta trenutek ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, ni razloga za preplah, je danes zagotovil minister za zdravje Aleš Šabeder. Vendar pa, kot je opozorila infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, skoraj ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Vlada bo v ponedeljek sklicala sekretariat sveta za nacionalno varnost.

18.28 Ženska, ki je postala tretja žrtev koronavirusa v Italiji, je 77-letnica iz kraja Vo’, dvajset kilometrov zahodno od Padove.

18:23 Beneški patriarh Francesco Moraglia je odločil, da se odpovedo vsi liturgični obredi, vključno s tistim na pepelnično sredo. Namesto tega vernike vabi, da je čas primeren za molitev in meditiranje.

Rezultat iskanja slik za Francesco Moraglia

Francesco Moraglia. (Slika: Wikipedia)

18:15 V Lombardiji je potrjenih 112 okužb s koronavirusom. V Italiji jih je skupaj 157, od teh so tri osebe umrle.

Image

(Slika: Twitter)

18.10 V Italiji potrjenih že 157 primerov okužb s koronavirusom. Italija tako postala tretja država na svetu po številu okužb (za Kitajsko in Južno Korejo).

17.45 Tretja žrtev koronavirusa v Italiji. V Lombardiji umrla ženska, ki je bila hospitalizirana.

17:40 Na območju mesta Lodi so oblasti pravkar vzpostavile tako imenovano rdečo cono. Od tega trenutka dalje so na nadzornih točkah okoli Lodija policisti, ki obveščajo voznike, da tisti, ki vstopijo v rdečo cono, jo ne bodo mogli več zapustiti. In tisti, ki zapustijo cono, ne morejo več nazaj, poroča portal 24ore.

Image

(Slika: 24ore)

17:31 V Italiji potrjen že 137. primer okužbe s koronavirusom.

17:20 Trgovine v Milanu (spodaj).

Rezultat iskanja slik za supermercati #Milano coronavuirus

(Slika: Zazoom)

17:15 Trenutne razmere v Italiji. Zabeleženo 135 primerov okužbe: Lombardija (90), Benečija (26), Emilija-Romanja (9), Piemont (6) in Rim (3).

16:56 Hrvaško ministrstvo za zdravje je preventivno objavilo zloženko o koronavirusu in kako se zaščititi.

16:50 Prvi primer okužbe s koronavirusom imajo tudi v Bergamu, mestu severovzhodno od Milana, poroča portal 24ore. Na območju Bergama so zdaj potrjeni štirje primeri okužbe.

16:41 Na 43 vstopnih točkah na enajstih izolkiranih območjih je 500 policistov, poroča Corierra della sera.

16:14 Švica in Avstrija sta zaradi koronavirusa v Italiji na mejah začeli s pripravami na izredne razmere.

16.06 Predsednik SDS Janez Janša je danes vlado v odstopu ponovno pozval k ukrepanju in sklicu seje Sveta za nacionalno varnost. Več TUKAJ.

Rezultat iskanja slik za janez janša demokracija.si

(Slika: Veronika Savnik)

15:48 Virolog Roberto Burioni je prek spletne strani Medical Facts pozval vse (med njimi tudi politike), ki ljudi mirijo s prepričevanjem, da je koronavirus »malo več kot gripa«, naj ne lažejo. »Ne obravnavajte ljudi, kot petletnike,« je zapisal in dodal: »Trenutno so v Italiji poročali o 132 potrjenih primerih, od tega jih je 26 na intenzivni negi (približno 20%). To so številke, ki nimajo nobene zveze z gripo (doslej zabeleženi resni primeri so približno 0,003 odstotka vseh). Zaradi tega ne smemo dopustiti, da bi se okužbe nadaljevale. Ne zganjajte panike, vendar ne lažite.«

15:31 Italijani stojijo pred trgovinami, ki so odprte, in nabavljajo zaloge hrane.

Coronavirus

(Slika: Libero)

15.21 Na socialnem omrežju twitter je hrvaški predsednik vlade Andrej Plenkovič objavil sporočilo, da se je danes zjutraj sestal s strokovnim osebjem za krizne razmere Ministrstva za zdravje in preveril sprejete ter načrtovane ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa na Hrvaškem. Vse z namenom zaščite varnosti in zdravja hrvaških državljanov.

15.15 Zaradi ukrepov italijanske vlade za zajezitev širjenja koronavirusa na severu države so med drugim preložene štiri nedeljske tekme nogometnega prvenstva serie A. Med preloženimi so tekme Interja iz Milana, Atalante, Cagliarija in Parme, za katere igrajo slovenski nogometaši.

14:31 Portal Libero je pozval tožilce, naj sprožijo postopke proti ministru za zdravje Speranzi in premierju Conteju, ker sta storila kaznivo dejanje zoper javno zdravje (452 člen kazenskega zakonika), saj nista pravočasno ukrepala, da bi zaustavila širjenje koronavirusa v Italiji.

14:25 Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki se odpravljajo v Italijo, svetuje, da preverijo in spremljajo stanje v tisti regiji ali kraju, v katerega so namenjeni. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa priporoča preventivne ukrepe.

13:55 V kraju Tricesimo, severno od Vidma (Udine), so začeli nekdanje gostišče preurejati v prostore za karanteno, če pride do izbruha koronavirusa tudi v Furlaniji in Julijski krajini. V hiši bo prostora za 40 bolnikov.

Rezultat iskanja slik za Tricesimo coronavirus

(Slika: TeleFruili)

13:45 Oblasti v Furlaniji in Julijski krajini so sporočile, da bodo do 1. marca zaprli univerze v Trstu in Vidmu (Udine), porola TeleFriuli.

13:39 Senator Bagnai socialistki Boldrini: “Moralno ste odgovorni za zelo teżko situacijo. Plačali boste visoko politično ceno. Na volitvah vas čaka ljudstvo, Ki ste ga najprej żalili z rasizmom In potem spravili v nevarnost. Tega se ne bo pozabilo.”

13:34 V hrvaški Reki sta trenutno dve osebi v izolaciji, v bolnišnici so ju sprejeli zaradi suma obolelosti za koronavirusom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju Večernjega lista tudi povedal, da pričakujejo, da se bo koronavirus v “doglednem času” pojavil tudi na Hrvaškem.

13:32 Zaradi širjenja novega koronavirusa so danes odpovedali znameniti pustni karneval v Benetkah, je sporočil predsednik italijanske dežele Benečija Luca Zaia. V Benečiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 25.

13:25 Enajst mest, ki so v Italiji v popolni izolaciji, so zastražili vojaki in policisti.

(Slika: Twitter)

13:15 Svetniška skupina SDS zahteva sklic izredne seje pristojnega odbora MOL zaradi koronavirusa. Poziv svetniške skupine SDS si lahko preberete TUKAJ.

12:44 V Italiji s koronavirusom okuženih že 135 ljudi.

(Slika: Twitter)

12:42 Intervju z Walterjem Ricciardijem iz WHO si lahko preberete TUKAJ.

12:21 V nekaterih krajih v Italiji (Lombardija in Benečija) so začeli zapirati trgovine. Na sliki ena od trgovin, ki so jo ljudje skoraj povsem izpraznili, saj si delajo zaloge hrane.

Image

(Slika: Twitter)

12:17 V Milanu bodo šole teden dni zaprte.

12:15 V Benećiji že 25 okuženih, v Italiji skupaj 122, poroča portal Il Messaggero.

11:48 Italija je postala za Kitajsko in Južno Korejo tretja država z največ zabeleženimi novimi okužbami s koronavirusom (Covid-19).

11:43 Območja v Italiji, kjer so odkrili vsaj eno okužbo s koronavirusom.

Image

(Slika: Twitter)

11:32 Italija se je znašla pred novo in veliko težavo. Testi na moškemu, ki je prišel iz Kitajske in je veljal za tako imenovanega pacienta NIČ ter naj bi v kraju Codogno okužil 38-letnika, ki velja za pacienta 1, so bili negativni. V Lombardiji zdaj lovijo pacienta NIČ. Težava je, ker je bil 38-letnik (pacient 1) v stiku z mnogimi ljudmi, katerih se niti ne spomni več dobro.

(Slika: Twitter)

11:11 V Lombardiji in Benečiji so odpovedane vse športne prireditve.

11:09 Codogno, kraj s 15.600 prebivalci, 60 kilometrov od Milana, je že postal znan kot “italijanski Wuhan”. 

10:58 Walter Ricciardi iz WHO je dejal, da je Italija storila hudo napako, ko ni takoj dala v strogo karanteno ljudi, ki so prišli s Kitajske. Prava razsežnost se bo pokazala šele čez dva tedna.

(Slika: Twitter)

10:44 V Italiji je že 117 potrjeno okuženih s koronavirusom.

Image

V Italiji se ulice praznijo. (Slika: Twitter)

10:38 V Benečiji so aktivirali brezplačno številko 800462340 za pomoč in obveščanje državljanov.

(Slika: Twitter)

10:37  V Južni Koreji so danes potrdili dva nova smrtna primera in 123 novih okužb s koronavirusom. Zaradi hitrega širjenja okužb so oblasti v Seulu razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Na Kitajskem je danes virus zahteval 97 življenj, potrdili so 648 novih primerov okužb.

10:33 Italija je postala peta država na svetu z največ zabeležinimi primeri okužbe s koronavirusom. Do večera bo najbrž prehitela Japonsko, kjer je zabeleženo 136 primerov.

10:29 Premier Conte: Conte: “Oborožene sile so pripravljene posredovati.”

Image

(Slika: Twitter)

10:23 V Italiji je že 112 okužb s koronavirusom.

10:15 Prizore iz Italije si lahko ogledate TUKAJ.

10:10 Prvi mož Lombardije  Attilio Fontana je pravkar izjavil, da se je številoo okuženih v Lombardiji povzoelo na 89 in da na nacionalni ravni zagotovo presega število 100, poroča portal 24ore.

09:46 Corierre della Sera poroča, da je bil na test pozitiven 17-letnik iz Valtellina, kraja na severu Lombardije (v bližini meje s Švico). Najstnik je študiral na kmetuijskem inštitutu v kraju Codogno, ki je v popolni izolaciji.

09:11 Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge je za Repubblico dejal, da je izbruh v Italiji skrb vzbujajoč zato, ker zabeleženi primeri nimajo jasne epidemološke zgodovine, to je povezave s potovanjem na Kitajsko ali stiki z drugimi potrjenimi primeri okužbe.

Rezultat iskanja slik za Hans Kluge j

Hans Kluge. (Slika: PrintScreen)

08.45 Angelo Borrelli, vodja civilne zaščite, je povedal, da je zaradi koronavirusa na intenzivni negi 33 ljudi, od katerih jih je nekaj v kritičnem stanju.

07:34 Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. “Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,” je poudaril.

Rezultat iskanja slik za conte giosseppe

Italijanski premier Giuseppe Conte. (Slika: Wikipedia)

07:00 Italijanska vlada je v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Venetu, kjer so odpovedali tudi pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve.

01:03 V Serii A so odpovedane tri nogometne tekme: Inter-Sampdoria, Atalanta-Sassuolo, Verona-Cagliari.

00:55 Koronavirus se he razširil tudi na deželo Emilijo – Romanjo. Potrdili so dva primera.

00:53 Kako hitro se povečuje število okuženih, pove podatek, da jih je bilo pred 24 urami 22, ta trenutek poročajo o 79 okuženih. 

00:40 Znani italijanski novinar in urednik Vittorio Feltri je za portal Libero dejal: »Conte bo izgubil vojno. Vse, kar ostane, je, da se zaprete v hišo in začnite moliti rožni venec.« Več TUKAJ.

Vittorio Feltri.jpg

Vittorio Feltri. (Slika: Wikipedia)

00:37 Po poročanju portala News List se je število okuženih povečalo na 79.

00:32 V Italiji je po zadnjih podatkih okuženih 76 oseb: Lombardija (54), Benečija (17), Lazio (2), Emilija-Romanija (2) in Torino (1).

Rezultat iskanja slik za coronavirus italia

(Slika: Twitter)

00:15 Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so jih potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12.

00.10 V Italiji so medtem oblasti na območjih, kjer se pojavljajo okužbe, odredile zaprtje šol, drugih javnih prostorov, zaprli so tudi lokale in odpovedali prireditve. Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da je “vse pod nadzorom” in poudaril, da vlada sledi strogim varnostnim ukrepom. Vir okužb naj bi bil 38-letnik iz Codogna pri Milanu, ki se je okužil med druženjem s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. Moški je na intenzivnem oddelku lokalne bolnišnice. Sicer pa so tudi pri njegovi soprogi, ki je v osmem mesecu nosečnosti, potrdili prisotnost novega koronavirusa. V bolnišnici, kjer se zdravi, je sicer okuženih tudi več zdravnikov in medicinskih sester, oblasti pa še naprej testirajo in v karanteno pošiljajo ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom. V kraju Lodi je po podatkih Anse pravzaprav v karanteni 50.000 ljudi. Oblasti sicer zagotavljajo, da počnejo vse, da bi zajezile širjenje virusa.

Rezultat iskanja slik za coronavirus italia

(Slika: Twitter)

00.05 V Slovenijo sta se včeraj vrnila še dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Test na okužbo z novim koronavirusom je bil tudi ob vrnitvi negativen in sta sedaj preventivno v 14-dnevni samoizolaciji na domu.

00.03 Predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je včeraj zapisal na Twitterju, prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo.

Rezultat iskanja slik za janez janša demokracija

Janez Janša. (Slika: arhiv Demokracije)

00.01 Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine