9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Poglejte razmesarjeno truplo generala Solejmanija oziroma kaj je ostalo od trupla podpornika teroristov po ameriškem napadu z raketami

Američani so v raketnem napadu na dve vozili v bližini bagdadskega letališča ubili iranskega generala Kasema Solejmanija, vodjo elitne enote iranske revolucionarne garde al Kuds in tretjega človeka Irana. Iran je napovedal maščevanje. Več TUKAJ. Razmere spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

10:38 Solejmanija so identificirali po njegovem znanem prstanu.

Image

(Slika: Twitter)

10:37 Na Twitterju so se pojavile fotografije trupla Solejmanija. Resnici na ljubo gre bolj za njegove ostanke.

Image

(Slika: Twitter)

10:15 Solejmani naj bi aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji. Solejmani naj bi tudi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško ambasado v Bagdadu.

9:52 Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu je ameriške državljane pozvalo, naj nemudoma zapustijo Irak. »Zaradi povečane napetosti v Iraku in regiji ameriško veleposlaništvo poziva ameriške državljane, naj upoštevajo priporočila in takoj zapustijo Irak,« piše v izjavi.

9:30 Kdo je bil Kasem Solejmani, si lahko ogledate TUKAJ.

9:05 Iranski minister za zunanje zadeve Javad Zarif  spet obsodil napad in napovedal povračilne ukrepe.

8:37 Iranska televizija je potrdila smrt generala Solejmanija. Po objavi so prekinili program in predvajali molitve zanj

8:28 Ameriški kongresnik Eliot Engel, predsednik odbora za zunanje zadeve, je dejal, da je bil napad izveden brez posvetovanja s kongresom, ki o napadu sploh ni bil obveščen.

8:26 Svetovne cene nafte so od napada poskočile za več kot 4 odstotke.

8:25 Pentagon je objavil podrobnosti napada. General Sojelmani je bil v avtomobilu na območju bagdadskega letališča. Spremljale so ga lokalne milice, ki jih je podpiral Iran. Američani so na konvoj izstrelili tri rakete. Ameriški mediji so poročali, da so general Solejman in pripadniki proiranske milice zapustili bagdadsko letališče v dveh avtomobilih. Solejmani naj bi v Bagdad prispel iz Libanona ali Sirije. Video si lahko ogledate TUKAJ.

V izjavi Pentagona je zapisano: »Ameriška vojska je po naročilu predsednika z napadom na Solejmanija sprejela odločne obrambne ukrepe za zaščito ameriškega osebja v tujini.«

Dodali so: »Namen napada je odvrniti Iran od načrtovanja nadaljnjih napadov. ZDA bodo še naprej ukrepale, da bi zaščitile svoje ljudi in interese po vsem svetu.«

Tvit Donalda Trumpa po napadu. (Slika: PrintScreen)

7:50 Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je oglasil na Twitterju, in objavil videoposnetek, kako ljudje v Iraku pozdravljajo napad ZDA. Video si lahko ogledate TUKAJ.

7:49 Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je zaprisegel maščevanju zaradi uboja generala: »Ostro maščevanje čaka vse, ki so vpleteni v umor Solejmanija.« Umorjenega generala je razglasil za mučenca.

7:30 »To je za nas vojno dejanje. Prvi odziv Teherana bo napad,« je dejal neimenovani iranski uradnik za New York Times.

7:15 Šiitske sile (PMF) so na Facebooku objavile, da je njihov vodja umrl »strahopetnem ameriškem bombnem napadu«.

Rezultat iskanja slik za Baghdad International Airport

Prizorišče napada. (Slika: YouTube)

7:00 Najmočnejši iranski general Kasem Solejmani je bil ubit v ameriškem raketnem napadu z droni. Pentagon je potrdil, da je napad ukazal predsednik Donald Trump. Trump je po napadu na Twitterju objavil ameriško zastavo.

Rezultat iskanja slik za Qassem Soleimani

Kasem Solejmani. (Slika: Wikipedia)

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine