5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO) Štirje pogumni srednjevropski državniki (Janša, Morawiecki, Fiala in Kaczyński) na nevarnem obisku v Kijivu! Janša Ukrajincem: “Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU”

Piše: A.S., P.T., J.S.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala, namestnik predsednika vlade Poljske in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński  so odpotovali v Ukrajino, kjer se bodo kot predstavniki Evropskega sveta v Kijivu srečali s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Shmyhalom. Dogajanje izredno nevarne misije štirih pogumnih državnikov spremljamo iz MINUTE V MINUTO.

00:25 Janez Janša je povedal, da ga je na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. “To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD. Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini,” je zaključil predsednik vlade.

00:15 Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotografij.

00:00 »Med obiskom Kijiva smo v mislih in molitvi tudi z Benjaminom Hallom, ki se v bolnišnici bori za življenje. Najlepša hvala pogumnim novinarjem mednarodnih medijev, ki poročajo iz Ukrajine. Na enak način so pomagali Sloveniji leta 1991,« je za Twitterju zapisal Janez Janša in ganil medijske hiše in novinarje iz vsega sveta.

22:40 Ukrajinski predsednik Zelenski se je trem premierjem zahvalil za njihov pogum in podporo na novinarski konferenci po srečanju v Kijivu.

(Slika: Twitter)

“Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji,” je med drugim dejal Janša. Kot je dodal, ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. “Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali,” je dejal in dodal, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

“Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (…) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU,” je še povedal Janša.

22:05 “Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo,” je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Janša je pred prihodom sporočil, da želijo z obiskom prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote. “Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,” je tvitnil s poti v Kijev.

“Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen,” so ob novici o obisku sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade.

V Bruslju so potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice premierjev, da obiščejo Kijev, nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen.

21:50 Pogovor Janeza Janše in ostalih srednjeevropskih predsednikov vlad z ukrajinskim predsednikom vlade Shymalom in predsednikom Zelenskim. Pogovor oddaja v živo poljska televizija TVP TUKAJ

19:10 Predsedniki vlad Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so prispeli v Kijev, je zvečer na Twitterju sporočil svetovalec poljskega premierja Michal Dwoczyk.

“Tu, v od vojne razdejanem Kijevu, se dela zgodovina. Tu se svoboda bori proti tiraniji. Od tu je odvisna prihodnost nas vseh. EU podpira Ukrajino, ki lahko računa na pomoč prijateljev – to sporočilo smo danes prinesli v Kijev,” je ob tem zapisal na Twitterju Mateusz Morawiecki.

Češki mediji, ki jih povzema BBC, medtem poročajo, da naj bi se premierji, ki so v Kijev prispeli v vlakom, ob 19. uri po srednjeevropskem času srečali z ukrajinskim predsednikom Volodirjem Zelenskim.

Srečali se bodo tudi z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Ta je na Twitterju zvečer potrdil prihod trojice premierjev in dodal: “Pogum resničnih prijateljev! Govorimo o podpori Ukrajini ter krepitvi sankcij proti ruski agresiji.”

V delegaciji je poleg treh premierjev tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski.

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

19:00 General Wesley Clark je današnjo četverico primerjal z ameriško trojko v Londonu med II. svetovno vojno. Šlo je za ameriške politike Harryja Hopkinsa, Johna Winanta in Williama Bullitta, ki so v času začetka vojne med Nemčijo in Anglijo prišli v London in so se zavzemali za vstop ZDA v vojno in za pomoč Veliki Britaniji.

18:46 “Sem v Bruslju. Tu ni nobene panike. Samo izrazi globokega spoštovanja in občudovanja. In ogromno ljubosumja tistih, ki veliko govorijo o miru, sicer pa se skrijejo na varno, ko gre zares”, je zapisala evropska poslanka Romana Tomc na twitterju.

18:26 Predsednik češke vlade na twitterju objavil fotografijo z dopisom “Današnje potovanje v Kijiv s predsedniki vlad Mateuszom Morawieckim, Janezom Janšo in predsednikom odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslawom Kaczyńskim na obisk h ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu in predsedniku vlade Shmyhalu.

17:24 Avstrijski Kurier poudarja, da je Janša večkrat primerjal vojno v Ukrajini z osamosvojitveno vojno Slovenije leta 1991. »Kot obrambni minister je konservativni politik organiziral odpor proti JLA, ki je veljala za bistveno boljšo od teritorialne obrambe Slovenije,« piše Kurier.

17:00 Posnetki Janeza Janše med potjo v ukrajinsko prestolnico:

16:00 Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da je pomembno, da voditelji držav Nata in članic EU tesno sodelujejo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

15:42 Francoski predsednik Emmanuel Macron je na vprašanje o možnostih obiska Moskve in Kijeva za rešitev ukrajinske krize dejal, da “ne izključuje nobene politične pobude”. O tem poroča agencija Tass. “Ne izključujem ničesar, nobenih političnih pobud,” je dejal Macron med obiskom sprejemnega centra za ukrajinske begunce v departmaju Marne-et-Loire. “Danes pa se pogoji za to še niso razvili.”

“Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom,” je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev v Kijevu povedal Stoltenberg na novinarski konferenci pred sredinim izrednim zasedanjem obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Na njem bo prek video povezave sodeloval tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, je dejal.

14:50 Na obisk se je danes v Berlinu že odzval nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil in menil, da “je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav,” je dejal.

Kot je še poudaril Scholz, mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Dpa obenem dodaja, da sta bila z današnjim obiskom med drugim seznanjena Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

14:25 Predsednik Borut Pahor je na twitterju izrazil podporo »nadvse pomembnemu obisku treh predsednikov vlad, vključujoč Janeza Janšo, pri predsedniku Zelenskim in ukrajinski vladi v Kijivu. Gre za pomemben prikaz podpore teh držav in EU Ukrajini«.

13:55 Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki je danes na twitterju zapisal, da mora Evropa zagotoviti Ukrajini neodvisnost in pokazati, da je pripravljena pomagati pri njeni obnovi.

13:40 Vesel sem, da danes v Kijiv prinašamo tudi sporočilo Mathiasa Cormanna in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, je na twitterju zapisal Janez Janša.

13:30 Poljski novičarski portal Remix News je prav tako poročal o obisku: »Predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije se bodo navkljub nenehnemu letalskemu bombardiranju ukrajinske prestolnice Kijiv udeležili pogovorov s predsednikom države Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Denisom Šmihalom«, so zapisali.

13:12 Portal hrvaške nacionalne televizije (HRT) o pomenu obiska Kijiva povzema revijo Demokracija (TUKAJ).

(Slika: PrintScreen/HRTV)

13:05 »Hvala, ker ne branite le svoje domovine in Evrope kot ozemlja, temveč branite samo jedro evropskih vrednot in našega načina življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,« je za Twitterju zapisal Janez Janša. Več v štirih zapisih spodaj.

12:16 Nemški Bild je odhod diplomatske odprave označil, da gre za zgodovinsko mirovno misijo v Kijevu. Dopisnik BBC Nick Beake pa je zapisal, da je to izjemen znak solidarnosti evropskih predsednikov vlad, da potujejo naravnost v vojno, da bi se zoperstavili ruski agresiji.

(Slika: PrintScreen)

12:01 Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem.

11:55 Komentar urednika Demokracije Jožeta Biščaka si lahko preberete TUKAJ.

11:35 Voditelj CNN je na zemljevidu zarisal, kje je Slovenija in dejal, da je to »izjemna, izjemna solidarnost, saj gredo v Kijev, v središče bombardiranja. Težko boste našli primer česar takega v celotni zgodovini. To je tako, kot da bi svetovni voditelji v času Blitza šli v London.«  V CNN-v je bivši poveljnik Nata, general Clark, še dejal,  da je za obisk potreben izreden pogum in za Ukrajino pomeni zelo močno podporo.

11:21 OZN je o obisku Janeza Janše in ostale delegacije obvestil ves svet, o kateri poročajo že praktično vsi.

10:30 Poljski mediji poročajo, da je pogumna četverica že zjutraj (okoli 9. ure) z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo.

10:00 V javnost pride vest, da so predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala, namestnik predsednika vlade Poljske in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński odpotovali v Ukrajino, kjer se bodo kot predstavniki Evropskega sveta v Kijivu srečali s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Shmyhalom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine