13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(IZ MINUTE V MINUTO) Slovesnost ob 100-letnici delovanja Slovenskega gorniškega kluba Skala; slavnostni nagovor predsednika vlade Janeza Janše

Piše: M. B.

V dvorani Karantanija v Hotelu Lev v Ljubljani poteka prireditev v počastitev 100-letnice delovanja skalašev na Slovenskem. Udeležence bo nagovoril predsednik vlade Janez Janša. Dogajanje spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

19.12 Prireditev je končana. Pavle Ravnohrib jo je zaključil z besedami: “Kvišku, kakor skala, vodi naša pot!”

19.00 Zlate plakete so prejeli Janez Janša, dr. France Sevšek in dr. Gregor Gomišček. Srebrno plaketo je prejel Slovenski gorniški klub Skala – zveza gorniških klubov kot celota.

18.58 Podelitev plaket

18.50 Premier orisuje zgodovino gorništva; med drugim omeni domoljubje in modrost skalašev ob začetku 2. svetovne vojne, ki so – namesto da bi se pridružili italijanskemu alpinističnemu klubu – izstopili iz Skale … Po vojni nova oblast ni imela velikega razumevanja za individualizem, na srečo pa je gorniška kultura začela prevzemati predvojne vrednote in začela oživljati skale. Šele leta 1995 je bil ustanovljen klub dr. Henrika Tume in dve leti pozneje še zveza gorniških klubov. Veseli me, da sem bil eden od sopobudnikov, pravi Janša. “Varno in srečno, skalaši!”

18.48 Z združenjem Skala smo se pridružili naprednemu evropskemu delovanju v gorah, pravi Janša in poudari, da v to sodi tudi vzgajanje mladih generacij, in sicer na štirih temeljih: delo, igra, šport in umetnost.

Janez Janša (Foto: Jože Biščak)

18.41 Govori predsednik vlade Janez Janša. Najprej je vsem iskreno čestital za visok jubilej in se zahvalil za častitljivo delovanje za slovenski narod. Sto let za takšno organizacijo sicer ni visoka starost, pač pa so to zrela leta, je dejal.

18.37 Pesnik Tone Kuntner recitira Zdravljico.

18.35 Danes imamo planinci in skalaši spet vsak svojo organizacijo, ki pa imata veliko skupnega, in sicer ljudi, ki so jim gore blizu, ki jih spoštujejo, pravi Rovan.

18.30 Za govornišim pultom je Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije.

18.27 Leta 1995 so skupaj stopili trije srčni možje, Janez Janša, dr. Anton Jeglič in Bojan Pograjc – očetje novodobnega skalaštva. Isto leto smo ustanovili klub dr. Henrika Tume. V zadnjih 25 letih smo postavili, zlasti ob meji, številne miniaturne Aljaževe stolpiče, da bi tako označili meje svoje domovine, je med drugim povedal Žunter.

18.22 Predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala – zveze gorniških klubov Tonč Žunter spregovori o začetkih, o pogumu, jekleni volji, idealizmu.

18.20 Nova molitev slovenskih skalašev

18.18 Postavili so tudi križ na Škrlatici – za padle tovariše, kot so se med seboj imenovali. Tudi ta naziv je bil onečaščen, kot tudi sam križ, ki je bil nekaterim v napoto. Toda danes stoji na Škrlatici njegova nova replika.

18.17 Skalaši niso za seboj pustili gradbenih del niti spomenikov, so pa vrisali mnoge plezalne smeri in izvedli prvenstvene vzpone.

18.12 Pavle Ravnohrib je poudaril, da so skalaši že od vsega začetka imeli tudi kulturni pristop; med drugim so gojili gorniško umetniško fotografijo in posneli tudi prvi slovenski film V kraljestvu zlatoroga.

18.08 Oj Triglav, moj dom

Himna (Foto: Jože Biščak)

18.04 Skalaška himna

17.10 Predsednik vlade Janez Janša je sicer v letošnjem letu prejel tudi Kocbekovo priznanje Slovenskega gorniškega kluba Skala – zveze gorniških klubov za leto 2021, in sicer za njegovo vizionarsko in požrtvovalno delo, številne spodbude in vzor vztrajnosti na poti k skupnemu cilju – nadaljevanju in nadgrajevanju skalaške tradicije na Slovenskem.

17.00 Intervju s članom častnega predsedstva Slovenskega gorniškega kluba Skala dr. Antonom Jegličem si lahko preberete TUKAJ.

Dr. Anton Jeglič. (Foto: Polona Avanzo)

16.45 Slovenski skalaši v letošnjem letu praznujejo 100 let delovanja. 2. februarja 1921 je v Ljubljani potekal ustanovni občni zbor Turistovskega kluba Skala, ki se je v 1940 preimenoval v Alpinistični klub Skala. Po petdesetih letih komunističnega zatiranja idej skalašev sta bila v devetdesetih letih skalaški duh in dediščina obujena, in sicer najprej 28. septembra 1995, ko je bil kot moralni naslednik ustanovljen Slovenski gorniški klub dr. Henrika Tume, potem pa še 23. junija 1997, ko se je oblikoval Slovenski gorniški klub Skala – zveza gorniških klubov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine