0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

[IZ MINUTE V MINUTO] RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINO, 7. dan: Lavrov napoveduje nuklearno vojno, Moskva pripravlja Viktorja Janukoviča za novega predsednika Ukrajine

Piše: P. T., C. R., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, včerajšnja pogajanja niso prinesla uspeha. Razmere postajajo vedno bolj nevarno, saj je sedaj med agresorji tudi Belorusija. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

21.05 Štiri ruska bojna letala so vstopila v švedski zračni prostor vzhodno od otoka Gotland v Baltskem morju, so danes sporočili iz švedske vojske. Čeprav so podobne kršitve zračnega prostora s strani Rusije pogoste, so današnji dogodek obravnavali bolj resno zaradi ruske invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V luči trenutnih razmer obravnavamo incident zelo resno,” je v izjavi sporočil poveljnik švedskih letalskih sil Carl-Johan Edstrom.

Kršitev zračnega prostora je bila sicer kratka.

Zaradi vojne v Ukrajini je Švedska povečala stopnjo pripravljenosti. Premierka Magdalena Andersson pa je napovedala dodatno oborožitev države. Po hladni vojni je Švedska namreč precej zmanjšala sredstva za obrambo, šele po ruski priključitvi Krima pa je švedski parlament potrdil spremembo politike.

Od leta 2017 je na Švedskem med drugim znova obvezno vojaško služenje, leta 2020 pa so potrdili okrepitev izdatkov za obrambo za 40 odstotkov med letoma 2021 in 2025.

Švedska sicer ni članica zveze Nato, a z zavezništvom tesno sodeluje. Podobno kot v sosednji Finski pa so tudi na Švedskem znova oživeli razpravo o morebitni pridružitvi Natu.

21.00 Po poročanju Twitter strani Visegrad24 je romunsko letalo MiG-21 Lancet je med patruljiranjem v bližini obale Črnega morja pred skoraj eno uro izginilo z radarja.

Romunija je članica Nata.

20.49 Češka vlada je v pričakovanju vala beguncev iz Ukrajine razglasila izredne razmere, ki bodo začele veljati v petek, je danes po seji vlade povedal češki notranji minister Vit Rakusan. Vlada bo lahko tako sprejemala ukrepe brez predhodnega posvetovanja s parlamentom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino bo država povečala tudi svoj obrambni proračun za približno milijardo čeških kron oziroma skoraj 40 milijonov evrov. Vendar je predsednik vlade Petr Fiala poudaril, da varnost države ni neposredno ogrožena. “Vsem državljanom želim zagotoviti, da se jim ni treba bati,” je dejal Fiala.

Vlada je napovedala tudi medicinsko pomoč Ukrajini v vrednosti skoraj štiri milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi vpletenosti Belorusije v ukrajinski konflikt bo država prav tako prenehala izdajati vizume Belorusom, razen v humanitarnih primerih. “Glede vizumov za Beloruse smo sprejeli enake ukrepe kot za Rusijo,” je novinarjem danes povedal zunanji minister Jan Lipavski. Češka je 25. februarja, dan po napadu Rusije na Ukrajino, prenehala izdajati vizume za Ruse.

Ministrica za obrambo Jana Černochova je povedala, da bo njeno ministrstvo Ukrajini poslalo vojaško medicinsko pomoč, vključno z reševalnimi nahrbtniki in zložljivimi nosili v vrednosti skoraj milijon evrov. Češka je Ukrajini že poslala 4000 artilerijskih izstrelkov, 30.000 pištol, 7000 napadalnih pušk, 3000 brzostrelk, več deset ostrostrelnih pušk in približno milijon nabojev ter drugo vojaško opremo.

20.46 Ukrajina je sporočila, da so njene sile znova prevzele nadzor nad več območji, ki so jih pred tem nadzorovali ruski vojaki. Od ruskih sil so tako znova prevzeli nadzor nad naseljem Makariv zahodno od Kijeva, o zmagi ukrajinskih enot poročajo tudi z območja v bližini kraja Horlivka severovzhodno od Donecka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Informacij sicer ni mogoče neodvisno preveriti, še opozarja dpa.

Medtem je župan obleganega mesta Harkov Igor Terehov zagotovil, da mesto ne bo padlo v roke sil ruskega predsednika Vladimirja Putina. “Mesto Harkov bo zdržalo in danes je Harkov tako poenoten kot še nikoli prej,” je poudaril.

Siloviti spopadi se nadaljujejo v vseh delih mesta, razmere pa so zelo nevarne, je še dejal v pogovoru za britanski BBC.

Po njegovih besedah ruske sile tudi neprestano obstreljujejo stanovanjske četrti, uporabile naj bi celo termobarično bombo.

Harkov je bil že v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v katerem je bilo uničeno tudi poslopje slovenskega konzulata. Danes naj bi v mesto prišle še ruske desantne sile. Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

Po navedbah ukrajinske strani je bilo v torek ubitih najmanj 21 ljudi in 112 ranjenih, davi pa so bili ubiti še najmanj štirje ljudje. Rusi so med drugim ponoči napadli lokalno vojaško bolnišnico, zjutraj pa poslopje policije in del tamkajšnje univerze.

20.35 Predstavnik ruskega obrambnega ministra Igor Konašenkov je povedal, da je bilo “pri opravljanju vojaške dolžnosti ubitih 498 ruskih vojakov”, še 1597 pa jih je bilo ranjenih.
To je v  nasprotju s podatki ukrajinskih oblasti, ki so v torek ocenile, da je življenje izgubilo približno 6. 000 pripadnikov ruskih sil.

20.30 NLB je dobila dovoljenje Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem banke Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje. Agencija ji je izdala sklep o predčasnem izvrševanju koncentracije, pri čemer je upoštevala javni interes na območju Republike Slovenije, so sporočili iz AVK.

V skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence lahko agencija izjemoma še pred izdajo odločbe izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji. Pogoj je, da podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

NLB je Sberbank kupila v torek, potem ko je Enotni odbor za reševanje odločil, da se bo njena dejavnost nadaljevala. Glede njene matične družbe Sberbank Europe s sedežem na Dunaju, ki je hčerinska družba ruske Sberbank in zaradi sankcij proti Rusiji ne sme poslovati, medtem velja, da bo v dosedanji obliki likvidirana.

Kot je razvidno iz objave na Ajpesu, je NLB za Sberbank odštela 5,11 milijona evrov. NLB je kupnino za nekaj več kot 31.928.000 delnic nakazala na poravnavnalni račun Banke Slovenije, izhaja iz odločbe o prenehanju postopka reševanja.

Zaradi sankcij, ki so jih v Evropi uvedli proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je bilo poslovanje Sberbank v Sloveniji od ponedeljka omejeno le na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa so bili mogoči le v višini 400 evrov dnevno.

Za njeno reševanje sta bili po pojasnilih Banke Slovenija na voljo dve možnosti: da preneha s poslovanjem in se varčevalce poplača v skladu s pravili jamstvene sheme ali da dobi novega lastnika. V torek jo je tako kupila NLB in danes so se poslovalnice Sberbank lahko vnovič odprle.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je zjutraj komitente Sberbank že pozdravil v skupini NLB. “Nobenih razlogov ni več za kakršno koli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke,” je zatrdil v izjavi za medije. Dostop do denarja teh strank je znova neoviran, je dejal.

Kot so popoldne sporočili iz Sberbank, je bil v poslovalnicah danes povečan obisk zgolj prvi dve uri poslovanja, nato pa se je stanje povsem normaliziralo. V veliko primerih so se stranke odločile za preklice prenakazil, so dodali.

20.25 Vojna v Ukrajini pomeni tveganje zvišanja cen energije in hrane, kar bi vplivalo na inflacijo, evropski finančni in gospodarski sistem se mora na to pripraviti, je povedal finančni minister Andrej Šircelj po izrednem sestanku ministrov EU. Ob tem je ocenil, da bo slovensko gospodarstvo zelo hitro našlo nadomestne trge in da bo preneslo vpliv vojne.

20.20 Bela hiša je danes sporočila, da ZDA uvajajo nove sankcije zaradi ruske agresije na Ukrajino proti Rusiji in Belorusiji, ki pri agresiji sodeluje. State Department je medtem sporočil, da se sankcijam proti Rusiji pridružuje tudi Južna Koreja.

Nove sankcije so namenjene kaznovanju Belorusije zaradi pomoči ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pri invaziji na Ukrajino, oslabitvi ruskega obrambnega sektorja in ruske vojaške moči za več let naprej, napadu na najpomembnejše vire ruskega premoženja in prepovedi vstopa ruskim letalom v ameriški zračni prostor. Slednje je v torek zvečer napovedal predsednik ZDA Joe Biden.

Bela hiša se je ob tem navedla, da je sankcije uvedlo več kot 30 držav, ki predstavljajo več kot polovico svetovnega gospodarstva. Sankcije proti Belorusiji zajemajo enake izvozne kontrole kot proti Rusiji. Gre za materiale, ki jih državi potrebujeta za vojaško industrijo.

ZDA sedaj povsem blokirajo 22 ruskih obrambnih organizacij, med drugim podjetja za proizvodnjo letal in druga, blokirajo vse ruske dolgoročne rafinerijske zmogljivosti, kaznujejo vse organizacije, ki kakorkoli podpirajo rusko ali belorusko vojsko in zapirajo zračni prostor za vsa letala v ruski lasti ali v lasti oseb, povezanih z Rusijo.

19.30 Velika večina držav v Generalni skupščini ZN obsodila napad na Ukrajino.

19.00 Delegacija ukrajinskih pogajalcev je odpotovala na pogovore z Rusijo na poljsko-belorusko mejo, je sporočil Kijev. Vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski je medtem sporočil, da ukrajinsko delegacijo v Belorusiji pričakujejo v četrtek zjutraj, na dnevnem redu pogovorov pa bo tudi premirje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ukrajinska delegacija je že zapustila Kijev. Pričakujemo, da bodo tukaj jutri zjutraj,” je dejal Medinski in zagotovil, da sta strani za pogajanja “skupaj” izbrali lokacijo v Belorusiji, ki se nahaja “nedaleč od meje s Poljsko”.

Strani se bosta srečali na območju Beloveške pušče v beloruski regiji Brest. Kot je pojasnil Medinski, bo ukrajinska delegacija predvidoma prispela na pogajanja preko Poljske, kjer je letališče, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pred tem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov napovedal, da bo ruska delegacija na cilj prispela že danes in da so pripravljeni nadaljevati pogovore.

Tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je potrdil, da se bodo pogovori nadaljevali. “Menim, da bodo stvari ostale kot so. Nič se ne bo spremenili. Ostali bomo pri svojih stališčih,” je ob tem še dodal.

Sprva so sicer pričakovali, da bi se nov krog pogajanj lahko začel že drevi.

18.44 Slovenija je ponoči v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, nudili jim bodo vso potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo, je danes zatrdila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Skupina beguncev je v Slovenijo prispela danes ponoči, Štrukljeva pa je, kot je v zatrdila v današnji izjavi za medije, tudi sama že govorila z njimi. Ob otrocih so v skupini sicer prispeli tudi trenerji, spremljevalci in nekaj mamic z otroki.

Po njenih besedah si člani nogometnega kluba želijo predvsem igrati nogomet, zato so se povezali z Nogometno zvezo Slovenije, kjer so jim zatrdili, da bodo otrokom omogočili treniranje in prijateljske tekme.

Prispele begunce so nastanili v prenovljen del centra v Logatcu, ki bo v prihodnosti namenjen nastanitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva, je pojasnila Štrukljeva. Hkrati je zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastanitvenimi kapacitetami. “Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija nudila zaščito in da so tukaj na varnem,” je poudarila.

18.30 Britanski premier Boris Johnson je bil danes pod udarom opozicije zaradi pomanjkljivosti sankcij proti Rusiji in zahtev, da se sankcije uvedejo za nova podjetja in oligarhe. Vodja laburistov sir Keir Starmer je predsednika vlade vprašal, zakaj se je rusko-izraelski milijarder Roman Abramovič, lastnik nogometnega kluba Chelsea, izognil sankcijam.

18.00 Poljska je v okviru priprav na sprejem ukrajinskih beguncev sprostila 7000 bolnišničnih postelj. Te so na voljo tako za bolne begunce kot za tiste, ki so bili ranjeni v spopadih, je danes v Varšavi povedal minister za zdravje Adam Niedzielski.

Poljska vlada pripravlja tudi predlog zakona, ki bo urejal zdravstveno oskrbo beguncev v okviru državnega zdravstvenega sistema NFZ, je dejal minister Niedzielski. Po besedah predsednika vlade Mateusza Morawieckega pa je Poljska od začetka vojne sprejela že približno 500.000 beguncev iz Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ne le oblasti, tudi državljani so zelo naklonjeni novim prišlekom, ki poleg donacij ponujajo tudi pomoč pri nastanitvi, hrani in prevozu. Pri prevozu pomagajo tudi poljske železnice PKP, ki vse ukrajinske državljane prevažajo brezplačno.

17.36 Ministrstvo za zunanje zadeve je po ruskem napadu na ukrajinski Harkov, v katerem je bil uničen konzulat Slovenije, danes na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Rusije Timurja Ejvazova. Državni sekretar Gašper Dovžan mu je predal protestno noto z zahtevkom za opravičilo in povrnitev nastale škode, so sporočili z MZZ.

V napadu na zgodovinsko središče mesta Harkov, kjer je veliko stanovanjskih zgradb, je bilo v torek uničeno tudi upravno poslopje na osrednjem trgu, v katerem je bil sedež slovenskega konzulata v Harkovu. Častni konzul Anatolij Bondarenko v napadu ni bil poškodovan in je na varnem.

17.14 Delegacija, ki jo bo znova vodil Vladimir Medinski, bo po besedah Peskova na pogovore prispela pozno popoldne in bo čakala na ukrajinske pogajalce. Peskov ni želel razkriti, kje bodo pogovori potekali, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Je pa spomnil, da je ruski predsednik Vladimir Putin večkrat jasno predstavil “pogoje za rešitev situacije”, tudi v pogovoru s tujimi voditelji.

Da naj bi se pogajanja nadaljevala še nocoj, so potrdili tudi v Kijevu, poročanje ukrajinske tiskovne agencije Unian, ki se sklicuje na izjave vodje ukrajinske delegacije, poslanca Davida Arahamija, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tega, kdaj in kje naj bi se pogajanja nadaljevala, tudi v Kijevu niso razkrili.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer pred tem na Facebooku zapisal, da trenutno ne vedo, kdaj se bodo pogovori nadaljevali. “Pripravljeni smo na pogajanja, pripravljeni smo na diplomacijo, ampak nikakor nismo pripravljeni sprejeti ruskih ultimatov. Trenutno ni znano, kdaj se bodo nadaljevali pogovori,” je sporočil.

17.00 Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je začel shod za podporo Ukrajini, ki ga lahko v živo spremljate TUKAJ

16.45 Rusija je začela množično propagandno kampanjo proti Ukrajini in Poljski. Ukrajinskega predsednika obtožujejo nacizma, Poljsko pa rasizma. Gre za namerne provokacije, katerih cilj je diskreditirati Poljsko in Poljake, je dejal poljski veleposlanik pri EU.

16.00 EU je v odziv na ruski napad na Ukrajino danes sprejela ukrep sankcij, s katerim bo iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift izključila sedem ruskih bank, med njimi drugo največjo VTB. Ukrep, ki je bil danes objavljen v uradnem listu EU, bo začel veljati po desetdnevnem prehodnem obdobju.

15.30 Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba potrdil, da je Putinov cilj zamenjava ukrajinske vlade.

15.20 Od začetka ruske invazije na Ukrajino prejšnji teden je po navedbah Kijeva umrlo najmanj 2000 civilistov. V to številko niso všteti ubiti vojaki, so danes na Facebooku sporočili iz državne službe za nujne primere.

15.00 Putin ubija ljudi, za katere govori, da jih bo zaščitil pred nacizmom. Nacist je on sam, je dejal kijevski rabin Jakov Bleich.

14.55 Britanski premier Boris Johnson je danes v parlamentu ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za vojnega zločinca in Združene narode pozval k soglasni obsodbi njegove invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.45 Ukrajina je Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) zaprosila za nujno pomoč pri varovanju jedrskih elektrarn, je danes na izrednem zasedanju na Dunaju dejal vodja IAEA Rafael Grossi. Kakšno podporo je zahteval Kijev v primeru ruske invazije, ni pojasnil.

Grossi je danes na zasedanju dejal, da naj bi ruske sile po navedbah Moskve prevzele nadzor nad območjem okoli jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je največja nuklearka v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Ukrajini trenutno deluje 15 reaktorjev v štirih elektrarnah. Grossi je zato posvaril pred nevarnostjo jedrske nesreče kot posledice spopadov. “Varnost jedrskih elektrarna in ljudi v Ukrajini se lahko najbolje zagotovi, če se ta oboroženi konflikt sedaj konča,” je poudaril.

Do sedaj sta bili v spopadih poškodovani dve odlagališči jedrskih odpadkov, pri čemer niso poročali o uhajanju radioaktivnega sevanja. Pri prevzetju nadzora nad območjem Černobila prejšnji teden so sicer premešali zemljo, ki velja za še radioaktivno.

Tako Kijev kot Moskva sta zagotovila, da elektrarna v Zaporožju še naprej deluje nemoteno. Kljub temu pa je Grassi poudaril, da je za normalno obratovanje jedrskih elektrarn nujno, da se zagotovi tudi varnost osebja, ki ne sme biti pod pritiskom.

14.00 Ruska državna medija Sputnik in RT ne smeta več oddajati na območju EU, ukrep pa bo v veljavi, dokler se ne bo končala ruska agresija na Ukrajino. Danes so namreč z objavo v uradnem listu EU v veljavo stopile sankcije, za katere se je konec tedna odločila unija v odgovor na rusko invazijo na Ukrajino.

13.45 Ukrajinske sile vzpostavile ravnotežje na vzhodu Ukrajine, Harkiv pa v dimu…

13.30 Ministrstvo za obrambo Ukrajine je objavilo, da so ukrajinske sile sestrelile dvoje ruskih lovskih letal SU-35, medtem ko so pri tem izgubile enega od svojih lovskih letal MiG-29.

13.15 Ruska vojska po boljševiško: “Svojih mrtvih ne pobirajo, ranjene streljajo.”

13.10 Papež Frančišek se je danes zahvalil Poljakom za njihovo pomoč beguncem iz Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Vi ste prvi podprli Ukrajino in odprli svoje meje, srca in vrata svojih domov Ukrajincem, ki bežijo pred vojno,” je dejal poglavar katoliške cerkve na splošni avdienci v Vatikanu.

13.00 Aleksej Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika: “Harkov je Stalingrad 21. stoletja. Tukaj je sovražnik utrpel neverjetne izgube.”

12.55 Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v sosednje države zbežalo že skoraj 836.000 ljudi, je razvidno iz današnjih podatkov, ki jih je objavil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) na svoji spletni strani. To je kar 160.000 beguncev več, kot jih je bilo po podatkih ZN v torek popoldne.

12.30 Nekdanji nogometaš Crvene zvezde in Milana Dejan Savićević je v pogovoru za rimski časnik Republicca izrazil svoje nasprotovanje kolektivnemu kaznovanju športnikov zaradi političnih razlogov. “Športniki iz katerega koli športa niso krivi za to, kar se dogaja,” je dejal 55-letni črnogorski as evropskega nogometa, poroča srbska agencija Tanjug.

12.00 Ruski zunanji minister Lavrov: “Tretja svetovna vojna bo nuklearna in destruktivna.” (vir: Višegrad24)

11.20 Vojaški spopad med Ukrajino in Rusijo bi lahko ogrozil svetovne zaloge hrane, opozarja Svetovni program Združenih narodov za hrano (WFP). Pri tem jih posebej skrbijo države Bližnjega zahoda in Azije, ki se zanašajo na kmetijske izvoze iz obeh držav, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

11.15 Iz Kremlja so danes sporočili, da je ruska delegacija pripravljena na nadaljevanje mirovnih pogovorov z Ukrajino. “Naša delegacija bo pripravljena nadaljevati pogovore,” je zatrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da pričakujejo, da bodo pogajanja znova stekla že danes zvečer.

10.55 V Minsk je prispel nekdanji ukrajinski predsednik, prorusko usmerjeni Viktor Janukovič, ki naj bi pod strmoglavljenju sedanje ukrajinske vlade postal novi ukrajinski predsednik.

Porušen materinski dom v Žitomirju:

10.50 Pet ruskih otrok, starih od 7 do 11 let, so pridržali zaradi protesta proti vojni v Moskvi. S starši so prišli do ukrajinskega veleposlaništva, nosili so rože in napise »ne vojni«. Po prihodu odvetnika so ju izpustili iz pripora.

10.45 Iz Turčije so v Ukrajino prišli novi droni. Uradna poročila pravijo, da je bilo v zadnjih dneh iz Turčije na Poljsko in nato v Ukrajino prepeljanih 10 dronov TB2 za potrebe ukrajinske obrambe. 

10.30 Evropska komisija je v pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo danes predlagala sploh prvo uporabo evropske zakonodaje, ki omogoča takojšnjo začasno zaščito beguncev. Gre za uporabo direktive o začasni zaščiti iz leta 2001, sprejete v odziv na takratno množico beguncev iz BiH in s Kosova zaradi vojne na območju bivše Jugoslavije.

10.00 V Ukrajino prihaja čedalje več tujih borcev – prostovoljcev. Prihaja okoli 400 Švedov, kmalu tudi okoli 200 Nizozemcev in 70 Japoncev, ki se bodo borili na strani Ukrajine. Na poti so tudi Američani, Britanci, Kanadčani in Poljaki, poroča Višegrad24.

09.45 Portal Domovina poroča, da je več kot 200 duhovnikov Ruske pravoslavne Cerkve podpisalo deklaracijo proti vojni v Ukrajini.

09.30 Več ameriških in evropskih podjetij je v zadnjih dneh napovedalo, da ustavljajo svoje poslovanje v Rusiji, potem ko je ta minuli teden napadla Ukrajino. Svoje operacije v Rusiji tako med drugim ustavljajo tehnološki velikan Apple, proizvajalec letal Boeing, naftni velikan ExxonMobil in proizvajalec avtomobilov Ford, poročajo tuje tiskovne agencije.

09.00 Napadi na Harkov se nadaljujejo, vse več je tudi govoric o masovnem napadu na Dnipro (nekdaj Dnepropetrovsk). V Harkovu naj bi bilo v najnovejšem obstreljevanju ubitih najmanj 21 civilistov.

08.15 Ukrajinska vojska sinoči uspešno odbila napad ruske kolone, ki je v Kijev skušala priti skozi predmestje Buča:

07.50 Ob 9. uri po lokalnem času bo Kijev zapustil konvoj Združenih narodov za vse, ki želijo umik iz mesta.

07.45  Ameriški predsednik Joe Biden je uvodni del govora o položaju v državi posvetil ruskemu napadu na Ukrajino in zatrdil, da bo svoboda vedno slavila nad tiranijo. Ob nizanju že sprejetih sankcij proti Rusiji je napovedal še zaprtje ameriškega zračnega prostora za ruska letala.

07.40 Na sedežu ZN v New Yorku se je v torek nadaljeval drugi dan izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o ruski agresiji proti Ukrajini, pri čemer je velika večina držav kritizirala Rusijo zaradi napada in izražala podporo predlogu resolucije, ki zahteva takojšen umik ruskih enot iz Ukrajine.

07.30 Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile.

V mestu pa potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno vojaško bolnišnico. V strelskih spopadih za bolnišnico po navedbah regionalne policije ni umrl noben ukrajinski vojak, razmere tam pa naj bi bile zdaj znova pod nadzorom in ukrajinske sile so okrepile varovanje.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

V Mariupolu, pristaniškem mestu ob Azovskem morju, je bilo v torek po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka ranjenih okoli sto ljudi.

V Borodjanki, 50 kilometrov od Kijeva, sta bili v ruskem obstreljevanju v torek uničeni dve stanovanjski zgradbi. Tudi ruski napadi na samo prestolnico se stopnjujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najmanj pet ljudi je umrlo v torkovem napadu na glavni televizijski stolp, a ta medtem nemoteno deluje naprej. Rusi so obstreljevali tudi območje blizu spomenika holokavstu.

V mestu so razmere zelo napete, saj se mu še naprej približuje ogromen, več kot 60 kilometrov dolg konvoj ruske vojske, kar naj bi nakazovalo, da se obeta velik kopenski napad. Poleg tega je ukrajinsko obrambno ministrstvo ponoči sporočilo, da se boji napada beloruskih sil s severa, potem ko je beloruski voditelj ALeksander Lukašenko odredil krepitev sil na meji z Ukrajino.

Po zadnjih podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je bilo od začetka ruske invazije v četrtek v Ukrajini ubitih najmanj 136 civilistov, od tega 13 otrok, a dejanska številka je verjetno veliko višja. Okoli 400 ljudi naj bi bilo ranjenih.

Ukrajinska vlada medtem poroča od več kot 350 ubitih civilistih in okoli 1700 ranjenih, piše BBC.

07.00 Ukrajinske varnostne sile naj bi preprečile poskus atentata na predsednika Volodimirja Zelenskega potem, ko so dobile opozorilo od članov ruske varnostne službe, ki se ne strinjajo z napadom na Ukrajino, poroča ameriški medij Axios, ki se sklicuje na načelnika ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksija Danilova.

Danilov je sporočil, da so jih člani ruske Zvezne varnostne službe (FSB), ki so proti vojni obvestili, da so atentat nameravali izvesti pripadniki posebnih enot Čečenije, ki pa so jih uničili še preden so lahko dosegli svoj cilj.

Zelenski od začetka ruskega napada na Ukrajino trdi, da ga želijo Rusi ubiti skupaj z družino. ZDA naj bi mu ponudile pomoč pri odhodu iz države, vendar je ostal in postal simbol odpora Ukrajincev proti ruski agresiji.

Danilov je sporočil, da so del čečenske enote uničili pri Gostomelu, drugi del pa je pod ognjem.

06.00 Ruske sile naj bi davi zasedle mesto Herson na jugu Ukrajine. Kot poroča britanski BBC, sicer ni jasno, kakšen je položaj v mestu, vendar pa od tam prihajajo informacije, da so na ulicah ruski vojaki. V Harkovu na vzhodu Ukrajine pa so ponoči pristali ruski padalci, v mestu potekajo boji.

Župan Hersona Igor Kolihajev je za lokalni radio povedal, da so ruske sile ponoči zavzele železniško postajo in pristanišče. “Boji se nadaljujejo in dogaja se zasedba našega mesta,” je dejal po poročanju BBC.

Dodal je, da je umrlo precej ljudi, tako vojakov kot civilistov, predstavniki oblasti pa se trudijo ljudem pomagati, da bi se zatekli na varno.

Herson je mesto s 300.000 prebivalci, ki leži med mestoma Mikolajev in Nova Kahovka. Ruske sile na tem območju Ukrajine najhitreje napredujejo ter napadajo več mest. Iz Mikolajeva so so sicer sporočili, da je mesto še v ukrajinskih rokah.

Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile. V mestu pa potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno bolnišnico.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

05.00 Iz mesta Žitomir v osrednji Ukrajini so v torek zvečer poročali o letalskem napadu, ki naj bi zahteval štiri smrtne žrtve. Ruske rakete kalibr naj bi domnevno poškodovale številne stanovanjske stavbe in bolnišnico, poročanje ukrajinskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah svetovalca ukrajinskega notranjega ministrstva Antona Geraščenka, ki se sklicuje na lokalne oblasti, so umrli štirje ljudje. Na videoposnetkih, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, je videti goreče hiše in reševalce.

04.45 Medtem ko Rusija krepi svojo ofenzivo v Ukrajini, se na političnem parketu nadaljujejo prizadevanja za ustavitev spopadov, ki terjajo vse več smrtnih žrtev. Po poročanju ruskih medijev naj bi se na novih pogovorih danes sestali ruski in ukrajinski predstavniki. Zaradi ruske invazije se bodo sestali tudi kmetijski in finančni ministri EU.

04.30 Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v torek ukazal okrepitev beloruske vojske na meji z Ukrajino na jugu države. Prav tako je vojsko poslal na mejo s Poljsko na zahodu države. Ob tem je zagotovil, da vojska Belorusije, ki je tesna zaveznice Rusije, ne bo sodelovala v napadu na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ker pa ruske sile napadajo Ukrajino tudi z beloruskega ozemlja, je jasno, da je Belorusija vpletena v dogajanje.

04.00 Včerajšnji levičarski shod v Ljubljani je bil dejansko napad na vlado in podpora Putinu:

03.00 Iz Slovenije prihajajo številne obsodbe napada na slovenski konzulat v Harkovu:

02.00 Danes ob 17h shod v podporo Ukrajini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine