-1 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

[IZ MINUTE V MINUTO] RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINO, 6. dan: Zelenski nagovoril Evropski parlament, ruska vojska v napadu uničila slovenski konzulat

Piše: P. T., C. R., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, včerajšnja pogajanja niso prinesla uspeha. Vse več držav sprejema nove in nove sankcije proti Rusiji. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

21.05 Jutri gre za pravi shod v podporo Ukrajini v Ljubljani, revija Demokracija pa je vabilo objavila tudi v ukrajinščini:

21.00 Na jutrišnjem shodu v podporo Ukrajini , ki blo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani od 17. ure naprej bodo spregovorili premier Janez Janša, ambasador Ukrajine Mykhailo F. Brodovych, predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev  Jevgenij Gorešnik, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca in podpredsednik vlade RS Matej Tonin.

20.40 Rusko vojaško napredovanje proti ukrajinski prestolnici Kijev je zastalo zaradi ukrajinskega odpora in logističnih težav, kot je pomanjkanje goriva in hrane, je danes ocenil neimenovani visoki predstavnik Pentagona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Na splošno se nam zdi, da je rusko vojaško premikanje proti Kijevu na tej točki zastalo. Menimo, da ima to opraviti z njihovim vzdrževanjem in logistiko. Na splošno tudi menimo, da se Rusi prerazporejajo, premišljajo ter se skušajo prilagoditi na izzive, s katerimi se soočajo,” je dejal neimenovani predstavnik Pentagona.

20.33 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v današnjem telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom izpostavil, da je pomembno čim prej ustaviti rusko agresijo na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bela hiša je sporočila, da sta voditelja govorila dobre pol ure.

“Pravkar imel telefonski pogovor z predsednikom ZDA. Govorila sva o ameriškem vodstvu glede sankcij proti Rusiji in obrambni pomoči Ukrajini,” je Zelenski objavil na Twitterju.

Biden je glede na sporočilo Bele hiše poudaril vztrajno pomoč ZDA Ukrajini, vključno s potekajočimi dostavami varnostne pomoči, gospodarske podpore in humanitarne pomoči.

Voditelja sta govorila tudi o tem, kako ZDA skupaj z zavezniki in partnerji delajo na tem, da bo Rusija odgovarjala za napad na Ukrajino, vključno s sankcijami, ki že imajo posledice za rusko ekonomijo. Govorila sta tudi o ruski eskalaciji napadov na civilne cilje.

20.28 Rusija je zaradi širjenja “namerno lažnih informacij” o ruski invaziji na Ukrajino blokirala dve neodvisni medijski organizaciji. Ruski generalni državni tožilec je medijskemu nadzornemu organu odredil, naj omeji dostop do neodvisne televizijske hiše Dožd in liberalnega radia Eho Moskva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski generalni državni tožilec naj bi prepoved izrekel zaradi “namernega in sistematičnega” objavljanja “informacij, ki pozivajo k ekstremistični dejavnosti in nasilju”, ter “namerno lažnih informacij o delovanju ruskega vojaškega osebja” v Ukrajini, poroča AFP.

Oba medija v Rusiji kmalu po odredbi nista bila več na voljo. Glavni urednik radijske postaje Eho Moskva Aleksej Venediktov je na Telegramu sporočil, da je bila radijska postaja umaknjena z radia.

20.11 Po podatkih, ki jih je preveril urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice, je bilo v spopadih v Ukrajini ubitih vsaj 13 otrok, so opozorili pri Unicefu. Dodali so, da se bo to število verjetno še povečalo. Številni otroci so bili ranjeni, še več pa jih doživlja hude travme zaradi nasilja, ki se odvija okoli njih, so poudarili.

19.30 V napadu ruske vojske na ukrajinsko mesto Harkov je bila danes poškodovana tudi zgradba, v kateri je slovenski konzulat, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. Obsodili so to “nezaslišano dejanje Ruske federacije in agresijo nad Ukrajino”.

Po navedbah ministrstva uslužbenci konzulata v napadu niso bili poškodovani.

19.00 Evropski parlament je danes na izrednem zasedanju v Bruslju sprejel resolucijo, s katero je najostreje obsodil rusko invazijo Ukrajine. Ob tem je pozval, naj se Ukrajini hitro dodeli status kandidatke za članstvo v uniji ter naj unija proti Kremlju ukrepa s še strožjimi sankcijami, tudi z omejitvijo uvoza ruske energije.

 

18.50 Vojna v Ukrajini je “zgodovinski trenutek za Evropo, ki se mora odzvati temu izzivu”, je dejala francoska ministrica za oborožene sile Florence Parly in dodala, da se bo Evropa spoprijela z izzivom ali pa bo propadla.

18.44 Poslanci Evropskega parlamenta so z veliko večino glasov podprli resolucijo EU, ki podpira sodelovanje z Ukrajino pri njeni kandidaturi za članstvo v EU.

18.20 O žrtvah poročajo tudi iz drugega največjega mesta Harkov, kjer ruske sile stopnjujejo napade.

18.15 V ukrajinski prestolnici je bil zadet televizijski stolp. Lokalni mediji poročajo, da je bilo več eksplozij in da so zatem televizijski kanali nehali s predvajanjem. Ubitih naj bi bilo pet ljudi.

17.32 Stranka evropskih liberalcev je včeraj na izrednem sestanku, sklicanem v odziv na rusko invazijo v Ukrajini, začasno sprejela v svoje vrste stranko ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Služabnik naroda. O polnem članstvu stranke Zelenskega bodo odločali junija v Dublinu, so sporočili v Alde.

17.15 Avstrija zahteva od Rusije nujno vzpostavitev humanitarnih koridorjev za dostavo pomoči in begunce v Ukrajini. Avstrijski kancler Karl Nehammer in zunanji minister Alexander Schallenberg sta ob tem danes opozorila, da trenutno še ni vzpostavljenih varnih koridorjev, to pa vpliva tudi na Avstrijce, ki želijo zapustiti Ukrajino.

16.30 Rusija bo izvedla napad na infrastrukturo ukrajinske obveščevalne službe (SBU) v Kijevu, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Prebivalce, ki živijo v bližini objektov obveščevalne službe, je pozvalo, naj zapustijo svoje domove, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Tehnološka infrastruktura SBU in center enote za informacijsko-psihološke operacije (PSO) v Kijevu bodo tarča visoko natančnega orožja, da bi preprečili “informacijske napade” na Rusijo, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, poročanje ruske agencije Interfax povzemata nemška in francoska tiskovna agencija dpa in AFP.

Rusija šesti dan ofenzive na Ukrajino krepi pritisk na Kijev, ki se mu še naprej približuje tudi ruski vojaški konvoj.

Satelitske fotografije, ki jih je ponoči objavila ameriška družba za satelitske posnetke Maxar, prikazujejo ruski konvoj, ki se razteza na desetine kilometrov in gre proti ukrajinski prestolnici s severozahoda. Konvoj z oklepniki, tanki, topovi in drugimi logističnimi vozili, dolg približno 60 kilometrov, je po poročanju CNN že na obrobju ukrajinske prestolnice.

“Ruska vojska reorganizira svoja vojaška prizadevanja, da bi odpravila slabo načrtovanje in izvedbo” napada na Ukrajino zaradi “napačne” analize “volje in sposobnosti upora Ukrajincev”, je sporočil inštitut za vojaške študije ISW, poroča AFP.

16.15 Najstarejši sin in naslednik kraljice Elizabete II. je danes ob obisku mesta Southend-on-Sea rusko invazijo na Ukrajino označil za napad na svobodo in demokracijo. Tudi ostali člani britanske kraljeve družine so stopili na stran Ukrajine in obsodili rusko agresijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.45 Potem ko sta slovenski in poljski premier, Janez Janša in Mateusz Morawiecki, evropske kolege v pismu pozvala k čimprejšnjemu članstvu Ukrajine v EU, pobudo v tej smeri podpira vedno več držav. Podporo so ji izrekli na Madžarskem in Romuniji. Pismo s podporo članstvu so podpisali tudi predsedniki držav, vključno s predsednikom Borutom Pahorjem.

15.30 “Ruska vojska in proruski uporniki na vzhodu Ukrajine so uspešno združili moči ter prevzeli nadzor v ključni regiji vzdolž Azovskega morja,” je danes, šesti dan ruske invazije na Ukrajino, sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov. Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat ni potrdila.

15.15 Srbija ne bo uvajala sankcij proti Rusiji, dokler bo lahko zdržala. Prav tako ne bo dvigovala stopnje pripravljenosti srbske vojske, je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

“Srbija se pridružuje vsakemu glasovanju, ko gre za kršenje ozemeljske celovitosti Ukrajine, ne bo pa se pridružila uvajanju sankcij proti Rusiji. Tako pa bo, dokler bomo lahko zdržali,” je po poročanju Tanjuga izjavil srbski predsednik Vučić.

15.00 To je trenutek, ko se rojeva geopolitična Evropa, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell danes na izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, sklicanem zaradi ruske invazije v Ukrajini.

“Za mir sta potrebna dva, za vojno je dovolj eden,” je še dejal Borrell. Ruski predsednik Vladimir Putin po njegovih besedah ni pričakoval tako odločnega in močnega odziva EU.

“Vojna se je vrnila v Evropo (…) To je trenutek resnice za Evropo,” pa je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pri tem je navedla zapis v ukrajinskem časniku Kyiv Independent, objavljen nekaj ur pred invazijo: “Ne gre le za Ukrajino. To je spopad dveh svetov, dveh polov vrednot.”

“To je spopad vladavine prava in vladavine puške, demokracij in avtokracij, ureditve na temelju pravil in svetom gole agresije. Današnji odziv na početje Rusije bo odločil o prihodnosti mednarodnega sistema,” je izpostavila predsednica.

Poudarila je tudi, da je unija s svetlobno hitrostjo sprejela največji sveženj sankcij v svoji zgodovini, ki bodo močno udarile rusko gospodarstvo in Kremelj, ceno pa bo plačalo tudi evropsko gospodarstvo. “A to je cena, ki smo jo pripravljeni plačati. Saj je svoboda neprecenljiva,” je dejala.

14.15 Evropski parlament je tudi uradno prejel prošnjo za vstop Ukrajine v EU. Postopek včlanitve bo opravljen po posebni proceduri.

14.00 Podjetje Severni tok 2, zadolženo za projekt istoimenskega plinovoda med Rusijo in Nemčijo, ki ima sedež v Švici, je odpustilo vseh svojih okoli 140 zaposlenih, je v ponedeljek na švicarski televiziji dejal švicarski gospodarski minister Guy Parmelin. Po neuradnih informacijah podjetje razmišlja o vložitvi zahteve za začetek insolvenčnega postopka.

13.45 Najboljša podpora Ukrajini je priznanje njenih pričakovanj glede članstva v uniji, je danes v virtualnem nagovoru evropskih poslancev poudaril tudi predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk.

“Ukrajina danes brani meje civiliziranega sveta. Bog nam pomagaj, če Ukrajina pade. Nihče ne ve, kje se bo ustavil ruski agresor,” je opozoril Štefančuk in izpostavil, da je Evropa na prelomnici.

Evropski poslanci bodo danes sprejeli resolucijo, v kateri bodo predvidoma pozvali, naj si EU prizadeva za to, da se Ukrajini dodeli status kandidatke za članstvo v uniji. Predsednica parlamenta Roberta Metsola je danes poudarila, da prošnjo Ukrajine za status kandidatke pozdravljajo in da si bodo prizadevali za dosego tega cilja.

13.30 V današnjem ruskem raketnem napadu na središče mesta Harkov na jugovzhodu Ukrajine je bilo ubitih najmanj 10 ljudi, več kot 20 pa je bilo ranjenih, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti.

“Najmanj 10 ljudi je bilo ubitih, več kot 20 je bilo ranjenih,” so sporočile tamkajšnje interventne službe in dodale, da so reševalci izpod ruševin rešili 10 ljudi.

 

Na Trgu svobode v središču Harkova so bile zadete operna hiša, koncertna dvorana in upravna zgradba. Ranjenih je bilo najmanj 20 ljudi, med njimi tudi otrok, poroča britanski BBC.

V napadu na Harkov naj bi bil ubit indijski študent, so sporočile oblasti v New Delhiju in pozvale Moskvo in Kijev, naj zagotovita varen prehod za približno 12.000 indijskih državljanov, ki so po začetku ruske invazije obtičali v državi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruski raketni napad na Harkov danes označil za vojni zločin.

Napad na Harkov je danes obsodil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Rusko obstreljevanje civilnih ciljev v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov je kršitev mednarodnega vojnega prava, je opozoril po telefonskem pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo.

Harkov, mesto ob ruski meji na severovzhodu Ukrajine, kjer živi približno 1,5 milijona ljudi, je tarča ruskih sil, odkar se je v četrtek začel napad na Ukrajin

13.15 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v virtualnem nagovoru Evropskega parlamenta pozval, naj EU dokaže, da je z Ukrajino, da je ne bo pustila same. “Potem bo življenje premagalo smrt in svetloba bo premagala temo. Slava Ukrajini,” je dejal.

“Nihče nas ne bo zlomil. Močni smo, Ukrajinci smo,” je dejal Zelenski v virtualnem nagovoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, sklicanem zaradi ruske invazije v Ukrajini.

“Zdaj se borimo za preživetje. To je največja motivacija. A borimo se tudi za to, da bi bili enakovredni člani Evrope,” je še poudaril ukrajinski predsednik po besedah tolmača v angleščino, ki je danes ob svojem delu jokal.

EU bo po besedah Zelenskega veliko močnejša z Ukrajino. Ukrajinci so dokazali svojo moč, dokazali so, da so najmanj enaki drugim Evropejcem, zdaj naj EU dokaže, da je z Ukrajino, je še dejal.

Zelenski je poudaril, da danes ne bere z lista, saj se je “faza papirjev” za Ukrajino končala, zdaj gre za življenje ali smrt. “Borimo se za svojo zemljo in svobodo,” je izpostavil. Predsednikovemu nagovoru je sledil dolg in bučen aplavz.

12.45 “Napad na Harkov je vojni zločin. To je državni terorizem s strani Rusije,” je dejal Zelenski v video izjavi. Pri tem je poudaril, da je šesti dan ruske invazije “obramba prestolnice danes ključna prioriteta države”.

V napadu na Harkov naj bi bil danes ubit indijski študent, so sporočile oblasti v New Delhiju in pozvale Moskvo in Kijev, naj zagotovita varen prehod za približno 12.000 indijskih državljanov, ki so obtičali v državi.

“Z globoko žalostjo potrjujemo, da je indijski študent danes zjutraj izgubil življenje v bombardiranju v Harkovu,” je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik indijskega ministrstva za zunanje zadeve Arindam Bagchi.

Videoposnetek raketnega napada, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje raketo, ki je priletela v pročelje stavbe regionalne državne uprave in povzročila obsežno eksplozijo, v kateri je razneslo okna in bližnje avtomobile, poroča britanski BBC.

Zdi se, da so tarča napadov vladni uradni na Trgu svobode v središču mesta, poroča BBC, ki je objavil tudi fotografije posledic napada. Te prikazujejo obsežno škodo in ruševine zaradi eksplozije.

12.30 V Moskvi so danes, dan po prvem krogu pogajanj med rusko in ukrajinsko delegacijo v Belorusiji, sporočili, da je še prezgodaj za oceno pogovorov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bil predsednik Vladimir Putin obveščen o pogovorih, a je “prezgodaj za oceno”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes na obisku na Poljskem očital ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da je z napadom na Ukrajino uničil mir v Evropi. Zagotovil je še, da bodo zavezniki branili vsak centimeter svojega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.15 Putin zahteva, da se ohrani njegova moč. Če ne bo prevzel Ukrajine, bo to zanj katastrofa.

Na Slovaškem so se danes v skladu z načrti začele velike vojaške vaje ameriške in slovaške vojske, imenovane Saber Strike ali v prevodu Zamah sablje. Dvotedenskih vaj se udeležuje manj vojakov, kot je bilo predvideno, kar pa je po navedbah obrambnega ministrstva v Bratislavi posledica organizacijskih težav in ne vojne v sosednji Ukrajini.

12.00 Hrvaška v Ukrajino pošilja orožje in zaščitno opremo, Hrvaška vojska pa je dvignila stopnjo pripravljenosti, so v ponedeljek po izredni seji vlade ter po seji predsedstva in nacionalnega sveta HDZ sporočili v Zagrebu. Hrvaška se pripravlja tudi na begunski val, vojni v Ukrajini pa se pridružujejo hrvaški prostovoljci, poročajo hrvaški mediji.

11:49 Jutri, 2. marca, bo na Kongresnem trgu shod v podporo Ukrajini, ki ga organizira ukrajinska diaspora v Sloveniji. Spodaj si lahko ogledate video.

11.40 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo šesti dan vojne v Ukrajini danes virtualno nagovoril evropske poslance na izrednem plenarnem zasedanju, sklicanem zaradi ruske invazije. Evropski parlament bo nagovoril tudi predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk, je po Twitterju sporočila predsednica parlamenta Roberta Metsola.

11.35 Na Poljsko je iz Ukrajine do danes zjutraj prispelo že okoli 380.000 beguncev, navedbe poljske mejne straže navajajo tuje tiskovne agencije. Skupaj je po podatkih Združenih narodov iz Ukrajine od začetka ruske invazije minuli četrtek zbežalo že okoli 660.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.30 Rusija bo nadaljevala ofenzivo v Ukrajini, dokler ne bodo doseženi njeni cilji, je danes sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ukrajinsko vojsko je znova obtožil, da uporablja civiliste kot živi ščit, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.00 Tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju objavil videoposnetek eksplozije na Trgu svobode v Harkovu in ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil vojnih zločinov. Današnji napad v središču Harkova je označil za “barbarskega” ter mednarodno skupnost pozval k zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je po prvih podatkih v napadu ranjenih najmanj šest ljudi, med njimi je tudi otrok, poroča CNN.

“Danes je naš sovražnik začel obstreljevati središče Harkova in stanovanjska območja,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po eksploziji sporoči Sinegubov na Telegramu. Objavil je posnetek, ki prikazuje posledice obsežne eksplozije.

10.30 Ruski predsednik Vladimir Putin in njegovi vojaški poveljniki v Ukrajini bi lahko postali tarča pregona zaradi vojnih zločinov, kot je nediskriminatorno obstreljevanje ukrajinskega mesta Harkov, je danes ocenil britanski pravosodni minister Dominic Raab. London je danes na seznam bank, ki so predmet sankcij, dodal banko Sberbank.

10.15 Ruska vojska je danes zjutraj obstreljevala središče Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov. “Ruski okupator še naprej uporablja težko orožje proti civilnemu prebivalstvu,” je opozoril in objavil posnetke obsežne eksplozije na osrednjem mestnem trgu, kjer je sedež lokalne uprave.

Poročil o morebitnih žrtvah in poškodovanih za zdaj ni, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Sinegubov sporočil na Telegramu. Objavil je posnetek, ki prikazuje posledice obsežne eksplozije. “Danes je naš sovražnik začel obstreljevati središče Harkova in stanovanjska območja,” je sporočil.

Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje raketo, ki je priletela v pročelje stavbe regionalne državne uprave in povzročila obsežno eksplozijo, v kateri je razneslo okna in bližnje avtomobile, poroča britanski BBC.

Zdi se, da so tarča napadov vladni uradni na Trgu svobode v središču mesta, poroča BBC, ki je objavil tudi fotografije posledic napada. Te prikazujejo obsežno škodo in ruševine zaradi eksplozije.

Harkov, mesto na ob ruski meji severovzhodu Ukrajine, kjer živi približno 1,5 milijona ljudi, je tarča ruskih sil, odkar se je v četrtek začel napad na Ukrajino.

10.00 O napredovanju ruskih sil danes poročajo tudi iz nekaterih drugih delov Ukrajine. Mesto Mariupol ob Azovskem morju na jugovzhodu Ukrajine je ob napredovanju ruskih sil ostalo brez elektrike, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko.

Tarča ruskega obleganja je tudi mesto Herson, ki leži na jugu Ukrajine, severno od polotoka Krim. Župan mesta Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da so Rusi tik pred mestom, poroča AFP.

V obstreljevanju v mestu Oktirka na severovzhodu Ukrajine je bilo v ponedeljek po navedbah tamkajšnjega regionalnega guvernerja ubitih najmanj 70 ukrajinskih vojakov, poroča AFP.

Posnetek kaže, kako ruske vojaške ranjence in tudi ubite ruske vojake odvažajo v bolnišnico čez mejo v Belorusijo:

09.50 Glavnemu mestu Ukrajine, Kijevu, se medtem danes približuje ruski vojaški konvoj, v katerem so tanki in druga vozila, kažejo satelitski posnetki. Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, to pa nakazuje, da bodo ruske sile okrepile pritisk na Kijev.

09.45 V Kijevu ponovno alarm za nevarnost vojaškega napada.

09.30 Ukrajinski vojaki s črnomorskega Kačjega otoka so živi in so v ujetništvu v Rusiji, je v ponedeljek sporočila ukrajinska mornarica. Potem ko so po ruskem napadu izgubili stik z otokom, je Kijev domneval, da so ruske sile ubile vseh 13 vojakov na otoku.

09.15 Preko twitterja vse več sporočil, da je Kijev dejansko obkoljen.

09.00 V Kijevu trenutno zatišje, viri govorijo o tem, da glavni napad nanj prihaja danes. Obstaja možnost uporabe vakuumskih bomb, ki so drugo najbolj uničevalno orožje, takoj za jedrskim. Glej TUKAJ.

08.35 Obveščevalni podatki britanskega ministrstva za obrambo kažejo, da Rusiji ni uspelo pridobiti nadzora nad ukrajinskim zračnim prostorom, napredovanje proti Kijevu pa je v zadnjih 24 urah doseglo le “majhen napredek”.

08.30 Ponovno sirene za nevarnost napada v Kijevu.

08.10 Ukrajinske oblasti so pravkar potrdile, da je bilo v nedeljskem ruskem topniškem napadu na njihovo vojaško oporišče ubitih najmanj 70 vojakov. Napad se je zgodil v mestu Okhtyrka v regiji Sumy, ki je trenutno pod obleganjem ruskih sil.

08.00 Po navedbah nekaterih virov se Rusija  po večdnevnih neuspešnih poskusih zavzetja Kijeva in drugih večjih mest ponovno krepi. Ruski viri navajajo, da se dodatne enote in oprema odpravljajo proti Ukrajini za drugi udar v urbana območja.

(Opomba spletnega urednika: podoben scenarij se je dogajal tudi v času vojne za Slovenijo. Po neuspešni akciji JLA v prvem valu so začeli pripravljati kontingent vojaških vozil za pot iz Srbije proti Sloveniji, vendar ta kolona do Slovenije ni prišla. Agresija JLA je dosegla svoj vrh šesti dan, tj. 2. julija 1991, naslednji dan je postalo jasno, da je JLA poražena.)

07.55 V Kijevu spet sirene za nevarnost zračnega napada (lokalni čas 08.55).

07.30 Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

07.00 Tarča ruskega obleganja je zdaj tudi mesto Herson, ki leži na jugu Ukrajine, severno od polotoka Krim. Župan mesta Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da so Rusi tik pred mestom, poroča AFP.

“Na vpadnicah v Herson je ruska vojska postavila kontrolne točke. Težko je reči, kako se bodo zadeve razvijale,” je zapisal in dodal: “Herson je ukrajinski. Herson bo vzdržal!”

06.30 Rusija naj bi uporabila v Harkovu tudi prepovedano termobarično orožje, še poroča BBC, ki dodaja, da teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je bilo v nedeljskem napadu na oporišče njihove vojske v Ohtirki ubitih 70 vojakov.

Ukrajinska stran pa je tudi zatrdila, da so sestrelili več ruskih bojnih letal. V ponedeljek naj bi jih sestrelili pet ter en helikopter, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da informacij ni mogoče preveriti. Letala naj bi uničili med napadi na mesti Vasilkiv in Brovari južno od Kijeva ter blizu Žitomira.

06.15 Po podatkih ZN je v Ukrajini doslej umrlo več kot sto civilistov, medtem ko ukrajinska stran poroča o več kot 150 mrtvih civilistih.

06.00 Kijevu se približuje dolg ruski vojaški konvoj, kažejo satelitski posnetki. Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Zgodaj zjutraj so se po več ukrajinskih mestih znova oglasile sirene, poroča BBC.

Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do kraja Pribirsk na severu, je na podlagi svojih satelitskih posnetkov sporočila ameriška družba Maxar.

Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drug od drugega, medtem ko so na nekaterih delih vozila zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja pa je opaziti goreče hiše.

Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju BBC naj bi ruske sile začele tudi napad na mesto Herson na jugu Ukrajine. Sicer pa je bilo ponoči v več mestih po Ukrajini slišati eksplozije.

05.00 Po podatkih urada visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je v Ukrajini zaradi ruskega napada doslej umrlo več kot sto civilistov, ranjenih jih je bilo več kot 300. Med smrtnimi žrtvami je tudi najmanj sedem otrok.

03.00 Slovenski shod v podporo Ukrajini bo v sredo, 2. marca, ob 17h na Kongresnem trgu v Ljubljani.

02.00 O eksplozijah v Harkovu in prestolnici Kijev poročajo tudi po koncu včerajšnjega prvega kroga pogovorov o konfliktu med rusko in ukrajinsko stranjo.

V Kijevu naj bi po navedbah dpa odjeknili najmanj dve večji eksploziji. V mestu Harkov na severovzhodu Ukrajine so po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Unian in drugih medijev odjeknile najmanj tri eksplozije. Tudi v drugih regionalnih središčih so se slišali alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov.

01.00  EU je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino včeraj dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

00.30 ZDA so včeraj ukazale izgon 12 ruskih diplomatov pri Združenih narodih zaradi aktivnosti, ki niso v skladu z njihovim diplomatskim statusom. To bi med drugim lahko pomenilo, da so jih identificirali kot vohune.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine