14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

(FOTOGALERIJA) (IZ MINUTE V MINUTO) Janez Janša: Na volitve gremo zato, da zmagamo!

V ljubljanski Unionski dvorani se bo vsak hip začela javna tribuna predsednika SDS Janeza Janše, predsednika NSi Mateja Tonina in predsednika SLS Marka Zidanška. V tej zgodovinski dvorani je maja 1988 nastala tudi Slovenska kmečka zveza pod vodstvom Ivana Omana. Javno tribuno organizirajo slovenski poslanci v Evropskem parlamentu iz vrst Evropske ljudske stranke. Javno tribuno lahko spremljate v živo.
 
18:30 Začetek javne tribune, zanimanje za javno tribuno je očitno zelo veliko.
 
18:39 Prvi aplavz, videti je dr. Milana Zvera.
 
18:40 Velik aplavz, prihod vseh treh prvakov pomladnih strank.
 
18:41 Slovenska himna, poje jo Marko Fink, znani operni pevec.
 
18:45 Dr. Zver pozdravi udeležence in tudi številne dogodke, ki so se dogajali v zgodovini Unionske dvorane.
 
18:46 Dr. Zver ponovil misel Ivana Omana izpred 30 let: eno paličico se lahko zlomi, šopek veliko težje. Zato se stranke pomladi združujejo v različnosti.
 
18:47 Nagovor Josepha Daula, predsednika Evropske ljudske stranke, preko videoposnetka. Izraža veselje, da se desnosredinske stranke združujejo v skupnih prizadevanjih. Čas je za stabilno vlado z izkušenimi ljudmi. Omenil prizadevanja za neodvisno sodstvo ter boj proti korupciji. Našteva številne izzive, s katerimi se srečuje sodobna Evrope, še najbolj z migrantsko krizo. “Združeni lahko zmagate.”
 
18:50 V dvorani tudi vodstvo Združene desnice.
 
18:52 Marko Zidanšek: Potrebujemo resno desno vlado, da si ne bomo očitali, kaj smo vse zamudili in zanemarili. Želimo si decentralizacijo, enake možnosti slovenskega podeželja, ne pa da ukinjamo institucije na podeželju. V SLS imamo jasne zaveze glede nujnih reform, na primer glede pokojnin, pa reformo šolstva, ukinili bi domače naloge. Za gospodarstvo si želimo prodorno gospodarsko okolje, da bo uspešno zagotavljalo dodano vrednost. Nujno je zavarovati schengensko mejo.
 
18:52 Zidanšek: Oskrba migranta nas veliko stane. Kaj pa slovenski državljani? Napadajo nas zaradi plakata. Ko pa nekdo napiše na televiziji “smrt SDS”, je pa očitno to nekaj normalnega, vendar je nesprejemljivo. Zaveze SLS: delujemo lokalno, bivamo varno, delamo gospodarno. Brez SLS ni resne vlade, skupaj gremo na zmago. (aplavz)
 
18:58 Na odru Matej Tonin, predsednik NSi, ki čestita svoji ženi Marjeti za 30. rojstni dan. Pravi, da je potrebno biti razumevajoč. Pomladne stranke imajo skupni cilj: prenovljena Slovenija, normalna Slovenija. Na svojo državo smo lahko ponosni, manj pa na upravljanje s slovensko državo. “Imamo zelo možnost, da naše upravljalce te države 3. junija kratko malo zamenjamo.” Potrebujemo razvojno vlado, ki se bo pogumno soočila s ključnimi izzivi, to so stvari, na katere dan za dnem opozarjajo evropske organizacije.
 
19:02 Tonin: resna razvojna vlada je prijazna do mladih in ne zadolžuje v nedogled, tako kot bi to želel Luka Mesec. S pametno družinsko politiko se bo tudi rodnost dvignila. Veliko bolj premišljeno je treba porabljati denar za zdravstvo. Potrebno je vzpostaviti enaka pravila za vse, ne pa tako kot sedaj, ko se velike ribe izmuznejo. Če si učenci plačujejo malico v šoli, naj si zaporniki plačujejo hrano sami. Treba je narediti vse, da se bo delo splačalo. Prejemniki socialne pomoči naj opravljajo družbeno-koristno delo. 3. junija nam ne sme biti žal za nobeno stvar. “Naredimo vse, kar lahko naredimo.”
 
19:06 Janez Janša, predsednik SDS, pozdravil tudi Aleša Primca in Franca Kanglerja, spomni tudi na ustanovitev Slovenske kmečke zveze. Takrat je bilo zelo pomladno, včlanjevali so se v SKZ. A ko so šli iz dvorane, so šle za njimi sence. Čez nekaj tednov je sledila aretacija. Mislili so, da bodo zatrli pomlad. Vendar so se zmotili. Slovenija je vstala, postala država. Morda je marsikaj narobe, a se je splačalo. Nobena generacija naših prednikov ni doživela samostojnosti. To je milostni čas, da je slovenska dežela postala slovenska država. Prišla je pozeba, marsikaj je šlo narobe, bili so tudi vzponi. Najprej smo dohiteli evropsko povprečje, nato se je zataknilo. “Ampak danes spet diši po pomladi.”
 
19:09 Janša: pred leti srečal sedaj že pokojnega člana, ki je dejal, da ko se bo Unionska dvorana spet napolnila z isto energijo kot leta 1988, takrat pa bo! (sledi velik aplavz) Janša opaža isto pomladno energijo. Naslednji dan bo na obletnico aretacije Janše in Borštnerja nekakšen shod proti sovraštvu, ki je pravzaprav shod sovraštva. Spomnil na tvit “smrt SDS” na Pop TV. “Mi ne bomo odgovarjali na enak način, nas to ne zanima. Mi želimo nadaljevati delo.” (velik aplavz)
 
19:12 Janša: Tega dela je veliko. V programih naših strank boste našli vse, kar Slovenija danes potrebuje. Predpogoj za uresničitev pa je sodelovanje v okviru sestrskih strank. Ko gre za Slovenijo, je treba preko tega, pred nami so zelo zahtevni trenutki.
 
19:13 Janša: Slovenci smo solidaren narod, vemo pa, kje je razumna meja med solidarnostjo in norostjo, te meje ne nameravamo prestopiti. Dolžni smo mladim generacijam vrniti upanje, da se dom in družino lahko ustvarijo v Sloveniji, da se splača pridobivati nova znanja, da lahko dobiš boljšo službo. Aktivnim generacijam smo dolžni zagotoviti, da gre več zanje in manj za davke. Oni nosijo breme za odplačevanje starih dolgov. Starejšim pa smo dolžni zagotoviti varno starost. Čas je za vse generacije.
 
19:16 Janša: Ne gre samo za običajne volitve, ampak za nekaj več. Naredimo domovino za vse, v kateri se ne bomo delili na prvo in drugorazredne. “Zakaj gremo na te volitve?” “DA ZMAGAMO!” ponovi ljudstvo znan izrek Ivana Omana.
 
Nadaljuje se program z nagovori evropskih poslancev, nastopila sta tudi Franc Kangler in Aleš Primc.
 
Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO!
 
 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine