0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Shod Rešimo Slovenijo! Marjan Podobnik: “Če Sova ne bo nemudoma predala dokumentov, je to poskus začetka državnega udara.” (FOTO + VIDEO)

Na Prešernovem trgu v Ljublani poteka shod pod geslom Rešimo Slovenijo. Udeležbo je napovedalo več kot 20 civilnih iniciativ, društev in političnih strank. Shod spremljamo v živo IZ MINUTE V MINUTO.

18:37 Marjan Podobnik: “Rad bi se zahvalil patru Edvardu Kovaču za mašo za domovino, vsem civilnim društvom in gibanjem. To ni konec temveč nov začetek. V peticiji dajemo vladi in pristojnim možnost, da zgradimo Slovenijo kakršno smo zgradili in vanjo verjeli pred 30 leti. Na kulturni praznik se bomo še enkrat srečali, če do takrat ne bodo uresničene zahteve v tej peticiji. Če Sova ne bo nemudoma predala dokumentov, ki jih od nje zahteva pristojna komisija KNOVS, to pomeni poskus začetka državnega udara. Če do torka ne bodo dokumenti v rokah komisije, se bomo tukaj zbrali že v četrtek. Hvala in srečno pot domov.“

(Slika: Veronika Savnik)

18:34 Aleš Primc: “Mi smo zato, da vlada vladavina prava ne pa pokvarjeni sodniki in politiki. Slovenija nujno potrebuje več otrok, če jih ne bomo imeli bistveno več, vsaj tri na družino, nas Slovencev v naslednjih 50 letih ne bo več.“

18:30 Vili Kovačič: “Potrebno je organizirati nov shod na Gregorčičevi pred vladno palačo. Moramo biti glasni – ne doma in na kavču, temveč na ulicah.”

(Slika: Veronika Savnik)

18:29 Jožko Joras: “Aktualnim politikom na oblasti sporočam, da nisem suženj in hlapec. Splača se potruditi za Slovenijo.”

18:22 TEŠ6 je temeljil na zlaganih projekcijah o premogu, tretja razvojna os pa na zlaganih projekcijah o prometu. Tretjo razvojno os je možno hitro zgraditi, korupcijo pri velikih projektih moramo ustaviti enkrat za vselej.

(Slika: Veronika Savnik)

18:15 Luj Šprohar: “Zakonodaja bi morala invalide ščititi pred državo, tako pa je država zaščitena pred invalidi. Za 6 tisoč invalidov mora država poskrbeti.”

18:08 Franc Kangler: “Nekateri so govorili samo 300 jih bo. Jaz verjamem v vas, ni nam vseeno kam gre Slovenija. Smo se res leta 1991 borili za to, da nas delijo na prvo in drugorazredne. Nismo se za to borili, temveč smo se borili za pošteno in pravično Slovenijo. Nihče se ne spomni na ljudi, ki trpijo. Povzročili so nam rane, ki so se zacelile a brazgotine so ostale. Zato rešimo Slovenijo. Srce me je bolelo, ko sem sledil sodnim postopkom, ko nekomu odpišejo 29 milijonov, drugega pa oglobijo za tisoč evrov, ker je pomagal sosedu. Ti gospodje ne spoštujejo niti lastne ustave. Ne dovolimo, da se kršijo človekove pravice in svoboščine. Marjan Šarec naj odstopi kot predsednik vlade v tem trenutku.“

(Slika: Veronika Savnik)

17.58 Branko Čehovin, Civilna iniciativa za čisto vodo na Krasu: “Dovolj nam je, da smo slepi in gluhi, ne moremo pa se sprijazniti, da smo žejni.”

17.54 Ljubljanska pitna voda je ena najboljših na svetu, MOL pa namerava zgraditi kanalizacijo tik nad podtalnico. S tem bo naša pitna voda ogrožena in uničena. To je norost ki ji ni para na svetu. Nekaj sto lastnikov zemljišč je bilo nezakonito izpuščenih kot stranka v postopku. Zahtevamo nepreklicni odstop ministra Simona Zajca.

17:50 Korun iz Slovenske zveze: Ilegalne migracije se ne bodo prenehale. Iz tega je ena sama pot: da popolnoma zapremo meje!  Pridružimo se Višjegrajski skupini. Naj si ostali razdelijo ilegalne migrante.

17:47 Maja Kocjan, civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini: Obmejne občine smo drugorazredni. Medtem ko nam vlada zagotavlja, da smo varni, pa število ilegalnih migrantov narašča!

17:38  Janez Janša: “Prešernov trg že dolgo ni bil tako poln. Tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija so Slovenijo olastninili in pokradli – ne samo v finančnem temveč tudi v duhovnem smislu. Domovino so spremenili v peskovnik laži in prevar. Izčrpavali so državne banke in podjetja. Z ukradenim denarjem so podredili medijske monopole.”  Celoten govor Janeza Janše si lahko preberete TUKAJ.

 

(Slika: Veronika Savnik)

17:30 “Janša, Janša, Janša …” vzklikajo protestniki na Prešernovem trgu.

17:25 Andrej Umek, Zbor za republiko: “Pravno državo je potrebno branit, vi ste dokaz, da si Slovenija želi pravne države in demokracije. Vi ste tista iskra nekega novega gibanja, ki bo v Sloveniji ponovno vzpostavila demokracijo.”

17:20 Sporočilo županu Zoranu Jankoviću.

Image

(Slika: Twitter)

17.17 Aleš Hojs, predsednik VSO: “Tukaj smo danes zbrani, kjer je nedaleč stran leta 1948 naš veliki domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo. Malo dlje na Kongresnem trgu smo leta 1989 stali, ko je opozicija prebrala Majniško deklaracijo. Če se danes po 30 letih premaknemo do magistrata, tam vidimo po mojem osebnem prepričanju simbol slovenske korupcije v Sloveniji.”

17.15 Aleš Hojs, predsednik VSO: “Jaz ne vidim kmetovanja v ograjenih prostorih s preveč zvermi. Ne vidim, da tujci upravljajo s slovensko zemljo, želim si, da bo slovensko kmetijstvo šlo k razvoju in bo prispevalo k blaginji države. Delo mora biti pošteno plačano in vrednota, tako kot družina, kot osnovna celica.”

17:13 Neposredni prenos lahko spremljate TUKAJ.

17.10 Na Prešernovem trgu se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki jim je dovolj korupcije, prvorazrednosti, slabega zdravstva ilegalnih migrantov, brezposelnosti mladih in slabega delovanja vlade.

17:08 Rok Sedminek, predstavnik civilnih iniciativ je nagovoril zbrane in izrazil željo, da se poskrbi tudi za podeželane, da bodo le-ti lahko poskrbeli za dobrobit celotne Slovenije, da bodo lahko državljani jedli slovensko. Poudaril je, da Slovenci HLAPCI NE BODO!

 Image

(Slika: Twitter)

17:06 Pesnik Tone Kuntner: “Brez besed sem, ko vas gledam. Te slovenske zastave govorijo same za sebe, govorijo brez besed. (…) Ostanite zvesti in zahtevajte zvestobo.”

17:04 Oto Pestner je zapel slovensko himno Zdravljico.

(Slika: Veronika Savnik)

17:01 Shod varujejo policisti.

(Slika: Twitter)

17:00 Evropska poslanka Romana Tomc: “Lepo je videti toliko ljudi in slovenske zastave.”

16.55 Ljudje množično prihajajo na shod REŠIMO SLOVENIJO:

(Slika: Twitter)

16:51 Na Prešernovem trgu je vse več ljudi. Video si lahko pogledate TUKAJ.

16:50 Ljudje se zbirajo. Glejte v živo Nova24TV

16:40 “Naj vas blagoslovi Gospod in vas varuje…” … in Kraljica venca rožnega… za konec.

16:30 Oto Pestner poje med obhajilom “Ave Maria”.

16:21 Marjan Podobnik bere prošnje za domovino.

16:20 P. Edi Kovač: ko človek spremeni svoje srce, se tudi svet spreminja okoli njega.

16:15 Gašper Blažič: Sicer večkrat zaidem k frančiškanom v LJ ob 16h, a tako polne cerkve ob tem času nisem še videl….

 

16:01 Ljudje se počasi zbirajo. Trenutno je v frančiskanski cerkvi sveta maša.

(Slika: Veronika Savnik)

15:48 Ekipa televizijske hiše Nova24TV se pripravlja na neposredni prenos shoda Rešimo Slovenijo. V sredini je novinarski zvezdnik Nova24TV Luka Svetina.

(Slika: Igor Završnik)

15:46 Na Prešernovem trgu v Ljubljani je vse pripravljeno na shod. Ljudje se že zbirajo, do shoda je še več kot eno uro.

(Slika: Igor Završnik)

15:20 Korošci na poti na shod v Ljubljani.

(Slika: Twitter/ErikaPlaninšec)

14:30 Predsednik DS Alojz Kovšca je sprejel pobudnike shoda Rešimo Slovenijo. Več si lahko preberete TUKAJ.

(Slika: Veronika Savnik)

13:30 Marjan Podobnik: »Nihče nam ne bo prepovedoval peti slovenskih pesmi pri Prešernu. Sicer ga bomo stresli s hlač.«

Marjan Podobnik (foto: Polona Avanzo)

12:40 Protestni shod Rešimo Slovenijo bo televizijska hiša Nova24TV neposredno prenašala.

12:19 Zgodovinar, publicist, član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in Zbora za republiko ter predsednik Združenja za slovensko besedo dr. Stane Granda: »Slovenci nismo utrujeni od zgodovine, ampak od  nepravičnosti, nepoštenosti, neenakosti in nemoralnosti. To je globalna posledica vseh totalitarizmov, slovenskega, ki je bil eden najskrajnejših, pa še posebej. Propadanje mlade države je potekalo skozi relativiziranje temeljnih družbenih načel, zlasti skozi toliko razglašani načeli o več moralah in več resnicah.« Več TUKAJ.

Dr. Stane Granda (Foto: Polona Avanzo)

12:11 Zahteve civilnih iniciativ in gibanj na protestnem shodu Rešimo Slovenijo si lahko preberete TUKAJ.

12:10 Video napovednik za vseslovenski protest proti oblastnim zlorabam in korupciji si lahko ogledate TUKAJ.

12:09 Organizatorji shoda so imeli nemalo težav z Upravno enoto Ljubljana, ki je nagajala z izdajo dovoljenj (več lahko preberete TUKAJ). Franc Kangler, ki je med glavnimi pobudniki protesta, je povedal: »Žalostno je to, da je očitno Zoran Janković sprožil vse mehanizme in da želi prepovedati sredi Ljubljane, da bi prepevali slovensko pesem. Alfi Nipič, Oto Pestner, Domen Kumer in še kdo. Ampak mi smo Slovenci, ne damo se, slovenski državljani bodo prisotni, in ta pesem se bo slišala ne glede na to, kaj Zoki misli sredi Ljubljane.«

Franc Kangler. (Slika: arhiv Demokracije)

12:00 Pred shodom Rešimo Slovenijo bo pobudnike protesta ob 14.30 sprejel predsednik DS Alojz Kovšca, ob 16. uri pa bo v frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu sveta maša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine