9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Premier Marjan Šarec sprejel ponujen odstop kulturnega ministra: »Odnosi na kulturnem ministrstvu so skrhani.«

Potem ko je kulturni minister Dejan Prešiček včeraj ponudil svoj odstop, ga je predsednik vlade Marjan Šarec danes sprejel. Dogajanje spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

11.40 Odzive na družbenih omrežjih si lahko preberete TUKAJ.

11.11  “Mislim, da ne sindikat ne zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali ozreti tudi vase in ugotoviti, kaj je narobe na tem ministrstvu, da že vsa leta poslušamo o skrhanih odnosih, da se zadeve ne premikajo in da so pripeljale celo tako daleč, da se pogovarjamo o odstopu ministra,” je dejal Šarec.

10.59 Iz dobro obveščenih neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da je T. B., priljubljeni zaposleni na ministrstvu za kulturo, preden je storil samomor (TUKAJ), za seboj pustil poslovilno pismo (TUKAJ).

10.55 Predsednik vlade v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Obvestilo o odstopu ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

10.54 Minister za kulturo Dejan Prešiček je drugi minister vlade Marjana Šarca, ki se bo moral posloviti. Sredi novembra lani je namreč po pozivu premierja Šarca s položaja ministra, pristojnega za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo, odstopil Marko Bandelli.

10.45 Šarec je dejal, da od stranke SD pričakuje, da bo čimprej predlagala novega ministra in državnega sekretarja, ki bo nasledil Jana Škoberneta, nekdanjega poslanca SD. Šarec je odslovil tudi drugega državnega sekretarja Vojka Stoparja

Marjan Šarec na novinarski konferenci. (Slika: Polona Avanzo)

10.25 Ministru Prešičku se je zahvalil za dosedanje delo; četudi se njegov mandat končuje na ta način, je po Šarčevih besedah vseeno pokazal voljo po reševanju stvari. Šarec je dejal, da ni poklican, da presoja, kdo ima v tem sporu, ki je nastal na ministrstvu, prav, ob tem pa se je obregnil ob nekatere člane ministrske ekipe, ki so primer v minulih dneh komentirali.

10.11 Šarec je ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej. Pozval je tudi SD, naj mu čim prej predstavi predloge novega ministra in državnih sekretarjev.

10.10 Marjan Šarec je sporočil, da je sprejel odstop ministra Prešička.

8.30 Marjan Šarec bo danes stopil pred novinarje

8.00 Kulturni minister Dejan Prešiček je včeraj na premierja Marjana Šarca naslovil pismo, v katerem je ponudil svoj odstop. Zapisal je: »Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – ‘dobro v srcu mislijo’. Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati.« Pismo si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine